Τεχνολογια - Επιστημη

Ελληνικές διακρίσεις στην 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Φυσικής

Οι μαθητές που ξεχώρισαν στη Ρουμανία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άκρως επιτυχημένη επιστρέφει η ελληνική αποστολή που συμμετείχε στην 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σουτσάβα της βόρειας Ρουμανίας.

Συνολικά συμμετείχαν 209 μαθητές από 37 χώρες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα.

Ο μαθητής Νικόλαος Κουκουλεκίδης από το 1ο Γενικό λύκειο Κολλεγίου «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ η μαθήτρια Ελένη Τσαπράζη από το 1ο Γενικό Λύκειο «Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη» στη Θεσσαλονίκη και ο μαθητής Φώτης-Ιωάννης Γιασεμής από τις λυκειακές τάξεις του Γυμνασίου Αγίας Άννας Εύβοιας απέσπασαν εύφημο μνεία.

Ο πρώτος «χρυσός» μαθητής ήταν από τη Ρουμανία, ο οποίος κατάφερε να λύσει το 90% των θεμάτων.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννης Σειραδάκης και ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας, οι οποίοι σε συνεργασία με τον καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνο Μελίδη, τον επίτιμο σχολικό σύμβουλο Φυσικών Επιστημών, Χρίστο Ξενάκη από το Βόλο και την Χαρά Παπαθανασίου από το πανεπιστήμιο του Λάιντεν στην Ολλανδία και απόφοιτη του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., επιμελήθηκαν την προετοιμασία της ελληνικής αποστολής στην ύλη της Ολυμπιάδας.