Τεχνολογια - Επιστημη

Facebook: Απολύσεις, περικοπές και σύννεφα πάνω από τη Silicon Valley

Η τιμή της μετοχής της Meta έχει μειωθεί περισσότερο από 56,6% μέσα στο 2022

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα σχέδια απολύσεων και περικοπών στη Meta, τη μητρική εταιρία του Facebook, οι δηλώσεις του Mark Zuckerberg - Η δύσκολη οικονομική περίοδος για τη Silicon Valley - Η αντοχή της Google

Η Meta Platforms Inc., η μητρική εταιρεία του Facebook, σχεδιάζει να μειώσει τα έξοδά της κατά τουλάχιστον 10% τους επόμενους μήνες. Και αυτό σκοπεύει να το καταφέρει μέσω μειώσεων προσωπικού, καθώς ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει προβλήματα  ανάπτυξης και αυξημένο ανταγωνισμό. Σε δήλωσή του προς τους εργαζομένους του Facebook στις 30 Ιουνίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms Mark Zuckerberg είπε ότι σκοπεύει να μειώσει τις προσλήψεις νέων μηχανικών κατά 30% και προειδοποίησε για σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. «Θα έλεγα ότι περνάμε την πιο δύσκολη οικονομική μας περίοδο τα τελευταία χρόνια», είπε. Η Meta ενώ είχε ως στόχο την πρόσληψη 10.000 νέων μηχανικών το 2022, τώρα σκοπεύει να προσλάβει μόλις 6.000 – 7.000.

Η εταιρεία με έδρα το Menlo Park της Καλιφόρνια, έχει αρχίσει αθόρυβα να απομακρύνει έναν σημαντικό αριθμό στελεχών της, αναδιοργανώνοντας τμήματα και δίνοντας στους υπαλλήλους της την ευκαιρία να κρατήσουν τις δουλειές τους υποβάλλοντας αιτήσεις για άλλες θέσεις εντός της εταιρείας. Με αυτήν την κίνηση επιτυγχάνονται περικοπές προσωπικού ενώ αποτρέπονται οι μαζικές απολύσεις.

Οι μειώσεις προσωπικού αναμένεται να αποτελέσουν προοίμιο για ακόμη περισσότερες περικοπές. Ο Mark Zuckerberg τον Ιούλιο δήλωσε ότι η εταιρεία θα πρέπει να ανακατανείμει τους πόρους της, δίνοντας έμφαση στις προτεραιότητες της εταιρίας. Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά από εβδομάδες δημόσιας συζήτησης από τα στελέχη της Meta για πάγωμα των προσλήψεων και για μια αδίστακτη ιεράρχηση της εταιρίας, αποφεύγοντας παράλληλα να χρησιμοποιούσουν την λέξη απόλυση. Σε μια δημοσίευσή του σε ένα εσωτερικό forum της εταιρίας, ο Chris Cox, διευθυντής παραγωγής, έγραψε πως, «Η εταιρία θα πρέπει να είναι πιο αδίστακτη στις προτεραιότητές της και να διοικεί πιο αποδοτικές ομάδες. Είναι δύσκολοι οι καιροί και θα πρέπει να είμαστε άψογοι και αποτελεσματικοί σε ένα περιβάλλον αργής ανάπτυξης. Οι ομάδες δεν θα πρέπει να αναμένουν την εισροή νέων μηχανικών ή μεγαλύτερου budget».

© EPA/JOHN G. MABANGLO

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η εκπρόσωπος της Meta, Tracy Clayton αναφέρθηκε στη δήλωση του Mark Zuckerberg, ότι η εταιρεία θα πρέπει να ανακατανείμει τους πόρους καθώς αυξάνονται οι πιέσεις. «Έχουμε μιλήσει δημόσια για την ανάγκη να αλλάξουν οι ομάδες μας για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις», είπε η Clayton. Δήλωσε επίσης ότι έχει δοθεί προθεσμία στους υπό απόλυση υπαλλήλους για να υποβάλουν αιτήσεις για νέες θέσεις εργασίας εντός της εταιρίας, καθώς αυτό είναι ένα μέσο διατήρησης των υπαρχόντων ταλέντων που διαφορετικά θα έχανε η Meta. Αρνήθηκε να πει πόσοι εργαζόμενοι πρόκειται να απολυθούν από τις πρόσφατες αλλαγές.

Η λίστα των 30 ημερών στη Meta - Τι συμβαίνει στη Google

Μεταξύ των υπαλλήλων της Meta, η διαδικασία υποβολής νέας αίτησης για θέσεις εργασίας εντός της εταιρίας είναι γνωστή ως ένα καθαρτήριο ανθρώπινου δυναμικού, την οποία αποκαλούν «Η λίστα των 30 ημερών». Η Meta, είχε από καιρό μια πρακτική, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι των οποίων οι ρόλοι καταργούνται, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης εάν δεν μπορούν να βρουν μια νέα δουλειά εσωτερικά μέσα σε ένα μήνα. Πολλές άλλες εταιρείες καταβάλλουν επίσης προσπάθειες να επανατοποθετήσουν υπαλλήλους των οποίων οι ομάδες έχουν καταργηθεί ή αναδιαρθρωθεί. Μέχρι τώρα στη Meta, όσοι δεν καταφέρνουν να επανατοποθετηθούν εντός της εταιρίας σε νέες θέσεις είναι συνήθως μόνο οι εργαζόμενοι που κρίνονται ως ανεπιθύμητοι. Τώρα, ακόμη και οι εργαζόμενοι με καλή φήμη και απόδοση απομακρύνονται  σε τακτική βάση.

