Τεχνολογια - Επιστημη

Δοκιμάστηκε χάπι από «μαγικά μανιτάρια» - Ανακουφίζει από τη βαριά κατάθλιψη

Επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η παραισθησιογόνος ουσία έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε ψυχικές παθήσεις

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έρευνα: «Παράθυρο ευκαιρίας» για θεραπεία της κατάθλιψης αποτελεί φάρμακο βασισμένο στη χημική ένωση της ουσίας που περιέχεται στα παραισθησιογόνα μανιτάρια.

Ένα φάρμακο που βασίζεται σε δραστική ουσία παραισθησιογόνων μανιταριών μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της σοβαρής κατάθλιψης για έως και 12 εβδομάδες, σύμφωνα με κλινική δοκιμή.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα δισκίο ψιλοκυβίνης δόσης 25 μιλιγκράμ φέρνει τους ασθενείς σε μια «ονειρική κατάσταση», καθιστώντας την ψυχολογική θεραπεία πιο πιθανό να πετύχει.

Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες θα μπορούσαν να είναι τρομακτικές και η υποστήριξη πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμη, είπαν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί λένε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες, με πολύ μεγαλύτερη παρακολούθηση.

Υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν σοβαρή κλινική κατάθλιψη, που δεν ανταποκρίνεται σε καμία διαθέσιμη θεραπεία - το 30% μάλιστα έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της ψιλοκυβίνης στις διαταραχές ψυχικής υγείας εδώ και χρόνια.

Οι πρόσφατες μελέτες ήταν ελπιδοφόρες, αλλά πολύ μικρές για να αξιολογηθούν τα μόνιμα αποτελέσματα.

Σε αυτή την τελευταία δοκιμή, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, δόσεις 1 mg, 10 mg και 25 mg δοκιμάστηκαν σε συνολικά 233 άτομα από 10 χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με τις δόσεις των 25 μιλιγκράμ να δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν σοβαρή κατάθλιψη για περισσότερο από ένα χρόνο και ήταν ηλικίας περίπου 40 ετών, ανέφεραν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο King's College του Λονδίνου και του Νότιου Λονδίνο,υ και το Maudsley NHS Foundation Trust.

Μετά από μία δόση 25 mg ψιλοκυβίνης Comp360, παράλληλα με ψυχοθεραπεία:

Ένας στους τρεις δεν διαγνώστηκε πλέον ως καταθλιπτικός στις τρεις εβδομάδες.

Ένας στους πέντε είδε σημαντική βελτίωση στις 12 εβδομάδες.

Ο συγγραφέας της μελέτης και σύμβουλος ψυχίατρος Τζέιμς Ράκερ είπε ότι το φάρμακο πιστεύεται ότι έχει «άμεση δράση στον εγκέφαλο, φέρνοντάς τον σε μια πιο ευέλικτη κατάσταση και παρέχοντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για θεραπεία».

Οι ασθενείς, ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι σε ένα ήσυχο δωμάτιο, βίωσαν ένα ψυχεδελικό «ταξίδι», το οποίο ο ένας περιέγραψε ως «ξύπνιο όνειρο», για έξι έως οκτώ ώρες.

«Μπορεί να είναι πολύ θετικό αλλά μπορεί επίσης να είναι αρνητικό», είπε ο Δρ Ρούκερ στο BBC News.

«Μπορεί να αναδυθούν δύσκολες αναμνήσεις από το παρελθόν, για παράδειγμα, την ίδια στιγμή που νιώθετε μια επανασύνδεση με τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας».

Ένας θεραπευτής ήταν σε ετοιμότητα για να παράσχει υποστήριξη.

Την επόμενη μέρα και μια εβδομάδα αργότερα, οι ασθενείς έλαβαν ψυχολογική υποστήριξη για να μιλήσουν για την εμπειρία τους.

«Οι ασθενείς πηγαίνουν από το "Τι συμβαίνει με εμένα;"», στο «Τι συνέβη σε εμένα;» είπε ο ψυχοθεραπευτής Λίαμ Μόντλιν.

Μερικοί ασθενείς σε όλες τις ομάδες παρουσίασαν παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, ναυτία, υπερβολική κόπωση καθώς και αυτοκτονικές σκέψεις.

Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο, είπαν οι ερευνητές - αλλά άλλοι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των ασθενών.

Ο επικεφαλής της ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, καθηγητής Άντριου Μάκιντος, δήλωσε ότι η δοκιμή παρείχε «τα ισχυρότερα στοιχεία μέχρι στιγμής που υποδηλώνουν ότι δικαιολογούνται περαιτέρω, μεγαλύτερες και μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες δοκιμές ψυχεδελικών».

«Η ψιλοκυβίνη μπορεί (κάποια μέρα) να προσφέρει μια πιθανή εναλλακτική λύση στα αντικαταθλιπτικά που έχουν συνταγογραφηθεί εδώ και δεκαετίες», πρόσθεσε.

Ωστόσο άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα άρχισαν να εξαφανίζονται μετά από 12 εβδομάδες.

«Η κατάθλιψη μπορεί να αποτελέσει μακροχρόνιο πρόβλημα και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολύ μεγαλύτερες περίοδοι παρακολούθησης από τις 12 εβδομάδες», είπε ο Δρ Ράβι Ντας, από το University College του Λονδίνου.

Μια μεγαλύτερη δοκιμή που πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα θα μελετήσει πόσες δόσεις χρειάζονται για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της κατάθλιψης.

Θα μπορούσαν να περάσουν τρία χρόνια μέχρι να εγκριθεί ένα φάρμακο τέτοιου τύπου, δηλώνουν οι ερευνητές.

(Με πληροφορίες του BBC News)