Τεχνολογια - Επιστημη

Οι εργαζόμενοι της Apple αντιδρούν για την επιστροφή στο γραφείο και συλλέγουν υπογραφές

Γιατί τάσσονται υπέρ της τηλεργασίας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Apple: Δύσκολη η επιστροφή στο γραφείο με αντιδράσεις για τους εργαζόμενους και συλλογή υπογραφών.

Οι εργαζόμενοι της Apple αντιδρούν στην απόφαση της εταιρείας να προσέρχονται στη δουλειά τους τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, περιορίζοντας έτσι την τηλεργασία στον τεχνολογικό κολοσσό. Μία ομάδα εργαζομένων με το όνομα Apple Together καλεί τους εργαζόμενους σε συλλογή υπογραφών, προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς εργασία από το σπίτι.

«Πιστεύουμε ότι η Apple θα πρέπει να ενθαρρύνει, όχι να απαγορεύει, την ευέλικτη εργασία για να οικοδομήσουμε μια διαφοροποιημένη και επιτυχημένη εταιρεία όπου μπορούμε να νιώθουμε άνετα να σκεφτούμε διαφορετικά μαζί», τονίζεται σε αναφορά που διακινείται στην Apple και έφτασε στα χέρια των Financial Times. Στην αναφορά υποστηρίζεται ακόμη ότι η εντολή απέτυχε να αναγνωρίσει ότι το προσωπικό ήταν «πιο χαρούμενο και πιο παραγωγικό» όταν η γραμμή της εταιρείας δεν ακολουθούσε τις παραδοσιακές νόρμες. 

«Είστε υπάλληλος της Apple με έδρα το γραφείο; Είστε λιγότερο από ενθουσιασμένοι με την εντολή RTO [επιστροφή στο γραφείο]; Υπογράψτε την αναφορά, ας σταθούμε μαζί», ανέφερε η ομάδα σε tweet της, καλώντας τους συναδέλφους να πάρουν θέση για το ζήτημα επιστροφής ή μη στο γραφείο.

Την ώρα που η Apple επιθυμεί οι εργαζόμενοί της να επιστρέψουν στο γραφείο, άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως το Twitter και το Facebook εισήγαγαν πολιτικές στην αρχή της πανδημίας που επέτρεπαν στο προσωπικό να εργάζεται μόνιμα από το σπίτι. Μάλιστα, η πολιτική περί επιστροφής στο γραφείο, οδήγησε σε παραίτηση υψηλόβαθμο στέλεχος της Αpple, που πλέον εργάζεται για την Google. Ο λόγος της παραίτησής του ήταν ότι αναζητούσε ευέλικτη πολιτική εργασίας, «Πιστεύω ακράδαντα ότι περισσότερη ευελιξία θα ήταν η καλύτερη πολιτική για την ομάδα μου», φέρεται να είπε ο Goodfellow στους υπαλλήλους.

Apple: Το μοντέλο υβριδικής εργασίας που καθιερώνει η εταιρεία

Η Apple επιθυμεί να καθιερώσει για τους εργαζομένους της μοντέλο υβριδικής εργασίας. Μάλιστα, έχει δώσει και την ημερομηνία έναρξής του. H Apple θα απαιτήσει από τους υπαλλήλους που εργάζονται στα γραφεία της στη Santa Clara Valley να παρουσιάζονται τρεις φορές την εβδομάδα στο γραφείο από την 5h Σεπτεμβρίου. Οι υπάλληλοι αναμένεται να ξεκινήσουν να εργάζονται από το γραφείο κάθε Τρίτη και Πέμπτη, με την τρίτη ημέρα να ορίζεται από τους υπεύθυνους των τμημάτων τους ή των ομάδων εργασίας τους.

Σε μια ηλεκτρονική επιστολή που εστάλη στο προσωπικό, ο αντιπρόεδρος του τμήματος μηχανικής λογισμικού της Apple, Craig Federighi, ενθάρρυνε τους υπαλλήλους να μοιραστούν τη γνώμη τους για την τρίτη ημέρα της εβδομάδας με τους υπεύθυνους των τμημάτων τους ώστε να τους βοηθήσουν να αποφασίσουν.

Αρχικά, η Apple ήθελε να επιστρέψουν στα γραφεία όλοι οι υπάλληλοι της, όμως οι αντιδράσεις από το προσωπικό έκαναν τους υπεύθυνος να διαμορφώσουν ένα υβριδικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έρχονται στο γραφείο κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη. Η εταιρεία, επικαλείται τα «αναντικατάστατα οφέλη της συνεργασίας αυτοπροσώπως» προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους για την επιστροφή στο γραφείο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στα τέλη του περασμένου Μάη, η Apple επιχείρησε να επιβάλλει την πολιτική της υβριδικής εργασίας, ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι επέκριναν την εταιρεία για την απόφαση της και σε μία ανοικτή επιστολή που απέστειλαν στα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple δήλωσαν ότι η πολιτική της Apple «καθοδηγείται από τον φόβο» – «…φόβο για το μέλλον της εργασίας, για την αυτονομία των εργαζομένων, για την απώλειας ελέγχου». 

 «Η 5η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την πραγματική έναρξη του μοντέλου υβριδικής εργασίας μας σε πιλοτικό στάδιο στην Santa Clara Valley» έγραψε ο Graig Federighi στην επιστολή του. Όπως ανέφερε, ο ίδιος, το πρόγραμμα παραμένει πιλοτικό, με την εταιρεία να αναμένεται να μάθει για το αποτέλεσμα της εφαρμογής του μέσα στους επόμενους μήνες καθώς προετοιμάζεται για την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία σε άλλες τοποθεσίες.

Με πληροφορίες από Guardian και Bloomberg