Ως μέρος των δικών της μέτρων μείωσης του κόστους, η Google έχει επίσης απαιτήσει από ορισμένους υπαλλήλους της να υποβάλουν αίτηση για νέες θέσεις εργασίας εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην εταιρεία. Την περασμένη εβδομάδα, η Google ανακοίνωσε στους μισούς από τους περίπου 100 υπαλλήλους της ομάδας Area 120, ότι θα πρέπει να βρουν άλλες θέσεις εργασίας εντός της εταιρείας σε διάστημα 90 ημερών. Η Area 120 είναι μια από τις πολλές ομάδες εργασίας η οποία στο παρελθόν έχει εργαστεί σε projects όπως Gmail, AdSense και Google News. Η Google δίνει συνήθως στους υπαλλήλους της 60 ημέρες περιθώριο για να υποβάλλουν αίτηση για άλλους ρόλους στην εταιρεία εάν οι θέσεις εργασίας τους έχουν περικοπεί, αν και οι υπάλληλοι της Area 120 λαμβάνουν συνήθως περισσότερο χρόνο εάν ακυρωθούν τα projects τους.

Τον Μάρτιο, περισσότεροι από 1.400 εργαζόμενοι της Google υπέγραψαν αίτηση ζητώντας από την εταιρεία να παρατείνει την τυπική περίοδο των 60 ημερών σε 180 ημέρες, για μια ομάδα 100 εργαζομένων στο τμήμα του cloud computing, με αιτιολογία τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι κατά την διάρκεια της μεταβίβασής τους σε νέες θέσεις εργασίας. Ένας εκπρόσωπος της Google είπε ότι σχεδόν το 95% των εργαζομένων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να παραμείνουν στην εταιρεία βρήκαν νέους ρόλους εντός της περιόδου των 60 ημερών. 

Στη Silicon Valley, οι μειώσεις προσωπικού είναι πρωτοφανείς μετά τις προσλήψεις που έκαναν οι μεγάλες εταιρείες με ιλιγγιώδη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τον Μάιο του 2021, ο Tom Allison, επικεφαλής του Facebook app, δημοσίευσε ένα κείμενο με τίτλο «Γιατί είναι τόσο δύσκολη η πρόσληψη αυτή τη στιγμή;» Ο Allison εξέφρασε τη λύπη του διότι «υπάρχει σημαντική ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση των αναγκών προσλήψεων και της διαθεσιμότητας των ταλέντων».

Sundar Pichai © EPA/CAROLINE BREHMAN

Τον Ιούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai, δήλωσε ότι η Google θα καθυστερήσει τις προσλήψεις για το υπόλοιπο του έτους. Με την οικονομία σε ύφεση και τον χώρο της online διαφήμισης σε αναταραχή, η γλώσσα ορισμένων διακεκριμένων στελεχών τεχνολογίας έχει γίνει πλέον σαφώς πιο αυστηρή.

«Ρεαλιστικά, πιθανότατα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην εταιρεία που δεν θα έπρεπε να είναι εδώ», είπε ο Mark Zuckerberg τον Ιούνιο. Παράλληλα, ο επικεφαλής του τμήματος των μηχανικών της εταιρείας απηύθυνε έκκληση προς τους προϊσταμένους του να εντοπίσουν όσους υπαλλήλους δεν είχαν αντικείμενο εργασίας έτσι ώστε να περάσουν από διαδικασία αξιολόγησης ως προοίμιο για την απόλυσή τους.

Η τιμή της μετοχής της Meta έχει μειωθεί περισσότερο από 56,6% μέχρι στιγμής μέσα στο 2022 και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει πέσει περισσότερο από 685 δισεκατομμύρια δολάρια από την κορύφωσή της τον Σεπτέμβριο του 2021. Η Google αποδεικνύεται πιο ανθεκτική, αλλά η τιμή της μετοχής της μειώθηκε επίσης κατά 27,3% τον περασμένο χρόνο. Τον Ιούλιο, ο Sundar Pichai, δήλωσε ότι η Google θα επιβραδύνει τις προσλήψεις για το υπόλοιπο του έτους και προέτρεψε τους υπαλλήλους να είναι «πιο ευέλικτοι». Ο Pichai είπε σε συνέδριο νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θέλει η εταιρεία να γίνει 20% πιο παραγωγική, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα μετρούσε αυτή τη βελτίωση.

Η Silicon Valley συνεχίζει να είναι μια ανταγωνιστική αγορά, η οποία προσελκύει τα μεγαλύτερα μυαλά της τεχνολογίας και της επιστήμης, επομένως η εύρεση τρόπων μετεγκατάστασης εργαζομένων εντός της εταιρείας μπορεί να αποφέρει οφέλη, δήλωσε η Allison Rutledge-Parisi, αντιπρόεδρος της Justworks, μιας εταιρείας παροχής εργατικού δυναμικού. «Θα ήταν αντιεπαγγελματικό για μια εταιρεία να απορρίψει μια ομάδα εργαζομένων τους οποίους γνωρίζει και έχει συνεργαστεί με αυτούς χωρίς να σκεφτεί τρόπους ώστε να τους κρατήσει εντός», είπε.