Artemis: Το ρεκόρ απόστασης κατέρριψε το Orion της NASA
Πού θα μπορούσε να φτάσει μια επανδρωμένη αποστολή


Πρόγραμμα Artemis: Το Orion της NASA - Το ρεκόρ για τη μακρύτερη απόσταση - Το προηγούμενο σκάφος που έφτασε τόσο μακριά
Η κάψουλα Orion της NASA έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο στην αποστολή επίδειξης γύρω από τη Σελήνη. Τη Δευτέρα, κινήθηκε περίπου 430.000 χιλιόμετρα (270.000 μίλια) πέρα από τη Γη. Πρόκειται, έτσι, για το μακρύτερο ταξίδι που έχει διανύσει οποιοδήποτε διαστημόπλοιο που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει ανθρώπους.
Το σκάφος είναι χωρίς πλήρωμα αυτή τη φορά, αλλά αν ολοκληρώσει την τρέχουσα πτήση χωρίς περιστατικά, αστροναύτες θα βρίσκονται στην επόμενη εξόρμηση σε δύο χρόνια.
Η Nasa σχεδιάζει μια σειρά ολοένα και πιο σύνθετων αποστολών με το Orion. Όλες αποτελούν μέρος του προγράμματος Artemis, το οποίο επιδιώκει να επιστρέψουν άνθρωποι στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια.
Το Orion έχει στείλει μερικά εντυπωσιακά βίντεο από το ταξίδι του. Λίγο πριν φτάσει στην απόσταση ρεκόρ, κατέγραψε τη Σελήνη να κινείται μπροστά από τη Γη.
Η κάψουλα εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα στις 16 Νοεμβρίου σε μια αποστολή 26 ημερών που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματά της και να βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλής για τη μεταφορά αστροναυτών.

Η μακρινή ανάδρομη τροχιά του Orion
Το Orion ωθείται στο διάστημα από μια μονάδα εξυπηρέτησης που παρέχεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (Esa). Το όχημα αυτό ενσωματώνει τους μεγάλους προωθητήρες που απαιτούνται για την πραγματοποίηση ελιγμών.
Η μονάδα του Esa πραγματοποίησε δύο βασικές καύσεις κινητήρων την περασμένη εβδομάδα για να βάλει το Orion σε έναν μεγάλο βρόχο γύρω από τη Σελήνη, γνωστό ως μακρινή ανάδρομη τροχιά.
Ονομάζεται «μακρινή» επειδή η διαδρομή απομακρύνει το Orion πολύ από την επιφάνεια της Σελήνης (61.000 χιλιόμετρα, 38.000 μίλια) και «ανάδρομη» επειδή στέλνει την κάψουλα προς την αντίθετη κατεύθυνση από την κατεύθυνση κίνησης του σεληνιακού σώματος.
Θα χρειαστούν δύο ακόμη ελιγμοί τις επόμενες ημέρες για να τεθεί η κάψουλα στη σωστή τροχιά για να επιστρέψει στην Γη.
Το διαστημικό σκάφος αναμένεται να πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοικτά του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια στις 11 Δεκεμβρίου.

To προηγούμενο ρεκόρ για το πιο μακρινό ταξίδι διαστημικού σκάφους
Οι υπεύθυνοι έχουν μείνει ευχαριστημένοι με την απόδοση μέχρι σήμερα. Ο Orion έχει χρησιμοποιήσει πολύ λιγότερα καύσιμα από ό,τι αναμενόταν. Έχει επίσης παράγει περισσότερη ενέργεια από ό,τι αναμενόταν, ενώ παράλληλα είναι πολύ φειδωλός στην κατανάλωση ενέργειας.
Το προηγούμενο ρεκόρ για το πιο μακρινό σημείο στο οποίο έφθασε ένα διαστημικό σκάφος με ανθρώπινο σκάφος είχε σημειωθεί από την αποστολή Apollo-13 τον Απρίλιο του 1970.
Έφτασε σε απόσταση 400.171 χιλιομέτρων (248.655 μιλίων) από τη Γη, καθώς το πλήρωμά του πάλευε να βρει το δρόμο για την επιστροφή του μετά από έκρηξη στην υπηρεσιακή μονάδα της κάψουλας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε αναμένεται η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου
Νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ubisoft - Η Tencent αποκτά μερίδιο
Οι γιατροί και οι δάσκαλοι του μέλλοντος θα είναι… τεχνητή νοημοσύνη
Με τη συμμετοχή έγκριτων εισηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό - Δείτε το πρόγραμμα
Τα τρία επαγγέλματα που, κατά τον Μπιλ Γκέιτς, δεν κινδυνεύουν από το ΑΙ
Ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες Venture Capitalists μιλά για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας εποχής κι εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει παράγοντας, όχι ουραγός.
Το ιστορικό κτίριο όπου θα τοποθετηθεί και τα οφέλη για την Ελλάδα
Δεν είναι η πρώτη φορά που η διάσημη πλατφόρμα αντιμετωπίζει τεχνικά ζητήματα
Τι αναφέρουν οι ειδικοί
Αντιδράσεις για body shaming και πρακτικές που ενισχύουν την «τοξική κουλτούρα της δίαιτας»
Επιστήμονες πιστεύουν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της αστρονομίας
Εκτοξεύθηκε η αποτίμηση της πλατφόρμας μετά τη συμμαχία του δισεκατομμυριούχου με τον Ντόναλντ Τραμπ
Η εταιρεία ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια
Οι αλλαγές στο DNA, τον εγκέφαλο και τα οστά
Εμπεριέχουν κύτταρα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της γενετικής ποικιλομορφίας
Το περιεχόμενό του απειλεί τον τεχνολογικό κολοσσό με «άμεση και ανεπανόρθωτη ζημιά»
Γιατί ονομάζεται έτσι
Έφτασε σε απόσταση 5.600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Άρη, με ταχύτητα των 33.480 χιλιομέτρων την ώρα
Μια συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Τσέκερη με αφορμή το ντοκιμαντέρ για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Μιλήσαμε με τον Γιώργο Μπαρδάνη και τον Σέργιο Τζιάνο, που έχουν αναλάβει τα μεγαλύτερα drone shows στην Ελλάδα. Μάθαμε το πώς εκτελείται ένα show από τον σχεδιασμό μέχρι το play και το κόστος.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.