Τεχνολογια - Επιστημη

Η Meta απειλεί εκ νέου με κλείσιμο των Facebook και Instagram στην Ευρώπη

Με αφορμή απόφαση της Ιρλανδίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λογότυπο του Facebook και της μητρικής Meta © Getty Images/Ideal Image
Λογότυπο του Facebook και της μητρικής Meta © Getty Images/Ideal Image

Ιnstagram και Facebook μπορεί να «κλείσουν» για την Ευρώπη. 

Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να δουν τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram να κλείνουν αυτό το καλοκαίρι, καθώς η ρυθμιστική αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Ιρλανδίας έδωσε εντολή στην εταιρεία να σταματήσει να στέλνει δεδομένα χρηστών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με άρθρο του «Politico». 

Είχε προηγηθεί η απόφαση των Βρυξελλών να απαγορεύσουν στη Meta Platforms, μητρική εταιρεία των δύο social media, να μεταφέρει, να αποθηκεύσει και να επεξεργαστεί τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών σε servers, οι οποίοι βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος. 

Η αντίδραση της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ήταν άμεση: «Εάν δεν υπάρξει νέο πλαίσιο λειτουργίας και η εταιρεία σταματήσει να χρησιμοποιεί τον τρέχον μοντέλο, είναι πιθανό να αποχωρήσουμε από την Ευρώπη». 

«Εάν δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τα δεδομένα ανάμεσα στις χώρες και τις περιοχές, όπου δραστηριοποιούμαστε, αυτό θα επηρεάσει την ικανότητά μας να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας» έσπευσε να προσθέσει η Meta Platforms. 

Πάντως, ο αμερικανικός κολοσσός εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει μια νέα συμφωνία εντός του 2022. Σε διαφορετική περίπτωση: «Δεν θα μπορούμε να προσφέρουμε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram, στην Ευρώπη». 

Τι έχει συμβεί 

Μέχρι πρότινος, για να εκτελέσει διατλαντικές μεταφορές δεδομένων, η Meta χρησιμοποιούσε τη συμφωνία «Private Shield», η οποία είχε συναφθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, 

Όμως, τον Ιούλιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστήριξε ότι η παραπάνω συμφωνία παραβιάζει τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών και επομένως, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα πρέπει να καταλήξουν σε μια νέα συνθήκη. 

«Καλούμε τις εποπτικές αρχές να υιοθετήσουν μια ρεαλιστική προσέγγιση, ώστε να μηδενιστούν οι αναταραχές σε αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις» δήλωνε προ μερικών μηνών ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της Meta.  

Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ χωρών και περιοχών είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή των υπηρεσιών της, υποστηρίζει από την πλευρά της η Meta. Μέχρι τώρα, χρησιμοποιούσε το διατλαντικό πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων που ονομάζεται ασπίδα προστασίας προσωπικών δεδομένων ως νομική βάση για την πραγματοποίηση της διαβίβασης δεδομένων.

Εν τούτοις, ο ευρωπαϊκός νόμος για τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR) επιβάλλει ένα σύνολο υποχρεώσεων στους ξένους οργανισμούς που στοχεύουν ή συλλέγουν δεδομένα που σχετίζονται με πολίτες της ΕΕ. Ο νόμος GDPR θα επιβάλει βαρύ πρόστιμο στη Meta για παραβίαση των προτύπων απορρήτου και ασφάλειας, εάν εκτρέπει δεδομένα πελατών της ΕΕ σε διεθνείς διακομιστές των ΗΠΑ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αντέδρασε έντονα στην πολιτική της ΕΕ, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κήρυξε άκυρη την αμερικανική νομοθεσία Privacy Shield, έναν μηχανισμό που επέτρεψε στη Meta να διεξάγει τις διαδικασίες μεταφοράς δεδομένων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.