Τεχνολογια - Επιστημη

Δημοσίευμα της Daily Mail υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκε κορωνοϊός κατά 80% θανατηφόρος

Τι απαντά το πανεπιστήμιο της Βοστώνης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η είδηση δημιουργήθηκε εργαστηριακά ένα σούπερ στέλεχος κορωνοϊού - Το Πανεπιστήμιο της Βοστώνη κάνει λόγο για «ανακρίβειες».
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης αναφέρουν ότι ανέπτυξαν ένα νέο στέλεχος Covid που έχει ποσοστό θανάτωσης 80% © Unsplash

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η είδηση ότι δημιουργήθηκε εργαστηριακά ένα σούπερ στέλεχος κορωνοϊού - Το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης κάνει λόγο για «ανακρίβειες».

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης επικρίνονται ότι «παίζουν με τη φωτιά», καθώς αποδείχθηκε ότι δημιούργησαν ένα νέο θανατηφόρο στέλεχος Covid σε εργαστήριο, αναφέρει η Daily Mail.

Το βρετανικό μέσο ενημέρωσης αποκάλυψε ότι η ομάδα είχε φτιάξει έναν υβριδικό ιό συνδυάζοντας την Όμικρον και το αρχικό στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στη Γουχάν, ο οποίος σκότωσε το 80 τοις εκατό των ποντικών που χρησιμοποιήθηκαν στη σχετική μελέτη.

Η αποκάλυψη καταδεικνύει το ότι οι δυνητικά επικίνδυνες έρευνες χειραγώγησης ιών συνεχίζονται στις ΗΠΑ, παρά τους φόβους ότι παρόμοιες πρακτικές μπορεί να έχουν ξεκινήσει την πανδημία.

Ο καθηγητής Σμουέλ Σαπίρα, κορυφαίος επιστήμονας της ισραηλινής κυβέρνηση, είπε: «Αυτό θα πρέπει να απαγορεύεται εντελώς, παίζουν με τη φωτιά».

Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων από τη Φλόριντα και τη Βοστώνη στα Εθνικά Εργαστήρια Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων της σχολής.

Εξήγαγαν την πρωτεΐνη ακίδας από την Όμικρον και την προσάρτησαν με το στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην έναρξη της πανδημίας, που ξεκίνησε στη Γουχάβ της Κίνας. Στη συνέχεια τεκμηρίωσαν πώς αντέδρασαν τα ποντίκια στο υβριδικό στέλεχος.

«Στα  ποντίκια, ενώ η Όμικρον προκαλεί ήπια, μη θανατηφόρα λοίμωξη, ο ιός που μεταφέρει το Όμικρον S προκαλεί σοβαρή ασθένεια με ποσοστό θνησιμότητας 80 τοις εκατό», έγραψαν στην ερευνητική τους εργασία.

Το νέο στέλεχος έχει πέντε φορές περισσότερα μολυσματικά σωματίδια ιού από την παραλλαγή Όμικρον, είπαν οι ερευνητές.

Μετά τη δημόσια αντιπαράθεση που προκάλεσε η έρευνα, το πανεπιστήμιο προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους με σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, το πανεπιστήμιο διαψεύδει μια «σειρά από παραπλανητικούς ισχυρισμούς για έρευνα στο National Emerging Infectious Diseases Laboratories (NEIDL) του πανεπιστημίου. Οι αναφορές, οι οποίες πρωτοεμφανίστηκαν τη Δευτέρα στη Daily Mail του Ηνωμένου Βασιλείου, έλεγαν πως επιστήμονες στο εργαστήριο είχαν “δημιουργήσει ένα νέο, θανατηφόρο στέλεχος της Covid-19”».

Σε ανακοίνωσή του, το πανεπιστήμιο χαρακτήρισε το δημοσίευμα, το οποίο αναπαρήγαγαν και άλλα Μέσα, «περιλαμβανομένου του Fox News», ως ψευδές και ανακριβές, υπογραμμίζοντας πως αυτή η έρευνα έκανε τον ιό λιγότερο επικίνδυνο.

Επίσης, το πανεπιστήμιο τόνισε ότι η έρευνα ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από την IBC (Θεσμική Επιτροπή Βιοασφάλειας), η οποία αποτελείται από επιστήμονες, καθώς και μέλη της τοπικής κοινωνίας, και ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας της Βοστώνης είχε εγκρίνει την έρευνα. «Παρουσίασαν λανθασμένα την έρευνα και τους σκοπούς της στο σύνολό τους» είπε ο Ρόναλντ Κόρλεϊ, διευθυντής του NEIDL.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.