Τεχνολογια - Επιστημη

Το να γίνεις γονιός σε κάνει πιο συντηρητικό

Τι έδειξε επιστημονική μελέτη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιστημονική μελέτη έδειξε πως το να γίνεται κανείς γονιός, τον κάνει πιο συντηρητικό σαν άνθρωπο.

Το να γίνεται κανείς γονιός, τον κάνει πιο συντηρητικό σαν άνθρωπο, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη. Ακόμα, η έρευνα θεωρεί πως η μείωση του ποσοστού γεννήσεων συμβάλλει στην φιλελευθεροποίηση.

Όπως οι γκρίζες τρίχες και οι απροσδόκητοι πόνοι, το να γίνεσαι πιο συντηρητικός θεωρείται συχνά ότι είναι ένα υποπροϊόν της ηλικίας. Αλλά τώρα φαίνεται ότι μπορεί να έχει τις ρίζες του σε μια διαφορετική αιτία: στην απόκτηση παιδιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά τείνουν να είναι κοινωνικά πιο φιλελεύθεροι από ό,τι οι γονείς και ότι η απόκτηση παιδιών συμβάλλει στην εξήγηση του γιατί οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πιο δεξιοί με την ηλικία.

«Υπάρχει αυτή η ιδέα ότι καθώς μεγαλώνεις γίνεσαι πιο συντηρητικός από την εμπειρία και από το ότι σε δαγκώνει ο πραγματικός κόσμος», δήλωσε ο δρ Νικ Κέλι, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Αλλά δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. Αν κοιτάξετε ανθρώπους που δεν είναι γονείς, απλώς δεν βλέπετε διαφορά ηλικίας».

Η μελέτη προσφέρει ενδεχομένως μια νέα άποψη για τη μείωση των γεννήσεων που παρατηρείται σε πολλές χώρες. «Νομίζω ότι θα μπορούσε να συμβάλει στη φιλελευθεροποίηση σε αυτές τις χώρες», δήλωσε η Kelly, προσθέτοντας ότι οι χώρες που απαγορεύουν τις αμβλώσεις μπορεί να βιώσουν μια ώθηση προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στο πείραμα συμμετείχαν 376 φοιτητές πανεπιστημίου στις ΗΠΑ που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Στη μία ομάδα έδειξαν εικόνες οικιακών αντικειμένων και τους ζήτησαν να μιλήσουν για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα από αυτά, ενώ στην άλλη ομάδα έδειξαν εικόνες παιδιών και τους ζήτησαν να σκεφτούν πιθανά ονόματα και θετικές αλληλεπιδράσεις. Στη συνέχεια και οι δύο ομάδες συμπλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με τις απόψεις τους για θέματα όπως η άμβλωση και ο παραδοσιακός γάμος.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που φαντάστηκαν τον χρόνο με ένα παιδί έδωσαν πιο κοινωνικά συντηρητικές απαντήσεις από εκείνους που σκέφτηκαν οικιακά αντικείμενα, αν και αυτό ίσχυε μόνο για εκείνους που συμμετείχαν έντονα στην άσκηση φαντασίας.

Όταν η ομάδα εξέτασε 2.610 ενήλικες σε 10 χώρες, από τον Λίβανο έως την Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν περισσότερα κίνητρα για τη φροντίδα των παιδιών έτειναν να είναι πιο κοινωνικά συντηρητικοί. Επιπλέον, οι γονείς ήταν πιο κοινωνικά συντηρητικοί από εκείνους που δεν είχαν παιδιά.

Και ενώ ο κοινωνικός συντηρητισμός αυξανόταν με την ηλικία, η σχέση αυτή εξαφανιζόταν όταν λαμβανόταν υπόψη η γονεϊκότητα.

Τα ευρήματα της ομάδας υποστηρίχθηκαν από μια ανάλυση των δεδομένων της Παγκόσμιας Έρευνας Αξιών, που συλλέχθηκαν για μια περίοδο 40 ετών και αφορούσαν 426.444 συμμετέχοντες σε 88 χώρες, η οποία επιπλέον έδειξε ότι όσο περισσότερα παιδιά είχαν οι γονείς, τόσο πιο κοινωνικά συντηρητικοί έτειναν να είναι.

Ωστόσο, σε λίγες χώρες, όπως η Ινδία και το Πακιστάν, η γονεϊκότητα δεν συνδεόταν με πιο συντηρητικές στάσεις - ένα εύρημα που, σύμφωνα με την Kelly, υπογράμμισε ότι η απόκτηση παιδιών είναι μόνο ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές αξίες.