- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μαθητές της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας
Θα παρουσιάσουν τη λύση τους για τον υπερτροφισμό των νερών του Θερμαϊκού
Θεσσαλονίκη: Μια λύση για τον υπερτροφισμό των νερών του Θερμαϊκού θα παρουσιάσει η μαθητική ομάδα Skepsis, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM.
Μια ομάδα μαθητών από τη Θεσσαλονίκη επεξεργάστηκε τη λύση ενός προβλήματος που απασχολεί το σύνολο των κατοίκων της πόλης.
Πρόκειται για το πρόβλημα του υπερτροφισμού που παρατηρείται στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου. Για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό, ο υπερτροφισμός του νερού προκαλεί την άσχημη και δυσώδη εικόνα που δημιουργείται από τη συσσώρευση φυτοπλαγκτόν στην παραλία της Θεσσαλονίκης
Υπεύθυνη του εγχειρήματος η μαθητική ομάδα Skepsis, η οποία θα συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 26 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 2022.
Η ομάδα Skepsis είναι η μοναδική σχολική ομάδα που επιλέχθηκε να συμμετάσχει από όλη την Ευρώπη, σε έναν διαγωνισμό που συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 7.400 συμμετέχοντες, κυρίως προπτυχιακούς φοιτητές, ενώ τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου, επιχειρηματικούς φορείς και ερευνητικά εργαστήρια.
Η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία κάτω των 18, και αποτελείται από 15 μαθητές και μαθήτριες του προγράμματος του Διεθνούς Απολυτηρίου (IBDP) του Κολλεγίου Ανατόλια. Τα μέλη της είναι οι: Καριώτης Κωνσταντίνος, Γιάννος Κουμπάνης, Αχιλλέας Μίτταρης, Αλεξάνδρα Θερειανού, Δήμητρα Χοτίδου, Φίλιππος Σακελλαρίου, Γιώργος Κεσαπίδης, Κωνσταντίνος Δούκας, Μαρία Κορώνη, Μάρκος Χίγκας, Νικόλας Μπουτσιούκης, Στέλιος Αγγελίδης, Αχιλλέας Δρακωτός, Έφη Τσέλιου, Μιχάλης Τσιάλης, Λυδία Αυγερινού και Αλέξανδρος Χαλβατζάκης.
H Skepsis έχει σχεδιάσει ένα φίλτρο, το οποίο θα αποτελείται από ένζυμα που μετατρέπουν τα νιτρικά (NO3-) σε νιτρώδη (NO2-). Η έμπνευση και ο στόχος για τη δημιουργία του συγκεκριμένου βιοφίλτρου, είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερτροφισμού που παρατηρείται στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου.
Η εργαστηριακή παραγωγή του ενζύμου έγινε στο Εργαστήριο Χημείας και Βιοτεχνολογίας του ACT – the American College of Thessaloniki, υπό την καθοδήγηση της Δρος Μαίρης Καλαμάκη, καθηγήτριας Χημείας και Βιοτεχνολογίας στο ACT. Οι μαθητές:
Απομόνωσαν το γονίδιο που κωδικοποιεί το ένζυμο Νιτρική Αναγωγάση από το βακτήριο Pseudomonasazotoformans που έχει απομονωθεί από υδάτινα περιβάλλοντα.
Κλωνοποίησαν το γονίδιο της νιτρικής αναγωγάσης σε φορέα έκφρασης και δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα βακτήρια που παράγουν υψηλά επίπεδα νιτρικής αναγωγάσης.
Απομόνωσαν το ένζυμο από τα γενετικά τροποποιημένα βακτήρια
Αξιολόγησαν τη δραστικότητα του ενζύμου με βιοχημικές δοκιμές και αναλύσεις.
Στη συνέχεια σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το φίλτρο στο οποίο θα ενσωματωθεί το ένζυμο. Η κατασκευή έγινε στο Fabrication Lab του Κολλεγίου Ανατόλια με τη χρήση 3Dεκτύπωσης. Στην πορεία, το ένζυμο ακινητοποιήθηκε επάνω στο φίλτρο με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Δρος Ηρώς Κολιάκου, συντονίστριας των προγραμμάτων STEM του Κολλεγίου Ανατόλια.
Η μαθητική αυτή πρωτοβουλία έγινε εφικτή χάρη στην εργασία των καθηγητών/τριών του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, αλλά και στη βοήθεια υποστηρικτών.
Πέραν της επιστημονικής εργασίας, τα μέλη της ομάδας κλήθηκαν να συγκεντρώσουν τους απαραίτητους πόρους για τη συμμετοχή τους, ετοιμάζοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση υποστήριξης, ερευνώντας την αγορά για εταιρίες που μπορεί να μοιράζονται τις ίδιες αξίες και, τέλος, προσεγγίζοντάς τες.
Οι υποστηρικτές της ομάδας Skepsis είναι οι εταιρίες ΚΟΝΒΑ, Φάρμα Βεζύρογλου, FROSTITS.A., Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Λυκείου & ΙΒ του Anatolia High School.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.