- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πρόγραμμα Solaris: Μπορούμε να φέρουμε ρεύμα από το Διάστημα;
Το σχέδιο ηλιακών πάρκων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος μπαίνει στην τελική ευθεία για να εγκρίνει μελέτη άντλησης ηλιακής ενέργειας από το διάστημα
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος είναι πιθανό να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα μία μελέτη τριών ετών που θα κρίνει εάν η ύπαρξη τεράστιων ηλιακών πάρκων στο διάστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει και να είναι οικονομικά αποδοτική. Ο τελικός στόχος είναι να υπάρχουν γιγάντιοι δορυφόροι σε τροχιά, καθένας ικανός να παράγει την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας.
Το διοικητικό συμβούλιο της ESA πρόκειται να εξετάσει την ιδέα στα κεντρικά της γραφεία στο Παρίσι σήμερα και η τελική απόφαση να γίνει γνωστή εντός της εβδομάδας.
Ενώ αρκετοί οργανισμοί και άλλοι διαστημικοί φορείς έχουν εξετάσει την ιδέα, η λεγόμενη πρωτοβουλία Solaris θα ήταν η πρώτη που θα θέσει το τραπέζι, για ένα πρακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη ενός διαστημικού συστήματος παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.
Το πρόγραμμα είναι μία από τις προτάσεις που εξετάζονται από τους υπουργούς έρευνας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ESA στο Παρίσι, η οποία θα αποφασίσει τον προϋπολογισμό για την επόμενη φάση των σχεδίων της διαστημικής υπηρεσίας για την εξερεύνηση του διαστήματος, την περιβαλλοντική παρακολούθηση και τις επικοινωνίες.
Ο γενικός διευθυντής της ESA, Josef Aschbacher, είπε στο BBC News ότι πίστευε ότι η ηλιακή ενέργεια από το διάστημα θα μπορούσε να είναι «τεράστια» βοήθεια για την αντιμετώπιση μελλοντικών ελλείψεων ενέργειας.
«Πρέπει να μετατραπούμε σε οικονομίες με ουδέτερες εκπομπές άνθρακα και ως εκ τούτου να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής ενέργειας και κυρίως να μειώσουμε το μέρος των ορυκτών καυσίμων της ενεργειακής μας παραγωγής», είπε.
«Αν μπορείτε να το κάνετε από το διάστημα, και λέω αν μπορούσαμε, επειδή δεν είμαστε ακόμα εκεί, αυτό θα ήταν απολύτως φανταστικό γιατί θα έλυνε πολλά προβλήματα».
Συλλογή ηλιακής ενέργειας - Το πρόγραμμα Solaris
Η ενέργεια του Ήλιου μπορεί να συλλεχθεί πολύ πιο αποτελεσματικά στο διάστημα γιατί δεν υπάρχει ούτε νύχτα ούτε σύννεφα. Η ιδέα υπήρχε για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά ήταν πολύ δύσκολη και πολύ ακριβή η εφαρμογή της, ίσως μέχρι τώρα.
Αυτό που άλλαξε το παιχνίδι ήταν το μειωμένο κόστος των εκτοξεύσεων, χάρη στους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους και άλλες καινοτομίες που αναπτύχθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά υπήρξαν επίσης πρόοδοι στη ρομποτική κατασκευή στο διάστημα και στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας από το διάστημα στη Γη.
Η ESA αναζητά κεφάλαια από τα κράτη μέλη της για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζει Solaris, για να δει εάν αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν ότι είναι πλέον δυνατή η αξιόπιστη και αρκετά φθηνή η ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας.
«Η ιδέα της ηλιακής ενέργειας που βασίζεται στο διάστημα δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία», σύμφωνα με τον Δρ Sanjay Vijendran της ESA, ο οποίος είναι ο επιστήμονας που ηγείται της πρωτοβουλίας Solaris.
«Οι δυνατότητες είναι εκεί και τώρα πρέπει να κατανοήσουμε πραγματικά την τεχνολογική πορεία προτού ληφθεί η απόφαση να προχωρήσουμε στην προσπάθεια να χτίσουμε κάτι στο διάστημα».
Η ομάδα Solaris έχει ήδη δείξει ότι είναι κατ' αρχήν δυνατή η ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Οι μηχανικοί έστειλαν 2 KW ενέργειας που συλλέγεται από ηλιακά κύτταρα ασύρματα σε συλλέκτες σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 μέτρων σε μια επίδειξη στην αεροδιαστημική εταιρεία Airbus στο Μόναχο τον Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι παράλληλα γίνονται προσπ[αθειες από τις ισχυρές κυβερνήσεις στον κόσμο με τον ίδιο τελικό στόχο, που φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια ή τις επόμενες δεκαετίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.