- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Tηλεσκόπιο James Webb: Το ιστορικό ταξίδι είναι γεγονός
Το τηλεσκόπιο μπορεί να δει τι υπήρχε στο Σύμπαν 100 εκατ. έτη μετά την γέννησή του
Εκτοξεύθηκε με επιτυχία το διαστημικό τηλεσκόπιο, James Webb, ο διάδοχος του παλαιότερου τηλεσκοπίου Hubble.
Τριάντα χρόνια μετά την απόφαση για τη δημιουργία του και με συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές που διήρκεσαν 15 χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο, James Webb, εκτοξεύτηκε από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουινέας στη βορειοανατολική Νότια Αμερική.
Στις 14:20 ώρα Ελλάδας ανήμερα των Χριστουγέννων το τηλεσκόπιο ξεκίνησε το ταξίδι του.
Η εκτόξευσή του θεωρείται ότι ανοίγει νέα εποχή στην αστρονομία και στην αστροφυσική.
Το τηλεσκόπιο αποτελεί συνεργασία της NASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Φέρει το όνομα του Τζέημς Γουέμπ διοικητή της NASA την εποχή του προγράμματος Apollo με τις επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.
Αν όλα πάνε καλά, το κόστους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τηλεσκόπιο θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο στο δεύτερο σημείο Lagrange 2 μένοντας σε περίπου σταθερή απόσταση 1,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Το James Webb θεωρείται διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και αναμένεται να φέρει (όπως και το Hubble) μια νέα εποχή στην αστρονομία και στην αστροφυσική.
Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογών και δοκιμών λειτουργίας που αναμένεται διαρκέσουν περίπου έξι μήνες Το James Webb έχει όργανα παρατήρησης τόσο στο ορατό όσο κυρίως στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος.
Το James Webb θα μπορεί να παρατηρεί τα πιο μακρινά αντικείμενα στο παρατηρούμενο Σύμπαν, βλέποντας 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο, καταγράφοντας το φως των πρώτων αστέρων και γαλαξιών μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Μπιγκ Μπανγκ), επιτρέποντας έτσι τον έλεγχο των κοσμολογικών και βαρυτικών θεωριών. Επιπλέον, θα μπορεί να παρατηρεί τις μεγάλες μαύρες τρύπες που υπάρχουν στα κέντρα των γαλαξιών, παρέχοντας στοιχεία για το σχηματισμό και την εξέλιξή τους. Επίσης, θα συλλέξει στοιχεία σχετικά με τον σχηματισμό άστρων και νέων πλανητικών συστημάτων, φαινόμενα που επειδή συμβαίνουν μέσα σε πυκνά νέφη, είναι δύσκολα ορατά.
Μία άλλη κατηγορία παρατηρήσεων που θα κάνει το James Webb, είναι οι σχετιζόμενες με τους εξωπλανήτες. Παράλληλα, το James Webb θα πραγματοποιεί παρατηρήσεις και στο δικό μας ηλιακό σύστημα, σχετιζόμενες με τις ατμόσφαιρες των πλανητών και όσων δορυφόρων τους διαθέτουν ατμόσφαιρα. Θα μπορεί να εστιάσει στη μελέτη του Δία και των δορυφόρων του, ειδικά του Γανυμήδη και της Ευρώπης, με τους πιθανούς ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνεια, της Ιούς με τα κρυφά ηφαίστεια θειαφιού, αλλά και του δορυφόρου του Κρόνου Τιτάνα με τις λίμνες υδρογονανθράκων.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις