Τεχνολογια - Επιστημη

H περιουσία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ μειώθηκε κατά 70 δισ. δολάρια

Υποχώρησε στην 20ή θέση στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Μειώθηκε η περιουσία του κατά 70 δισ. δολάρια
O Mάρκ Ζούκερμπεργκ © EPA Pool

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Μειώθηκε η περιουσία του κατά 70 δισ. δολάρια.

Συνολικά 70 δισ. δολάρια διεγράφησαν φέτος από τον πλούτο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή του Facebook και της μετεξέλιξής του Meta, όπερ σημαίνει πως υποχώρησε σε κατάταξη διεθνώς και βρέθηκε στην 20ή θέση ανάμεσα στους ζάπλουτους του κόσμου, όπως αναφέρει το Business Insider.

Οπως αποτυπώνεται στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο Ζούκερμπεργκ ξεκίνησε το 2022 με περιουσία ύψους 125 δισ. δολαρίων. Εκτοτε, όμως συρρικνώθηκε κατά περίπου 55%, στα 55,3 δισ. δολάρια. Το Forbes, από την πλευρά του, εκτιμά πως η περιουσία του ανέρχεται σε 53,4 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρθηκε από το The Verge, το δεκαετές σερί συνεχούς αύξησης εσόδων του Facebook έφτασε στο τέλος του καθώς ο γίγαντας των social media ανέφερε μείωση των εσόδων για το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Τα έσοδα του Facebook μειώθηκαν κατά 1% στα 28,8 δισεκατομμύρια δολάρια και η εταιρεία λέει ότι αναμένει ότι θα αυξηθεί το τρίτο τρίμηνο.

Τα συνολικά κέρδη για τη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, μειώθηκαν επίσης, αλλά σε πολύ πιο σημαντικό βαθμό: 36% στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Reality Labs, το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την εικονική πραγματικότητα (VR), την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και την ώθηση της εταιρείας στο λεγόμενο «metaverse», έχασε επιπλέον 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από τα 2,96 δισεκατομμύρια δολάρια που έχασε το πρώτο τρίμηνο του 2022 και τα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια που έχασε το 2021.

Το τελευταίο 12μηνο ήταν ιδιαίτερα ταραχώδες για τη Meta, υπό την αιγίδα της οποίας βρίσκονται το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και το Oculus, διότι ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε πως η εταιρεία θα μπει στο πεδίο του «μετασύμπαντος» και θα υπάρξει μία εκ θεμελίων αλλαγή του εμπορικού σήματος συντόμως. Επειτα, η Facebook ανακοίνωσε την πρώτη μείωση στον αριθμό χρηστών στην ιστορία της κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, χάνοντας περίπου ένα εκατομμύριο ημερήσιους χρήστες. Επίσης, η εταιρεία δέχθηκε πλήγματα μετά την κατάθεση της πρώην υπαλλήλου της Φράνσις Χόγκεν, η οποία δημοσίευσε εσωτερικά έγγραφα. Σε αυτά καθίστατο σαφές, μεταξύ άλλων, ότι το Instagram συνέβαλε στην αύξηση των διατροφικών διαταραχών και σκέψεων περί αυτοκτονίας σε ανήλικα κορίτσια.

Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας συρρικνώθηκαν κατά 36% ή 3 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση. Η εταιρεία δήλωσε τον Απρίλιο ότι είχε επενδύσει περίπου 10 δισ. δολάρια γύρω από το «μετασύμπαν» το 2021 και πως απασχολεί τουλάχιστον 10.000 άτομα σε αυτόν τον κλάδο. «Η δραστηριοποίηση στο “μετασύμπαν” δεν θα συμβάλει ουσιωδώς στην εταιρεία μέχρι τουλάχιστον τα τέλη της δεκαετίας· στην πραγματικότητα, κατά πάσα πιθανότητα σε αυτή τη δεκαετία θα δημιουργείται η βάση του και έπειτα, τη δεκαετία του 2030, αυτό θα συνεισφέρει πολλά κέρδη», δήλωσε τον Μάιο ο Ζούκερμπεργκ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Θέα του Τέρατος της Σύγχρονης Γραφειοκρατίας
Η Θέα του Τέρατος της Σύγχρονης Γραφειοκρατίας

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γραφειοκρατικοποίηση του Κόσμου στη Νεοφιλελεύθερη Εποχή» της Beatrice Hibou που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Πλήθος (2024)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.