Τεχνολογια - Επιστημη

Καινοτόμο σύστημα επιτρέπει την ένταξη των τυφλών παιδιών στα γενικά σχολεία

Yπολογίζεται πως σήμερα περίπου 4.737 φοιτητές και μαθητές στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα ένταξης στα γενικά σχολεία

Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Pop2See Smart Class που δημιουργήθηκε από τους: Αλίκη Ράγκου, Κωνσταντίνο Μαζαράκη, με την εποπτεία του Σπύρου Τσουκαλά διακρίθηκε στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων του Yπουργείου Παιδείας

Ένα καινοτόμο σύστημα συσκευών που βοηθάει τα τυφλά παιδιά να ενταχθούν στα γενικά σχολεία δημιούργησαν μαθητές από την Πάτρα. Το Pop2See Smart Class δημιουργήθηκε από τους μαθητές Αλίκη Ράγκου και Κωνσταντίνο Μαζαράκη, με την εποπτεία του προπονητή τους Σπύρου Τσουκαλά και πρόσφατα διακρίθηκε στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων του Υπουργείου Παιδείας.

Υπολογίζεται πως σήμερα περίπου 4.737 φοιτητές και μαθητές στην Ελλάδα, και περίπου 318.600 στην ΕΕ και τις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα ένταξης στα γενικά σχολεία. Η ομάδα του Pop2See Smart Class, μαζί με άλλες δύο ελληνικές ομάδες θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στον 33ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2022, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Leiden της Ολλανδίας.                 

Η έλλειψη μέσων τροχοπέδη στην εκπαίδευση των μαθητών με οπτική αναπηρία
«Τον Ιούλιο του 2021 ξεκινήσαμε να διερευνούμε τις επιλογές των τυφλών μαθητών και των οικογενειών τους όσον αφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθούν», αναφέρουν οι μαθητές Αλίκη Ράγκου και Κωνσταντίνος Μαζαράκης και προσθέτουν: «Μαζί μας σε αυτό το ταξίδι έχουμε τον προπονητή της ομάδας μας Σπύρο Τσουκαλά, ο οποίος ασχολείται με τις startups, τον μέντορά μας Γιάννη Κοσμαδάκη, ηλεκτρολόγο μηχανικό και την πρέσβειρα της ομάδας Άννα Μπαλάν, η οποία, ούσα τυφλή, έχει συνδράμει στη δοκιμή των συσκευών», αναφέρουν οι μαθητές που αναπτύσσουν το Pop2See Smart Class.
«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα προβλέπει τα τυφλά παιδιά να πηγαίνουν στο γενικό σχολείο, κάτι που ήδη εφαρμόζεται στο εξωτερικό. Με οδηγό και έμπνευσή μας το σχετικό μέτρο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο πρεσβεύει να είναι όλα τα παιδιά μαζί και κανένα παιδί με αναπηρία να μη στερείται του αγαθού της εκπαίδευσης, ξεκινήσαμε την έρευνα για τη δημιουργία Pop2See Smart Class.
Σύμφωνα όμως με την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, ο παραπάνω στόχος δεν επιτυγχάνεται αποτελεσματικά, παρά τις σχετικές προσπάθειες, καθώς οι τυφλοί μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με ποικιλία εμποδίων, όπως έλλειψη μέσων, πόρων καθώς και δυσκολιών εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Προκειμένου να συγκεντρώσουμε τα κατάλληλα στοιχεία, ακολουθήσαμε τα εξής βήματα:

  1. Έρευνα στο διαδίκτυο για παρόμοιες λύσεις, δεδομένα για το πρόβλημα, στατιστικά στοιχεία και πιθανούς χρήστες.
  2. Συνεντεύξεις και συζητήσεις με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς, έτσι ώστε να συλλέξουμε στοιχεία για το πρόβλημα και να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό μιας κατάλληλης λύσης.
  3. Ανάπτυξη των συσκευών μας, σε ένα πρώιμο πειραματικό στάδιο και στη συνέχεια ένα πιο προχωρημένο, βασισμένο στις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε με τυφλούς μαθητές».

Το Pop2See Smart Class: «Ο τρόπος για να δεις»
«Συνδυάζοντας τα παραπάνω με τη ρομποτική, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία λύση που θα επιτρέπει στα τυφλά παιδιά να παρακολουθούν το πρόγραμμα των γενικών σχολείων, με ή χωρίς παράλληλη στήριξη.
Πρόκειται για μια λύση που συνδυάζει σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να λύσει με οικονομικό τρόπο ένα πρόβλημα της σύγχρονης εκπαίδευσης των ατόμων με οπτική αναπηρία, επιτυγχάνοντας μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο.
Συνεισφέρει τόσο στην αυτονομία και στη σταδιακή ανεξαρτητοποίηση των τυφλών παιδιών, όσο και στην αναβάθμιση της αλληλεπίδρασης με τους εκπαιδευτικούς, ενώ ταυτόχρονα τα βοηθά να ενταχθούν στις τάξεις του γενικού σχολείου.

Μετά από πολλές προσπάθειες και πειράματα, δημιουργήσαμε ένα φορητό σύστημα δύο συσκευών, το οποίο αποτελείται από:

  1. Μία συσκευή που λειτουργεί ως πληκτρολόγιο Braille για γραφή, αλλά και ως σύστημα ανάγνωσης για Braille. Η συσκευή υποστηρίζει ταυτόχρονη γραφή και ανάγνωση, χαρακτηριστικό που ζήτησαν οι πρώτοι μας χρήστες.
  2. Η δεύτερη συσκευή αποτελείται από μία κάμερα, η οποία τραβάει φωτογραφίες από τον σχολικό πίνακα, από βιβλία, ή και σημειώσεις, και τις μετατρέπει σε κείμενο και μετά σε ήχο. Συνεπώς, ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να σκανάρει σημειώσεις από την τάξη και να τις ακούσει, συνδέοντας ένα ηχείο ή ακουστικά. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να υπαγορεύσει κείμενα, καθώς η συσκευή μπορεί να μετατρέψει τον ήχο σε κείμενο.

Το σύστημα περιλαμβάνει Bluetooth, WiFi ή κάρτες SD, ενώ δημιουργούμε και μία εφαρμογή η οποία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Αυτό το όμορφο ταξίδι μας συνεχίζεται στην Ολλανδία, από τις 13 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή της ομάδας μας στον 33ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2022. Ελπίζουμε σύντομα να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τουλάχιστον ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τυφλούς μαθητές ανά την Ελλάδα, και γιατί όχι στη συνέχεια, και ανά τον κόσμο», καταλήγουν οι εμπνευστές και δημιουργοί του συστήματος Pop2See Smart Class.