- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
COSPAR Athens 2022: Το κορυφαίο συνέδριο διαστημικής έρευνας με ισχυρό μήνυμα στη νέα γενιά
Η Ελλάδα φέτος αποδεικνύει ότι μπορεί να διεξάγει στην Αθήνα το παγκόσμιο συνέδριο διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας
COSPAR Athens 2022 από τις 16 Ιουλίου έως της 24 Ιουλίου σε υβριδική μορφή - Πώς επιλέχθηκε η χώρα μας και πώς θα συμπεριληφθεί η νέα γενιά επιστημόνων.
«Το αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τη διεξαγωγή της COSPAR 2022 έχουν βγει και με μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω ότι νικήτρια είναι η Αθήνα». Αυτά ήταν τα λόγια του Πρόεδρου της Διεθνής Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας, Λέναρντ Φισκ, στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας το 2018, που σηματοδότησαν μια μακρά και συστηματική προσπάθεια της εγχώριας επιστημονικής κοινότητας να διεξαχθεί στην ελληνική πρωτεύουσα το σημαντικότερο παγκόσμιο συνέδριο διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας. Ο στόχος επετεύχθη, η COSPAR φέτος θα γίνει στη χώρα μας. Και από τις 16 Ιουλίου έως της 24 Ιουλίου, η Αθήνα θα φιλοξενήσει περισσότερους από 2.000 επιστήμονες που φέρνουν στις αποσκευές τους 3.500 παρουσιάσεις αλλά και μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις.
Γιατί όμως στην Ελλάδα; «Θέλουμε να εδραιώσουμε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί» είπε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γεωργούλης, Διευθυντής Ερευνών στο κέντρο Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών, στη συνέντευξη Τύπου στο Ευγενίδειο Ίδρυμα όπου παρουσιάστηκαν οι άξονες του συνεδρίου. Ο ίδιος σημείωσε πως η Αθήνα πήρε τη σκυτάλη για να αποδείξει ότι έχει τις προδιαγραφές, ώστε να διεξαγάγει μια παγκόσμιου βεληνεκούς διοργάνωση με επιστημονικό περιεχόμενο. Όπως τονίστηκε εξάλλου, η Ελλάδα, αν και ολιγάριθμη συγκριτικά με τα κράτη που διεξήγαγαν τα συνέδρια τα προηγούμενα έτη, διαθέτει μια σημαντική κοινότητα επιστημόνων του Διαστήματος τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου ήταν ασφαλώς και ο Σταμάτης Κριμιζής. «Βρισκόμαστε στη διαστημική εποχή. Έχουμε εισέλθει εδώ και δεκαετίες αλλά το φαινόμενο εξελίσσεται δυναμικά» ανέφερε ο καταξιωμένος ερευνητής της NASA που έστειλε το Voyager εκεί όπου δεν έχει φτάσει κανένα άλλο διαστημικό όχημα, αλλά και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών. Ως πρόεδρος της επιστημονικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, ο Σταμάτης Κριμιζής έκανε μια συνοπτική επισκόπηση του προγράμματος του COSPAR 2022, ενώ ο Μανώλης Γεωργούλης, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών ανέδειξε τη σημασία της διοργάνωσης για την εγχώρια επιστημονική κοινότητα.
Στη συνέχεια, σε σύνδεση με το Παρίσι, η Αθηνά Κουστένη, Πρόεδρος της Επιτροπής της COSPAR για την Πλανητική Προστασία τόνισε την σημασία της παρουσίας της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Ο Ιωάννης Δαγκλής, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών επεσήμανε την δυνατότητα συμμέτοχης πανεπιστημιακών ερευνητικών ομάδων, και η Σίσσυ Λιγνού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Υπηρεσίας Ανάπτυξης και Διοργάνωσης Συνεδρίων εξήγησε γιατί ένα τέτοιου επιπέδου συνέδριο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα.
Εκφράζοντας τη στήριξη του ιδρύματος στο συνέδριο, ο Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου Ευγενίδου, σημείωσε πως αυτό είναι «το πρώτο υβριδικό συνέδριο με τόσο μεγάλο επιστημονικό εύρος». Το COSPAR 2020 στο Σύδνεϋ είχε αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας και την επόμενη χρονιά διεξήχθη διαδικτυακά. Η Αθήνα συνδύασε τις δύο εκδοχές για να οργανώσει μια υβριδική συνάντηση, την πρώτη στην ιστορία της COSPAR, με δυνατότητα διά ζώσης και εξ αποστάσεως συμμέτοχης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Είναι ένα μήνυμα στην νέα γένια, μήνυμα στα παιδιά που τελειώνουν τώρα το σχολείο μήνυμα στα παιδιά τα οποία ενδεχομένως να μην τολμούν να σκεφτούν ότι υπάρχουν και αυτοί οι χώροι και ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να ονειρεύονται» όπως ειπώθηκε. To COSPAR 2022 με την υβριδική μορφή του παρέχει την δυνατότητα στα νέα παιδιά να παρακολουθήσουν μέσα από τις ηλεκτρονικές συσκευές τους διαλέξεις μερικών από τους μεγαλύτερους διαστημικούς επιστήμονες παγκοσμίως, ακόμη και να συνομιλήσουν μαζί τους. «Έχουμε συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσοτέρους φοιτητές στην διοργάνωση, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα στην επιστήμη του διαστήματος» ανέφερε σχετικά ο Ιωάννης Δαγκλής.
Και για εκείνους που προβληματίζονται για το οικονομικό βάρος αυτού του εγχειρήματος για τη χώρα, η Σίσσυ Λιγνού διαβεβαιώνει: «Στο COSPAR 2022 θα απασχοληθεί ένα πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως κορυφαίος συνεδριακός προορισμός και είναι μοναδική ευκαιρία να προβάλει την δυναμική της σε ένα κοινό υψηλού επιπέδου και εισοδήματος».
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.