- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Google Doodle: Τιμά το Son Doong, το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο
Σαν σήμερα το 2009 εξερευνήθηκε από Βρετανούς επιστήμονες
Η Google τιμά με ένα Doodle το μεγαλύτερο σπήλαιο στον πλανήτη, Son Doong Cave.
Αφιερωμένο στο Son Doong Cave είναι το σημερινό doodle της Google. Σαν σήμερα, στις 14 Απριλίου 2009, το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο εξερευνήθηκε από επιστήμονες και αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Στην πραγματικότητα το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1990 από έναν αγρότη, ωστόσο εξερευνήθηκε πολλά χρόνια αργότερα, ενώ για το κοινό άνοιξε το 2013.
Η μαγευτική ομορφιά του Son Doong Cave
Το Son Doong Cave βρίσκεται στο Βιετνάμ, στο Εθνικό Πάρκο Phong Nha Ke Bang, παγκόσμιο μνημείο της UNESCO, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Λάος, στην επαρχία Quang Binh, και σε απόσταση 500 χλμ. νότια του Ανόι, πρωτεύουσα του Βιετνάμ.
Στα βιετναμέζικα το όνομα του σπηλαίου σημαίνει «Ορεινός ποταμός». Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι σχηματίστηκε πριν από 2 έως 5 εκατ. χρόνια. Με πλάτος 200 μ., βάθος 150 μ. και μήκος 9 χλμ. περίπου και με σπηλιές μεγάλες σαν δρόμους μεγαλούπολης είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η ανακάλυψή του πραγματοποιήθηκε τυχαία το 1990 από έναν αγρότη, τον Χο Καν, ο οποίος σκόνταψε στην τεράστια είσοδό του. Το σπήλαιο παρέμεινε ανέγγιχτο έως το 2008, όταν ο Καν ξαναέκανε την ίδια διαδρομή μέχρι την είσοδο και το 2009 έφτασε εκεί μαζί με τους Χάουαρντ και Ντεμπ Λίμπερτ, της Βρετανικής Ένωσης Έρευνας Σπηλαίων.
Οι Βρετανοί σπηλαιολόγοι ήταν οι πρώτοι που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο στο πλανήτη.
Μέσα στους ενιαίους εσωτερικούς θαλάμους, οι οποίοι είναι τόσο μεγάλοι που μπορεί να χωρέσει μια πολυκατοικία 40 ορόφων, οι επιστήμονες βρήκαν έναν απίστευτο πλούτο γεωλογικών σχηματισμών στους οποίους περιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα ασβεστολιθικά «μαργαριτάρια» (συνενώσεις που έχουν τη μορφή σφαιρών), αλλά και ο ψηλότερος σταλαγμίτης στον κόσμο.
Μάλιστα, στις καταβόθρες στο βάθος του σπηλαίου χάρη στο φως του ήλιου και στη βροχή έχουν δημιουργηθεί δύο παρθένα οικοσυστήματα, τα οποία φιλοξενούν ιπτάμενες αλεπούδες, τους μοναδικούς πιθήκους στον κόσμο που ζουν κάτω από τη γη και άσπρα ψάρια. Ένα από αυτά τα τροπικά δάση είναι τόσο μεγάλο που έχει ακόμα και το δικό του καιρικό σύστημα.
Η εξερεύνηση του σπηλαίου δεν έχει αποκαλύψει όλα του τα μυστικά, καθώς το 2019 τρεις Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν μια υποβρύχια σήραγγα που συνδέει το Son Doong με μια άλλη σπηλιά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.