Τεχνολογια - Επιστημη

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τέχνη, κερδίζει διαγωνισμό και προκαλεί αντιδράσεις

Ένα έργο τέχνης που γέννησε ερωτήματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τεχνητή νοημοσύνη κέρδισε διαγωνισμό τέχνης και πυροδότησε διαμάχη
«Space Opera Theatre»: Το έργο που κέρδισε στον διαγωνισμό Καλών Τεχνών της Πολιτείας του Κολοράντο © Twitter

Η τεχνητή νοημοσύνη κέρδισε διαγωνισμό τέχνης στις ΗΠΑ και προκάλεσε αντιδράσεις στους καλλιτέχνες.

Το πρώτο βραβείο που δόθηκε σε μια εικόνα, σε έναν διαγωνισμό τέχνης στο Κολοράντο των ΗΠΑ, προκάλεσε αντιδράσεις στον κύκλο των καλλιτεχνών και γέννησε μια σειρά από ερωτήματα, όπως εάν η τέχνη μπορεί να δημιουργηθεί από έναν υπολογιστή και τι ακριβώς σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης.

Τον Αύγουστο λοιπόν ο Τζέισον Άλεν, σχεδιαστής παιχνιδιών, κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία «digital arts/digitally-manipulated photography» στον διαγωνισμό Καλών Τεχνών της Πολιτείας του Κολοράντο. Το έργο του, με τίτλο Space Opera Theatre, δημιουργήθηκε με το Midjourney, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να παράγει λεπτομερείς εικόνες.

«Με γοητεύει αυτή η εικόνα. Την αγαπώ. Και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να το δουν», είπε ο Άλεν στο CNN Business.

Ο ορισμός για την κατηγορία στην οποία διαγωνίστηκε ο Άλεν δηλώνει ότι η ψηφιακή τέχνη αναφέρεται σε έργα που χρησιμοποιούν «ψηφιακή τεχνολογία ως μέρος της δημιουργικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παρουσίασης». Ο Άλεν δήλωσε ότι το Midjourney χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει την εικόνα του όταν συμμετείχε στον διαγωνισμό.

Η νίκη του Άλεν άρχισε να γίνεται γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας ποικίλα σχόλια. Αρκετοί καλλιτέχνες εξέφρασαν την οργή τους λόγω της χρήσης AI για τη δημιουργία της εικόνας.

«Αυτό είναι χάλια για τον ίδιο ακριβώς λόγο που δεν αφήνουμε τα ρομπότ να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες», έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

«Αυτός είναι ο κυριολεκτικός ορισμός του "πάτησε μερικά κουμπιά για να φτιάξεις ένα ψηφιακό έργο τέχνης", έγραψε ένας άλλος. «Το έργο τέχνης AI είναι η "μπανάνα κολλημένη στον τοίχο" του ψηφιακού κόσμου τώρα».

Ο Άλεν υπεραμύνθηκε του έργου του, υποστηρίζοντας ότι χρειάστηκε αρκετή δουλειά, εξηγώντας ότι δεν είναι τόσο απλό. Αρχικά, όπως ανέφερε, έπαιξε με φράσεις που οδήγησαν τον Midjourney να δημιουργήσει εικόνες γυναικών με κομψά φορέματα και διαστημικά κράνη - προσπαθούσε να συνδυάσει κοστούμια βικτοριανού στυλ με διαστημικά θέματα.

Στη συνέχεια, με πολλές μικρές τροποποιήσεις στις εντολές του δημιούργησε 900 επαναλήψεις που οδήγησαν στις τρεις τελευταίες του εικόνες, ενώ έπειτα χρησιμοποίησε ένα άλλο πρόγραμμα για να βελτιώσει την ανάλυση και εκτύπωσε το αποτέλεσμα σε καμβά.

Ο Άλεν χαίρεται που πυροδότησε τη συζήτηση σχετικά με το εάν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τέχνης.

«Αντί να μισούμε την τεχνολογία ή τους ανθρώπους πίσω από αυτήν, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο και να το χρησιμοποιήσουμε για καλό, ώστε να μπορούμε όλοι να προχωρήσουμε μπροστά αντί να το κατακρίνουμε», σημείωσε ο Άλεν.

Από την πλευρά του, ο δάσκαλος τέχνης και κριτής του διαγωνισμού, Cal Duran, είπε ότι ενώ το κομμάτι του Άλεν είχε αναφορά στο Midjourney, δεν κατάλαβε ότι δημιουργήθηκε από AI όταν το έκρινε. Ωστόσο, εμμένει στην απόφασή του να του απονείμει την πρώτη θέση στην κατηγορία του, αποκαλώντας το «όμορφο έργο».

Πηγή: CNN

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.