- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελπίδα για διαβητικούς: Βιονικό πάγκρεας παράγει αυτόματα ινσουλίνη
Πώς λειτουργεί
Από βιονικό πάγκρεας αυτόματα ινσουλίνη σε διαβητικούς - Η αποτελεσματικότητα - Πώς λειτουργεί
Σε μια πρόσφατη δοκιμή, ένα βιονικό πάγκρεας που παρέχει αυτόματα ινσουλίνη αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από τις αντλίες ή τις ενέσεις στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια σοβαρή πάθηση που προκαλεί υπερβολικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης ή σακχάρου στο άτομο, επειδή το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, μια ορμόνη που διατηρεί τη γλυκόζη στο αίμα υπό έλεγχο. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης και να λαμβάνουν ινσουλίνη κάθε μέρα.
Το βιονικό πάγκρεας, μια συσκευή σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας που ονομάζεται iLet, παρακολουθεί τα επίπεδα του ατόμου όλο το εικοσιτετράωρο και χορηγεί αυτόματα ινσουλίνη όταν χρειάζεται μέσω μιας μικροσκοπικής κάνουλας, ενός λεπτού σωλήνα που εισάγεται στο σώμα. Φοριέται συνεχώς, γενικά στην κοιλιά. Η συσκευή καθορίζει όλες τις δόσεις ινσουλίνης με βάση το βάρος του χρήστη και ο χρήστης δεν μπορεί να ρυθμίσει τις δόσεις.
Μια ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ υπέβαλε τα ευρήματά της από τη μελέτη, τα οποία περιγράφονται στο New England Journal of Medicine, στον FDA με την ελπίδα να κυκλοφορήσει τελικά το προϊόν στην αγορά των ΗΠΑ. Ενώ μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης δοκίμασε για πρώτη φορά το βιονικό πάγκρεας το 2010, αυτή είναι η πιο εκτεταμένη δοκιμή που έχει γίνει μέχρι στιγμής.
Πώς λειτουργεί το βιονικό πάγκρεας
Η ομάδα του Χάρβαρντ, σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια, παρείχε σε 219 άτομα με διαβήτη τύπου 1 που έκαναν χρήση ινσουλίνης για τουλάχιστον ένα χρόνο μια συσκευή βιονικού παγκρέατος για 13 εβδομάδες. Η ομάδα συνέκρινε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους με εκείνα 107 διαβητικών ατόμων που χρησιμοποιούσαν άλλες μεθόδους χορήγησης ινσουλίνης, συμπεριλαμβανομένης της ένεσης και των αντλιών ινσουλίνης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της ομάδας με το βιονικό πάγκρεας μειώθηκαν από 7,9% σε 7,3%, ενώ τα επίπεδα της ομάδας με τη συνήθη φροντίδα παρέμειναν σταθερά στο 7,7%. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συστήνει ως στόχο λιγότερο από 7,0%, αλλά αυτό επιτυγχάνεται μόνο από το 20% περίπου των ατόμων με διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με μελέτη του 2019.
Υπάρχουν και άλλοι τύποι τεχνητού παγκρέατος, αλλά συνήθως απαιτούν από τον χρήστη να εισάγει πληροφορίες προτού χορηγήσουν ινσουλίνη, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας υδατανθράκων που έφαγε στο τελευταίο γεύμα του. Αντ' αυτού, το iLet λαμβάνει το βάρος του χρήστη και τον τύπο του γεύματος που τρώει, όπως πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό, τα οποία προστίθενται από τον χρήστη μέσω της διεπαφής iLet, και χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο προσαρμοστικής μάθησης για την αυτόματη χορήγηση ινσουλίνης.
Αυτό σημαίνει ότι εάν τα επίπεδα γλυκόζης του ατόμου είναι πολύ υψηλά, το σύστημα θα προσαρμοστεί ώστε να παρέχει υψηλότερη δόση ινσουλίνης, ενώ εάν τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά, θα παρέχει λιγότερη.
Η συσκευή θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για ένα άτομο με διαβήτη να υπολογίζει την ποσότητα των υδατανθράκων σε ένα γεύμα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, λέει ο Duane Mellor, επικεφαλής για τη διατροφή και την τεκμηριωμένη ιατρική στην Ιατρική Σχολή Aston, στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Το να μπορείς να βγάλεις την καταμέτρηση των υδατανθράκων από την εξίσωση είναι ένα πραγματικά μεγάλο πλεονέκτημα, επειδή είναι ένα βάρος. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να παραιτηθούν από τον έλεγχο [του καθορισμού της δόσης της ινσουλίνης], κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα που έχουν διαβήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.