Τεχνολογια - Επιστημη

Δύο ανθρώπινοι εγκέφαλοι επικοινώνησαν μέσω ίντερνετ

Η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι η πρώτη φορά που δύο άνθρωποι επικοινωνούν μόνο με τη σκέψη –μέσω διαδικτύου– ενώ βρίσκονται 8.000 χιλιόμετρα μακριά. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων κατάφερε την επικοινωνία δύο ανθρώπων μόνο με τη σκέψη μέσω του ίντερνετ ενώ ο ένας ήταν στη Γαλλία και άλλος στην Ινδία και χαιρετήθηκαν νοερά. Το πείραμα/μελέτη πραγματοποίησαν νευροεπιστήμονες και μηχανικοί ρομποτικής από το Χάρβαρντ και άλλα ερευνητικά κέντρα του κόσμου, οι οποίοι απέδειξαν ότι η διεγκεφαλική επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων τελικά είναι δυνατή και δεν υπάρχει μόνο στην επιστημονική φαντασία.

«Είναι ένα εκπληκτικό βήμα προόδου στην ανθρώπινη επικοινωνία, το οποίο καθίσταται ακόμα σημαντικότερο εξαιτίας της απόστασης μεταξύ κάθε ζεύγους “συνομιλητών”» είπε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Νευρολογίας στο Χάρβαρντ.

«Πιστεύουμε ότι τα πειράματα αυτά αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας για ανθρώπους που έχουν χάσει τη λεκτική και κινητική ικανότητά τους». Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», βασίσθηκε στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) και σε ρομποτικές και απεικονιστικές τεχνολογίες διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (TMS).

Επιστήμονες στην Ινδία χρησιμοποίησαν εγκεφαλογράφημα για να μετατρέψουν το «hola» και το «ciao» που σκέφτηκε ο Ινδός εθελοντής σε δυαδικό κώδικα, τον οποίο στη συνέχεια απέστειλαν με email στη Γαλλία, όπου οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία διεπαφή (interface) εγκεφάλου στο δεύτερο εθελοντή, για να του μεταδώσουν τις λέξεις με την τεχνική της μη επεμβατικής διέγερσης εγκεφάλου. Η διέγερση αυτή έγινε αντιληπτή από τον Γάλλο εθελοντή ως λάμψεις φωτός στην περιφερειακή όρασή του, οι οποίες εμφανίστηκαν με αριθμητικές ακολουθίες που επέτρεψαν στο δέκτη της διεπαφής να τις αποκωδικοποιήσει σε πληροφορίες.