Τεχνολογια - Επιστημη

Εxplainer: Ήρθε η ώρα να πούμε «RIP Twitter»;

Οι φόβοι για χρεοκοπία ή κατάρρευση της πλατφόρμας

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Twitter: Έρχεται το τέλος του;

Την απόφαση να κλείσει τα γραφεία του Twitter έλαβε ο Έλον Μασκ καθώς σημειώνεται ένα μαζικό κύμα παραιτήσεων στην εταιρεία, έπειτα από το τελεσίγραφο που έδωσε στους υπαλλήλους του. Ο νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας είπε πως μόνο όσοι είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν πολύ σκληρά και πολλές ώρες θα πρέπει να παραμείνουν, προσφέροντας στους υπόλοιπους αποζημίωση τριών μισθών για να αποχωρήσουν.

Εν μέσω της μαζικής εξόδου, η εταιρεία έστειλε στους εργαζόμενους μήνυμα, ενημερώνοντάς τους ότι τα γραφεία θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Παράλληλα, τους ζήτησε να αποφεύγουν να συζητούν εμπιστευτικές πληροφορίες της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Τύπο ή αλλού.

Αυτή την εβδομάδα ο Μασκ έδωσε στους εργαζόμενους του Twitter διορία έως την Πέμπτη να δεσμευτούν να εργάζονται πολλές ώρες και να γίνουν «εξαιρετικά hardcore» ή να αποχωρήσουν. Όποιος εργαζόμενος δεν απαντούσε θετικά έως την Πέμπτη, θα απολυόταν.

Τι έχει συμβεί από την μέρα που αγόρασε και επίσημα το Twitter;

Συγκεκριμένα, από τις 27/10/22 που ο Μασκ πήρε τον έλεγχο του Twitter, έχουν συμβεί τα εξής:

  • Οι συνδρομητές του Twitter Blue δε θα έχουν πια πρόσβαση σε άρθρα χωρίς διαφημίσεις.
  • Οι μεγάλοι διαφημιστές διέκοψαν τις δαπάνες τους, με αποτέλεσμα την τεράστια πτώση εσόδων για την πλατφόρμα
  • Η υπεύθυνη για τις σχέσεις με τους διαφημιστές παραιτήθηκε
  • Ο Έλον Μασκ απέλυσε το μισό εργατικό δυναμικό
  • Λίγο αργότερα συνειδητοποίησε ότι πρέπει να επαναπροσλάβει μέρος του εργατικού δυναμικού που απέλυσε…
  • Ο Μασκ σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική πτώση στα έσοδα
  • Το Twitter σχεδιάζει να χρεώνει 20 δολάρια τον μήνα μήνα για το Twitter Blue
  • Λίγο αργότερα, ο Μασκ αναθεωρεί την παραπάνω χρέωση και την πάει στα 8 δολάρια το μήνα, μετά και τη διαμαρτυρία – «τιτίβισμα» του Στίβεν Κινγκ.
  • Πληθώρα λογαριασμών στο Twitter, ανάμεσά τους και διασημότητες, υποδύθηκαν, ως αντίδραση, τον Έλον Μασκ στο Twitter και έφαγαν αναστολή λογαριασμού.
  • Το Twitter απενεργοποιήθηκε για λίγο, επιτρέποντας στους επαληθευμένους χρήστες να αλλάξουν τα εμφανιζόμενα ονόματά τους
  • Το Twitter διαμηνύει στους διαφημιστές ότι… η αύξηση των χρηστών είναι στα «πιο υψηλά επίπεδα» όλων των εποχών υπό τον Μασκ.
  • Ο Μασκ πούλησε μετοχές αξίας σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην επιχείρηση – ναυαρχίδα του, Tesla. Όπως είπε στους εργαζομένους του: «Το έκανα για να σώσω το Twitter».
  • Το Twitter εφάρμοσε τη διενέργεια γκρίζων ελέγχων για «επίσημους» λογαριασμούς (aka «legitimate» – νόμιμους λογαριασμούς δημοσίων προσώπων, διασημοτήτων, ειδησεογραφικών μέσων και άλλων χρηστών υψηλού προφίλ)
  • Την ίδια μέρα, ο Έλον Μασκ«εξαφάνισε» τους διπλούς ελέγχους επίσημων λογαριασμών στο Twitter
  • Εστάλησαν τα πρώτα emails από τον Μασκ στους υπαλλήλους: «Συγγνώμη που αυτό είναι το πρώτο μου email στην εταιρεία, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να “γλυκαθεί” το μήνυμα. Η οικονομική εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι φρικτή».
  • O προσωπικός δικηγόρος του Μάσκ λέει δημόσια ότι: «Ο Έλον βάζει πυραύλους στο διάστημα, δεν φοβάται την FTC» (aka Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου)
  • Ο Έλον Μασκ προειδοποιεί ότι είναι πιθανό το Twitter να χρεοκοπήσει.
  • Τελεσίγραφο του στους υπαλλήλους: Δουλέψτε σκληρά ή φύγετε

Oι φόβοι για κατάρρευση

«Θα καταρρεύσει το Twitter αυτό το Σαββατοκύριακο; Το προσωπικό ανησυχεί. Οι χρήστες είναι σε πανικό. Η πλατφόρμα μπορεί να μην συνεχίσει να υπάρχει για πολύ ακόμη», γράφει ο Κρις Στόκελ Γουόκερ (συνεργάτης των Wired, New York Times, Newsweek) στον ιστοχώρο του περιοδικού New Statesman. Την ανησυχία του δείχνουν να μοιράζονται ωστόσο παράλληλα και πολλοί άλλοι. Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στα hashtags που κυριαρχούν ως δημοφιλή θέματα τις τελευταίες ώρες εντός της πλατφόρμας.

