Τεχνολογια - Επιστημη

Οι σκύλοι μπορούν να «μυρίσουν» πότε είναι στρεσαρισμένοι οι άνθρωποι

Η ξεχωριστή οσμή που αντιλαμβάνονται

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι σκύλοι μπορούν μέσω της όσφρησης να εντοπίσουν τους αγχωμένους ανθρώπους σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι παράγουν μια διαφορετική οσμή όταν βρίσκονται υπό πίεση και οι σκύλοι μπορούν να τη μυρίσουν.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα, ενδεχομένως μέσω της όσφρησης, παρέμεναν ερωτήματα σχετικά με το αν μπορούν να ανιχνεύσουν το άγχος και αν αυτό μπορεί να γίνει μέσω της όσφρησης.

«Αυτή η μελέτη απέδειξε οριστικά ότι οι άνθρωποι, όταν έχουν αντίδραση στο στρες, το προφίλ της οσμής τους αλλάζει», δήλωσε η Κλάρα Γουίλσον, διδακτορική φοιτήτρια στο Queen's University Belfast και πρώτη συγγραφέας της έρευνας.

Η Γουίλσον πρόσθεσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα κατά την εκπαίδευση σκύλων υπηρεσίας, όπως αυτοί που υποστηρίζουν άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

«Συχνά εκπαιδεύονται για να κοιτάζουν κάποιον που είτε σκύβει στο πάτωμα, είτε αρχίζει να κάνει αυτοτραυματικές συμπεριφορές», δήλωσε η Γουίλσον.

«Υπάρχει σίγουρα ένα στοιχείο οσμής, και αυτό μπορεί να είναι πολύτιμο στην εκπαίδευση αυτών των σκύλων εκτός από όλα τα οπτικά πράγματα», δήλωσε η Γουίλσον.

Γράφοντας στο περιοδικό Plos One, η και οι συνεργάτες της αναφέρουν πώς κατασκεύασαν αρχικά μια βάση που έφερε τρία δοχεία, το καθένα από τα οποία είχε στην κορυφή του ένα διάτρητο καπάκι.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατάφεραν να εκπαιδεύσουν τέσσερα σκυλιά να υποδεικνύουν το δοχείο που περιείχε ένα συγκεκριμένο δείγμα αναπνοής και ιδρώτα, ακόμη και όταν η σειρά περιελάμβανε αχρησιμοποίητες γάζες, δείγματα από άλλο άτομο ή δείγματα από το ίδιο άτομο που ελήφθησαν σε διαφορετική ώρα της ημέρας.

Αφού η ομάδα ήταν βέβαιη ότι οι σκύλοι κατανόησαν την προσέγγιση, στράφηκαν σε δείγματα αναπνοής και ιδρώτα που συλλέχθηκαν από 36 άτομα από τα οποία ζητήθηκε να μετρήσουν αντίστροφα από το 9.000 σε μονάδες του 17. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν άγχος από το έργο και, για τους 27 που το εκτέλεσαν στο εργαστήριο, η αρτηριακή τους πίεση και ο καρδιακός τους ρυθμός αυξήθηκαν.

Οι σκύλοι διδάχθηκαν να διαλέγουν δείγματα που ελήφθησαν αμέσως μετά την εργασία από μια σειρά που περιλάμβανε δύο δοχεία που περιείχαν αχρησιμοποίητες γάζες.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν αν οι σκύλοι μπορούσαν να κάνουν το ίδιο όταν η σειρά περιλάμβανε όχι μόνο αχρησιμοποίητες γάζες αλλά και δείγματα που είχαν ληφθεί από τον ίδιο συμμετέχοντα λίγο πριν από την εργασία, όταν ήταν πιο χαλαροί. Κάθε σετ δειγμάτων παρουσιάστηκε σε έναν μόνο σκύλο σε 20 δοκιμές.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι σκύλοι επέλεξαν το «αγχωμένο» δείγμα σε 675 από τις 720 δοκιμές.

«Ήταν αρκετά εκπληκτικό να τα βλέπω να έχουν τόση αυτοπεποίθηση να μου λένε "όχι, αυτά τα δύο πράγματα μυρίζουν σίγουρα διαφορετικά"», δήλωσε ο Γουίλσον.

Η ομάδα λέει ότι ενώ δεν ήταν σαφές ποιες χημικές ουσίες έπιαναν τα σκυλιά, η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι παράγουν διαφορετική οσμή όταν είναι στρεσαρισμένοι - επιβεβαιώνοντας προηγούμενες έρευνες που χρησιμοποίησαν όργανα για την ανάλυση των δειγμάτων.