Τεχνολογια - Επιστημη

Κριστόφ Κομέντα: Η Google τιμά τον σπουδαίο Πολωνό συνθέτη με το σημερινό doodle

Με αφορμή την επέτειο των 91 ετών από τη γέννησή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Την επέτειο των 91 ετών από τη γέννηση του Κριστόφ Κομέντα, του Πολωνού συνθέτη τιμά με το σημερινό της Doodle η Google
Την επέτειο των 91 ετών από τη γέννηση του Κριστόφ Κομέντα, του Πολωνού συνθέτη τιμά με το σημερινό της Doodle η Google

Την επέτειο των 91 ετών από τη γέννηση του Κριστόφ Κομέντα, του Πολωνού συνθέτη, τιμά με το σημερινό της Doodle η Google.

Η Google τιμά με το σημερινό της Doodle τον Πολωνό συνθέτη και τζαζίστα, Κριστόφ Κομέντα, με αφορμή την επέτειο των 91 ετών από τη γέννησή του.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της νεότερης γενιάς, που χάρισε τις μουσικές του σε πασίγνωστες ταινίες όπως «Το μωρό της Ρόζμαρι» και τη «Νύχτα των βρυκολάκων». Ο Κομέντα εκτός από συνθέτης και πρωτοπόρος της τζαζ στην Πολωνία, ενώ ήταν και γιατρός. 

 

Krzysztof Komeda - Lullaby - (Rosemary's Baby - 1968)

 

Ήδη από πολύ μικρή ηλικία ανέπτυξε σχέση με την μουσική και ξεκίνησε να παίζει πιάνο από τα επτά του χρόνια. Ενώ σπούδαζε ιατρική, κρατούσε κρυφό το πάθος του για τη μουσική από τους συμφοιτητές του. Τελικά επέλεξε να χρησιμοποιήσει το χαϊδευτικό του Komeda, ως το καλλιτεχνικό του όνομα.

Αργότερα και συγκεκριμένα το 1956 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη τζαζ κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τζαζ του Sopot. Αργότερα τον ίδιο χρόνο κέρδισε αργυρό μετάλλειο στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Νέων στη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε σε τρίο, κουαρτέτο και κουιντέτο στο οποίο εναλλάσσονταν οι λίγοι έμπιστοι μουσικοί που είχε στο πλευρό του.

Στα 60s η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη ενώ αργότερα έγραψε πάνω από 40 σάουντρακ σε μεγάλες ταινίες και χαρακτηρίστηκε Jazzman της Χρονιάς από το περιοδικό «Jazz» αφού κυκλοφόρησε άλμπουμ με τίτλο «Astigmatic». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;
Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;

Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.