- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Social media: Το Mastodon (και άλλες εναλλακτικές) στο Twitter του Ίλον Μασκ
Οι πλατφόρμες για τους «ξενερωμένους» χρήστες
Mastodon, Plurk, the Dots: Οι λύσεις που βρίσκουν χρήστες του Twitter
Παρόλο που πολλοί χρήστες του Twitter τηρούν στάση αναμονής μετά τον «τυφώνα» της εξαγοράς από τον Έλον Μασκ και δεν έχουν διαγράψει πλήρως τους λογαριασμούς τους αυτή τη στιγμή, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων ελέγχει επί του παρόντος εναλλακτικές λύσεις. Μία από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις είναι το Mastodon, ένα αποκεντρωμένο κοινωνικό δίκτυο που απέκτησε περισσότερες από 70.000 νέες εγγραφές την Παρασκευή, την επομένη της ολοκλήρωσης της εξαγοράς του Twitter από τον δισεκατομμυριούχο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η επίσημη εφαρμογή Mastodon για κινητά σημείωσε ρεκόρ downloads καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι που εγκατέλειψαν το Twitter άρχισαν να αναζητούν ένα νέο διαδικτυακό σπίτι.
Η μαζική εισροή νέων χρηστών προκάλεσε δυσλειτουργίες και λειτουργεί με πολύ αργές ταχύτητες αυτή την στιγμή με τον ιδρυτή της πλατφόρμας να δηλώνει ότι κάνει ότι μπορεί με τους συνεργάτες του για να λύσει το πρόβλημα. Ο ίδιος έχει πει ότι δημιούργησε την πλατφόρμα αυτή ως ένα online τόπο επικοινωνίας που θα διαφέρει σε αρχιτεκτονική αλλά και κανόνες από τα υπόλοιπες πλατφόρμες που κατέχουν μεγιστάνες και τις χρησιμοποιούν για την επίτευξη των προσωπικών τους στόχων και φιλοδοξιών.
Iδρυτής του Mastodon είναι ο 29χρονος Γερμανός Γιουτζίν Ρότσκο που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ιένα πληροφορική και φιλοσοφία. Έφτιαξε την πλατφόρμα για microblogging το 2016. Μετά από μια αμφιλεγόμενη συνέντευξη του ιδρυτή του Twitter Tζάκ Ντόρσι το 2018, ο Ρότσκο όταν ρωτήθηκε έναν χρήστη του Mastodon γιατί το δίκτυό του φιμώνει τις ομάδες "alt-right", κατέστησε τη θέση του απολύτως σαφή. «Οι ναζί είναι κακοί και δεν θέλω να τους δώσω βήμα για στρατολόγηση», είπε. Όταν αυτό το άτομο τον πίεσε -με τρόπο απογοητευτικού τρολ- για τη συγκεκριμένη έννοια της λέξης ναζί, εκείνος διπλασίασε τις απόψεις του. «Αυτές οι μαλακίες δεν πιάνουν σε μένα, φίλε».
Τι είναι το Mastodon
Το Mastodon είναι ένα αποκεντρωμένο κοινωνικό δίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι δε λειτουργεί από μία μόνο οντότητα, όπως συμβαίνει με το Facebook ή το Twitter, δεν υπάρχει δηλαδή μόνο ένα hub από όπου όλοι μπορούν να δουν το περιεχόμενο. Αντίθετα, βασίζεται σε διαφορετικές κοινότητες που χρησιμοποιώντας τον πηγαίο κώδικά του, δημιουργούν ανεξάρτητα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία λειτουργούν από εντελώς ανεξάρτητους οργανισμούς ή άτομα, χωρίς άμεση σύνδεση με το Mastodon.
Γενικά η φήμη του Mastodon είναι καλή. Χαρακτηρίζεται ως "πολιτισμένο" κοινωνικό δίκτυο, επειδή απαριθμεί μόνο κοινότητες που έχουν δεσμευτεί για "ενεργό μετριοπάθεια κατά του ρατσισμού, του σεξισμού και της τρανσφοβίας και οποιουδήποτε είδους διάκρισης". Ομοίως, οι κοινότητες επικεντρώνονται στην αποφυγή της παραπληροφόρησης μέσω της προαναφερθείσας μετριοπάθειας.
Το Mastodon μπήκε πλέον στον «χάρτη» του κυβερνοχώρου αποκτώντας τη μεγάλη δημοσιότητα που του έλειπε και μένει τώρα να αποδειχτεί αν θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει αυτή την δυναμική που απέκτησε ξαφνικά ή αν απλά πρόκειται για μια στιγμιαία αντίδραση μέρους του κοινού των social media.
Άλλες πλατφόρμες που τραβούν τους «Twitterati»
Plurk
Το Plurk, ένα αρκτικόλεξο για την ειρήνη, την αγάπη, την ενότητα, τον σεβασμό και το κάρμα (peace, love, unity, respect, karma), είναι ένας δωρεάν ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης και micro-blogging. Όπως και το Twitter, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και οι χρήστες μπορούν να ενημερώσουν τη ροή τους μέσω αναρτήσεων 360 χαρακτήρων. Η πλατφόρμα επιτρέπει ακόμη και ανώνυμες αναρτήσεις.
The Dots
Αν χρησιμοποιούσατε το Twitter ως εργαλείο δικτύωσης, το The Dots είναι καλή εναλλακτική. Συνδέει ανθρώπους που ασχολούνται με δημιουργικά επαγγέλματα και επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν συμβουλές, να μοιράζονται ιδέες και να βρίσκουν θέσεις εργασίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.