Τεχνολογια - Επιστημη

Ο νεκρικός θάλαμος του Τουταγχαμών μπορεί να οδηγεί στον τάφο της Νεφερτίτης

Κρυμμένα ιερογλυφικά δίνουν λαβή σε νέες επιστημονικές θεωρίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουταγχαμών: Βρετανός Αιγυπτιολόγος επικαλείται στοιχεία που ενισχύουν τις θεωρίες για σύνδεση των ταφικών θαλάμων του φαραώ και της βασίλισσας Νεφερτίτης.
O επικεφαλής της αιγυπτιακής διεύθυνσης αρχαιοτήτων Zawi Hawass επιβλέπει τη μεταφορά της μούμιας του Τουταγχαμών στο Λούξορ © EPA/Ben Curtis

Τουταγχαμών: Βρετανός Αιγυπτιολόγος επικαλείται στοιχεία που ενισχύουν τις θεωρίες για σύνδεση των ταφικών θαλάμων του φαραώ και της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Η ανακάλυψη κρυμμένων ιερογλυφικών μέσα στον ταφικό θάλαμο του Τουταγχαμών δίνει νέα βάση σε θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες η Νεφερτίτη κείτεται σε έναν μυστικό θάλαμο, συνδεδεμένο με τον τάφο του θετού γιου της. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τους ισχυρισμούς φημισμένου βρετανού Αιγυπτιολόγου.

Ο Νίκολας Ριβς, πρώην έφορος της Διεύθυνσης Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου, δηλώνει ότι παρόλο που η συγκεκριμένη θεωρία παραμένει αναπόδεικτη έπειτα από άκαρπες σαρώσεις του ταφικού θαλάμου με ραντάρ, ανακτά έδαφος χάρη σε νέα στοιχεία.

Ο Ριβς υποστηρίζει ότι ιερογλυφικά τα οποία απεικονίζουν τον Τουταγχαμών να θάβεται από τον φαραωνικό διάδοχό του, Άυ, είχαν καλυφθεί από διακοσμήσεις της Νεφερτίτης, της μυθικής ομορφιάς βασίλισσας της Αιγύπτου και συζύγου του φαραώ Ακενατόν.

Όπως δήλωσε ο Νίκολας Ριβς στον Guardian, «Μπορώ να δείξω ότι, κάτω από τις διακοσμήσεις του Άυ, βρίσκονται σχέδια του ίδιου του Τουταγχαμών, αποδεικνύοντας ότι η σκηνή αρχικά εμφάνιζε τον φαραώ να θάβει την πρόγονή του, Νεφερτίτη. (Διαφορετικά) δεν θα υπήρχαν τέτοιες διακοσμήσεις στον τάφο του Τουταγχαμών».

Έχοντας ανακαλυφθεί ακριβώς έναν αιώνα πριν από τον Χάουαρντ Κάρτερ, ο τάφος του επονομαζόμενου «βασιλιά Τουτ» παραμένει ένα από τα πλέον εικονικά, όσο και αινιγματικά σύμβολα της αρχαίας Αιγύπτου. Χρίστηκε βασιλιάς της Αιγύπτου σε παιδική ηλικία το 1332 π.Χ., αλλά βασίλεψε έως το 1323 π.Χ., πεθαίνοντας σε ηλικία 19 ετών.

Η Νεφερτίτη ήταν η σύζυγος του πατέρα του Τουταγχαμών, του φαραώ Ακενατόν, ο οποίος βασίλεψε στην Αίγυπτο από το 1353 έως το 1336 π.Χ.. Ωστόσο, ο Τουταγχαμών προερχόταν από διαφορετική μητέρα, γεγονός που καθιστούσε τη Νεφερτίτη μητριά του νεαρού πρίγκιπα. Παράλληλα, η Νεφερτίτη ήταν και πεθερά του Τουταγχαμών, καθώς σύμφωνα με το National Geographic, η κόρη της, η Ανκεσεναμών, υπήρξε σύζυγος του νεαρού φαραώ.

Τουταγχαμών: Βρετανός Αιγυπτιολόγος επικαλείται στοιχεία που ενισχύουν τις θεωρίες για σύνδεση των ταφικών θαλάμων του φαραώ και της βασίλισσας Νεφερτίτης.
Προτομή της Νεφερτίτης στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Βερολίνου © EPA/Rainer Jensen

Το τι ακριβώς συνέβη με τα λείψανα της Νεφερτίτης μετά το θάνατό της, είναι κάτι που έχει ξεσηκώσει εδώ και δεκαετίες μεγάλες συζητήσεις μεταξύ των μελών της αρχαιολογικής κοινότητας.

Ο Νίκολας Ριβς είχε ήδη από το 2015 δημοσιεύσει μια επιστημονική εργασία, την πρώτη που είχε υποστηρίξει την ιδέα κρυμμένων θαλάμων, οι οποίοι πιθανώς να περιείχαν τον τάφο της Νεφερτίτης.

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε σαρώσεις υψηλής ανάλυσης των τειχών του νεκρικού θαλάμου, ταυτοποίησε την παρουσία «διακριτών γραμμικών ιχνών» κάτω από τις γύψινες επιφάνειες. Ο Ριβς υποστήριξε πως τα ίχνη αυτά είναι τα «φαντάσματα» θυρών που έδιναν πρόσβαση στο θάλαμο αποθήκευσης, δυτικά του νεκρικού θαλάμου, καθώς και σε μια προέκταση προς βορρά, η οποία περιείχε τον τάφο της Νεφερτίτης.

(Με πληροφορίες από τον Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.