- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πρόγραμμα Solaris: Μπορούμε να φέρουμε ρεύμα από το Διάστημα;
Το σχέδιο ηλιακών πάρκων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος μπαίνει στην τελική ευθεία για να εγκρίνει μελέτη άντλησης ηλιακής ενέργειας από το διάστημα
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος είναι πιθανό να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα μία μελέτη τριών ετών που θα κρίνει εάν η ύπαρξη τεράστιων ηλιακών πάρκων στο διάστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει και να είναι οικονομικά αποδοτική. Ο τελικός στόχος είναι να υπάρχουν γιγάντιοι δορυφόροι σε τροχιά, καθένας ικανός να παράγει την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας.
Το διοικητικό συμβούλιο της ESA πρόκειται να εξετάσει την ιδέα στα κεντρικά της γραφεία στο Παρίσι σήμερα και η τελική απόφαση να γίνει γνωστή εντός της εβδομάδας.
Ενώ αρκετοί οργανισμοί και άλλοι διαστημικοί φορείς έχουν εξετάσει την ιδέα, η λεγόμενη πρωτοβουλία Solaris θα ήταν η πρώτη που θα θέσει το τραπέζι, για ένα πρακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη ενός διαστημικού συστήματος παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.
Το πρόγραμμα είναι μία από τις προτάσεις που εξετάζονται από τους υπουργούς έρευνας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ESA στο Παρίσι, η οποία θα αποφασίσει τον προϋπολογισμό για την επόμενη φάση των σχεδίων της διαστημικής υπηρεσίας για την εξερεύνηση του διαστήματος, την περιβαλλοντική παρακολούθηση και τις επικοινωνίες.
Ο γενικός διευθυντής της ESA, Josef Aschbacher, είπε στο BBC News ότι πίστευε ότι η ηλιακή ενέργεια από το διάστημα θα μπορούσε να είναι «τεράστια» βοήθεια για την αντιμετώπιση μελλοντικών ελλείψεων ενέργειας.
«Πρέπει να μετατραπούμε σε οικονομίες με ουδέτερες εκπομπές άνθρακα και ως εκ τούτου να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής ενέργειας και κυρίως να μειώσουμε το μέρος των ορυκτών καυσίμων της ενεργειακής μας παραγωγής», είπε.
«Αν μπορείτε να το κάνετε από το διάστημα, και λέω αν μπορούσαμε, επειδή δεν είμαστε ακόμα εκεί, αυτό θα ήταν απολύτως φανταστικό γιατί θα έλυνε πολλά προβλήματα».
Συλλογή ηλιακής ενέργειας - Το πρόγραμμα Solaris
Η ενέργεια του Ήλιου μπορεί να συλλεχθεί πολύ πιο αποτελεσματικά στο διάστημα γιατί δεν υπάρχει ούτε νύχτα ούτε σύννεφα. Η ιδέα υπήρχε για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά ήταν πολύ δύσκολη και πολύ ακριβή η εφαρμογή της, ίσως μέχρι τώρα.
Αυτό που άλλαξε το παιχνίδι ήταν το μειωμένο κόστος των εκτοξεύσεων, χάρη στους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους και άλλες καινοτομίες που αναπτύχθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά υπήρξαν επίσης πρόοδοι στη ρομποτική κατασκευή στο διάστημα και στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας από το διάστημα στη Γη.
Η ESA αναζητά κεφάλαια από τα κράτη μέλη της για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζει Solaris, για να δει εάν αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν ότι είναι πλέον δυνατή η αξιόπιστη και αρκετά φθηνή η ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας.
«Η ιδέα της ηλιακής ενέργειας που βασίζεται στο διάστημα δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία», σύμφωνα με τον Δρ Sanjay Vijendran της ESA, ο οποίος είναι ο επιστήμονας που ηγείται της πρωτοβουλίας Solaris.
«Οι δυνατότητες είναι εκεί και τώρα πρέπει να κατανοήσουμε πραγματικά την τεχνολογική πορεία προτού ληφθεί η απόφαση να προχωρήσουμε στην προσπάθεια να χτίσουμε κάτι στο διάστημα».
Η ομάδα Solaris έχει ήδη δείξει ότι είναι κατ' αρχήν δυνατή η ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Οι μηχανικοί έστειλαν 2 KW ενέργειας που συλλέγεται από ηλιακά κύτταρα ασύρματα σε συλλέκτες σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 μέτρων σε μια επίδειξη στην αεροδιαστημική εταιρεία Airbus στο Μόναχο τον Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι παράλληλα γίνονται προσπ[αθειες από τις ισχυρές κυβερνήσεις στον κόσμο με τον ίδιο τελικό στόχο, που φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια ή τις επόμενες δεκαετίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι περισσότεροι σκέφτονται με την «εξαιρετικά χαμηλή» ταχύτητα των 10 bit ανά δευτερόλεπτο
Η θερμική του ασπίδα έχει σχεδιαστεί για ακραίες θερμοκρασίες 870-930 βαθμών Κελσίου
Βίντεο: «Ιστορία, επιστήμη και ενσυναίσθηση»
Σάρωσαν στα Social Media Awards 2024 σε πληθώρα κατηγοριών
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Chemistry»
Δωρεάν για 15 λεπτά ανά μήνα
Δύο από τους αστροναύτες της «περπάτησαν» στο διάστημα για εννιά ώρες
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για τη Σελήνη αλλά εκεί θέλει να φτάσει και η Ινδία
Υπογράφεται το μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Αστεροσκοπίου στις Αψηλές με τοποθέτηση και τηλεσκοπίου
Η νέα επικεφαλής θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής ΕΜΕΑ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια κρίσιμη εποχή
Η κυβέρνηση στρέφει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της στην προστασία από τον ψηφιακό εθισμό
Το Αστεροσχολείο Υπάτης φέρνει τους μαθητές σε επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας και ταξιδεύει τον ανυποψίαστο επισκέπτη στα όρια του Σύμπαντος
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.