- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο νεκρικός θάλαμος του Τουταγχαμών μπορεί να οδηγεί στον τάφο της Νεφερτίτης
Κρυμμένα ιερογλυφικά δίνουν λαβή σε νέες επιστημονικές θεωρίες
Τουταγχαμών: Βρετανός Αιγυπτιολόγος επικαλείται στοιχεία που ενισχύουν τις θεωρίες για σύνδεση των ταφικών θαλάμων του φαραώ και της βασίλισσας Νεφερτίτης.
Η ανακάλυψη κρυμμένων ιερογλυφικών μέσα στον ταφικό θάλαμο του Τουταγχαμών δίνει νέα βάση σε θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες η Νεφερτίτη κείτεται σε έναν μυστικό θάλαμο, συνδεδεμένο με τον τάφο του θετού γιου της. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τους ισχυρισμούς φημισμένου βρετανού Αιγυπτιολόγου.
Ο Νίκολας Ριβς, πρώην έφορος της Διεύθυνσης Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου, δηλώνει ότι παρόλο που η συγκεκριμένη θεωρία παραμένει αναπόδεικτη έπειτα από άκαρπες σαρώσεις του ταφικού θαλάμου με ραντάρ, ανακτά έδαφος χάρη σε νέα στοιχεία.
Ο Ριβς υποστηρίζει ότι ιερογλυφικά τα οποία απεικονίζουν τον Τουταγχαμών να θάβεται από τον φαραωνικό διάδοχό του, Άυ, είχαν καλυφθεί από διακοσμήσεις της Νεφερτίτης, της μυθικής ομορφιάς βασίλισσας της Αιγύπτου και συζύγου του φαραώ Ακενατόν.
Όπως δήλωσε ο Νίκολας Ριβς στον Guardian, «Μπορώ να δείξω ότι, κάτω από τις διακοσμήσεις του Άυ, βρίσκονται σχέδια του ίδιου του Τουταγχαμών, αποδεικνύοντας ότι η σκηνή αρχικά εμφάνιζε τον φαραώ να θάβει την πρόγονή του, Νεφερτίτη. (Διαφορετικά) δεν θα υπήρχαν τέτοιες διακοσμήσεις στον τάφο του Τουταγχαμών».
Έχοντας ανακαλυφθεί ακριβώς έναν αιώνα πριν από τον Χάουαρντ Κάρτερ, ο τάφος του επονομαζόμενου «βασιλιά Τουτ» παραμένει ένα από τα πλέον εικονικά, όσο και αινιγματικά σύμβολα της αρχαίας Αιγύπτου. Χρίστηκε βασιλιάς της Αιγύπτου σε παιδική ηλικία το 1332 π.Χ., αλλά βασίλεψε έως το 1323 π.Χ., πεθαίνοντας σε ηλικία 19 ετών.
Η Νεφερτίτη ήταν η σύζυγος του πατέρα του Τουταγχαμών, του φαραώ Ακενατόν, ο οποίος βασίλεψε στην Αίγυπτο από το 1353 έως το 1336 π.Χ.. Ωστόσο, ο Τουταγχαμών προερχόταν από διαφορετική μητέρα, γεγονός που καθιστούσε τη Νεφερτίτη μητριά του νεαρού πρίγκιπα. Παράλληλα, η Νεφερτίτη ήταν και πεθερά του Τουταγχαμών, καθώς σύμφωνα με το National Geographic, η κόρη της, η Ανκεσεναμών, υπήρξε σύζυγος του νεαρού φαραώ.
Το τι ακριβώς συνέβη με τα λείψανα της Νεφερτίτης μετά το θάνατό της, είναι κάτι που έχει ξεσηκώσει εδώ και δεκαετίες μεγάλες συζητήσεις μεταξύ των μελών της αρχαιολογικής κοινότητας.
Ο Νίκολας Ριβς είχε ήδη από το 2015 δημοσιεύσει μια επιστημονική εργασία, την πρώτη που είχε υποστηρίξει την ιδέα κρυμμένων θαλάμων, οι οποίοι πιθανώς να περιείχαν τον τάφο της Νεφερτίτης.
Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε σαρώσεις υψηλής ανάλυσης των τειχών του νεκρικού θαλάμου, ταυτοποίησε την παρουσία «διακριτών γραμμικών ιχνών» κάτω από τις γύψινες επιφάνειες. Ο Ριβς υποστήριξε πως τα ίχνη αυτά είναι τα «φαντάσματα» θυρών που έδιναν πρόσβαση στο θάλαμο αποθήκευσης, δυτικά του νεκρικού θαλάμου, καθώς και σε μια προέκταση προς βορρά, η οποία περιείχε τον τάφο της Νεφερτίτης.
(Με πληροφορίες από τον Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκτακτη συνάντηση των Ελεγκτών μετά την ανακοίνωση κατάργησης των ελέγχων
Μια συζήτηση με την Professor Aynne Kokas, κορυφαία ειδικό στις σινοαμερικανικές σχέσεις στα μέσα και την τεχνολογία
Οι Financial Times σχολιάζουν την προσπάθεια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να στήσει γέφυρα επικοινωνίας με τον Τραμπ και το δεξί του χέρι
Το 41% των εταιρειών παγκοσμίως σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό μέχρι το 2030
Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα λέει ο ισχυρός άνδρας της Meta Platforms
Γιατί οι κινήσεις του Ζούκερμπεργκ είναι πιο επικίνδυνες από κάθε άλλου επικεφαλής τεχνολογικού κολοσσού
Γιατί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «παραδόθηκε» στον Ντόναλντ Τραμπ - Δριμεία κριτική στην απόφαση
Έδειξε τον δρόμο ο Ζούκεμπεργκ με το «κόψιμο» του fact checking
Τι έδειξε έρευνα για τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας
Από τις 28 Απριλίου 2026, αυτό θα ισχύει και για τους φορητούς υπολογιστές
Η Meta θα ενσωματώσει τις λεγόμενες κοινοτικές σημειώσεις, όπως στην πλατφόρμα X του Ίλον Μασκ.
Aυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της OPEN AI Σαμ Άλτμαν
Παρόμοια συστήματα θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και σε άλλα ιατρικά περιβάλλοντα
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γραφειοκρατικοποίηση του Κόσμου στη Νεοφιλελεύθερη Εποχή» της Beatrice Hibou που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Πλήθος (2024)
Τα γεγονότα που αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με το περιοδικό Nature
Σε μια εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν, η διάδοση και η επικοινωνία της Αστρονομίας προς το ευρύ κοινό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία
Ο Χίντον που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Φυσικής, έχει πολλές φορές επισημάνει τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης
Διαστημικοί περίπατοι, ιδιωτικές αποστολές και ένα ρεκόρ παραμονής σε τροχιά 1.110 ημερών
Η πιο κοντινή προσέγγιση στον Ήλιο είναι γεγονός - Τι ερευνούσε
Οι θύρες φόρτισης USB Type-C πρόκειται να γίνουν το πρότυπο για όλα τα gadget
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.