Με hashtags όπως είναι τα #RIPTwitter, #TwitterDown και #TwitterMigration, οι χρήστες προβλέπουν το τέλος της πλατφόρμας ή την φυγή μακριά από αυτήν. «Τα πράγματα άρχισαν να σπάνε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο», γράφει ο Κρις Στόκελ Γουόκερ, υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία μεταξύ άλλων και εργαζόμενοι που ήταν απαραίτητοι για την στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργεία της διαδικτυακής της πλατφόρμας.

Πόσοι έχουν απολυθεί;

Ήδη, συνολικά 7.500 χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν πάρει τον δρόμο της εξόδου. Άλλοι απολύθηκαν ως «υπεράριθμοι» και «μη αναγκαίοι». Άλλοι απολύθηκαν επειδή τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στις αποφάσεις της νέας ιδιοκτησίας. Και άλλοι είδαν την πόρτα της εξόδου επειδή αρνήθηκαν να ακολουθήσουν το νέο «σκληροπυρηνικό» πρόγραμμα εργασίας που επιχείρησε να επιβάλει ως νέος ιδιοκτήτης ο Έλον Μασκ.

 Έρχεται χρεοκοπία;

Ο Μασκ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της εταιρείας, όταν ρωτήθηκε από άλλο υπάλληλο για το τι θα συμβεί εάν τα έσοδα του Twitter δεν αυξηθούν. Όπως είπε άτομο που παρευρέθηκε στη συνάντηση, οι εργαζόμενοι δεν περίμεναν κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι αφότου ο Μασκ εξαγόρασε το Twitter αντί 44 δισ. δολαρίων με μόχλευση, η εταιρεία βαρύνεται από χρέη άνω των 10 δισ. δολαρίων.

Οι πληρωμές τόκων για αυτό το χρέος μπορεί να είναι τόσο υψηλές ώστε η εταιρεία να δυσκολευτεί να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, ειδικά εάν μειωθούν οι διαφημίσεις. Ακόμη και πριν από τη συμφωνία εξαγοράς, το Twitter πάλευε να βγάλει κέρδος.

Μια χρεοκοπία θα έδινε στον Μασκ την ευκαιρία να μειώσει το χρέος και το κόστος των τόκων, όμως δανειστές και ομολογιούχοι θα έπαιρναν μεγαλύτερο μερίδιο της εταιρείας. Πάντως, όπως σημειώνει το Business Insider, το ποσοστό του Μασκ σε μια τέτοια περίπτωση θα μειωνόταν, αλλά ο επιχειρηματίας θα διατηρούσε τον έλεγχο της εταιρείας.

Μπορεί να καταρρεύσει πραγματικά η πλατφόρμα;

Τα στοιχεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ότι αρκετοί μηχανικοί αποχωρούσαν μετά το τελεσίγραφο του Mασκ παρά το γεγονός ότι ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter τόνισε ότι η εταιρεία με τη νέα της μορφή θα είναι «πολύ πιο μηχανική» υπό την ιδιοκτησία του και ότι «αυτοί που γράφουν σπουδαίο κώδικα θα αποτελούν την πλειοψηφία της ομάδας μας».

Υπάρχουν τώρα ανησυχίες ότι ο ιστότοπος θα είναι ευάλωτος σε τεχνικές αποτυχίες και σφάλματα, εν μέσω ενδείξεων ότι το πολύπλοκο σύστημα που στηρίζει το Twitter τρίζει ήδη. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων έχει ήδη επηρεαστεί και υπήρξαν προβλήματα με το retweeting.

Ο Στίβεν Μέρντοχ καθηγητής μηχανικής ασφάλειας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η πλατφόρμα ενδέχεται να δυσκολευτεί να διαχειριστεί «πολύπλοκες αποτυχίες», να πραγματοποιήσει χειροκίνητη συντήρηση ή να αντιμετωπίσει απειλές ασφαλείας. Η απλή αντικατάσταση των μηχανικών που αποχώρησαν θα είναι δύσκολη. «Το Twitter θα μπορούσε να προσπαθήσει να προσλάβει νέο προσωπικό ή να αναθέσει εκ νέου καθήκοντα στο υπάρχον προσωπικό, αλλά το να ενημερωθεί για το πώς λειτουργούν τα σχετικά συστήματα μπορεί να πάρει μήνες, ακόμη και με μια ομαλή διαδικασία παράδοσης. Κάθε μεγάλος ιστότοπος έχει αναπτύξει το δικό του μοναδικό σύστημα και όποιος έρχεται από έξω θα έχει μια απότομη καμπύλη εκμάθησης».

Ακόμη και πριν από την άφιξη του Μασκ, υπήρχαν σημάδια προβλημάτων. Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Twitter, Πέιτερ Ζάτκο, προειδοποίησε ότι τα πρότυπα ασφάλειας πληροφοριών ήταν ανεπαρκή. Φοβόταν ότι το Twitter θα μπορούσε να υποστεί ένα hack "επιπέδου Equifax", αναφερόμενος στην επίθεση του 2017 σε μια εταιρεία πιστωτικών στοιχείων που εξέθεσε τα δεδομένα 147 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ.