- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Οικιακό ίντερνετ: Θα πληρώσουμε ποτέ τις πραγματικές ταχύτητες;
Οι πάροχοι πουλούν ταχύτητες «έως» κάποια ΜΒ χωρίς να βάζουν αυτό το «έως» και στα ευρώ που χρεώνουν
Σχόλιο για το οικιακό ίντερνετ, τις ταχύτητες Μbps και το ποσό που πληρώνουμε στους λογαριασμούς - Τι λέει ο νέος νόμος για τις τηλεπικοινωνίες στη Γερμανία.
Για το πόσο παλαβός είναι ο τρόπος με τον οποίο χρεώνεται το οικιακό ίντερνετ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Φανταστείτε να πηγαίνατε σε ένα σουβλατζίδικο, στου οποίου τον τιμοκατάλαγο ο μαγαζάτορας έχει γράψει «15 ευρώ τα (έως) 8 σουβλάκια». Φανταστείτε να παραγγέλνατε, να πληρώνατε τα 15 ευρώ αλλά να παίρνατε μόνο δύο σουβλάκια. Φανταστείτε τον σουβλατζή να σας λέει ότι εσείς δεν μπορείτε να πάρετε πάνω από δύο σουβλάκια και ότι δεν σας εξαπάτησε αφού το «έως» αναγράφεται ευκρινώς στον τιμοκατάλογο και δεν τον δεσμεύει παρά μόνο στο ότι δεν θα σας δώσει πάνω από 8.
Αν ένας σουβλατζής δούλευε έτσι, θα έμενε χωρίς δουλειά μετά από λίγες ώρες, αλλά τι θα γινόταν αν όλοι οι σουβλατζήδες ακολουθούσαν τον ίδιο τρόπο τιμολόγησης; Τι θα συνέβαινε αν σε όλα τα σουβλατζίδικα τα ευρώ που θα πληρώνατε θα ήταν συγκεκριμένα αλλά τα σουβλάκια που θα τρώγατε όχι;
Είμαι σίγουρος ότι δεν μπορείτε να φανταστείτε μια τέτοια πραγματικότητα και ότι σας φαίνεται ακραία και παλαβή, πράγμα που ομολογώ πως βρίσκω πολύ περίεργο αφού αυτή είναι η πραγματικότητα του οικιακού ίντερνετ. Οι πάροχοι σας χρεώνουν συγκεκριμένο ποσό για ταχύτητες που μόνο συγκεκριμένες δεν είναι και που εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, κανένας από τους οποίους δεν έχει να κάνει με εσάς. Δηλαδή σας πουλούν ταχύτητες «έως» κάποια ΜΒ χωρίς να βάζουν αυτό το «έως» και στα ευρώ που σας χρεώνουν. Η τακτική τους γίνεται ακόμα πιο παλαβή αν σκεφτεί κανείς ότι οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα από πριν να γνωρίζουν την ταχύτητα που θα έχει το ίντερνετ στο σπίτι σας και ποτέ δεν έρχονται προ εκπλήξεως. Με λίγα λόγια ξέρουν ότι π.χ. στο σπίτι του Θανάση η ταχύτητα του ίντερνετ δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 15 Mbps και παρ’ όλα αυτά χρεώνουν τον φουκαρά τον Θανάση για έως 24 ή 30 ή 50. Κι επειδή η τακτική αυτή ακολουθείται από όλες τις εταιρείες, όποια κι αν διαλέξει ο Θανάσης θα πληρώνει μια ταχύτητα που δεν θα φτάσει ποτέ.
Αυτή η παλαβομάρα (κάποιοι θα χρησιμοποιούσαν και άλλες, κάπως σκληρότερες, λέξεις) δεν είναι ελληνική πατέντα. Όμως σε μια χώρα η παλαβομάρα (ή όπως αλλιώς αποφασίσουμε να την πούμε) δεν είναι πια ανεκτή και επειδή αυτή η χώρα είναι η σημαντικότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ πιθανόν να πάψει να είναι ανεκτή και αλλού.
Στη Γερμανία λοιπόν, εδώ και περίπου μια εβδομάδα, στον νόμο για τις τηλεπικοινωνίες ενσωματώθηκε μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία εάν η ταχύτητα της σύνδεσης ενός χρήστη δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν που υπόσχεται ο πάροχος με το «έως», τότε ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα. Για να δικαιούται την έκπτωση θα πρέπει οι ταχύτητες να είναι κάτω του 90% της υποσχόμενης και η μείωση θα είναι αναλογική της διαφοράς της πραγματικότητας από την υπόσχεση. Για να το πω με παράδειγμα: Αν έχετε συμφωνήσει να πληρώνετε 30 ευρώ τον μήνα για σύνδεση «έως 50 Μbps» και η ταχύτητά σας δεν ξεπερνά τα 25 Mbps, τότε μπορεί να πληρώνετε κάνα 15άρι.
Βέβαια αυτά στη Γερμανία, όπου η (έστω και καθυστερημένη) προστασία του καταναλωτή δεν είναι ένα καλό χωρατό για να ζεσταίνει την ατμόσφαιρα στα οικογενειακά τραπέζια. Στην Ελλάδα θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε την υπόσχεση του παρόχου ακόμα κι αν δεν έχει τη δυνατότητα να την τηρήσει και παρότι ξέρει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να την τηρήσει. Έτσι. Γιατί μπορεί. Και μπράβο του.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.