Τεχνολογια - Επιστημη

Πώς αυξάνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης με τη χρήση social media;

Ο κίνδυνος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του χρήστη και το μέσο που χρησιμοποιεί - Ποια media έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Social Media
Social media © Unsplash

Η χρήση των social media σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του χρήστη και το μέσο.

Αυξημένος ο κίνδυνος κατάθλιψης λόγω χρήσης των social media, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Μάλιστα, ο κίνδυνος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του χρήστη και το μέσο που χρησιμοποιεί καθώς τη μεγαλύτερη επίπτωση φαίνεται να έχει το Snapchat και μετά το Facebook

Πρόκειται για άλλη μια έρευνα που διαπιστώνει σύνδεση ανάμεσα στα social media και στην πιθανότητα εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει σε ποιό βαθμό οι online πλατφόρμες απλώς φέρνουν στο φως ή επιδεινώνουν προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας που δεν είχαν εκδηλωθεί προηγουμένως.

Οι ερευνητές, με τον δρ Ρόι Πέρλις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 5.400 ενήλικες με μέση ηλικία 56 ετών (τα δύο τρίτα γυναίκες), κανένας από τους οποίους δεν είχε διαγνωστεί ούτε με ήπια κατάθλιψη στην αρχή της μελέτης (Μάιος 2020). Όμως ένα χρόνο μετά (Μάιος 2021), σχεδόν ένας στους δέκα χρήστες (9%) είχε εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης.

Ο κίνδυνος αυξανόταν όσο μεγαλύτερη ήταν κατά σειρά η χρήση τριών δημοφιλών μέσων: του Snapchat, του Facebook και του TikTok. Υπήρχαν όμως ηλικιακές διαφορές: ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στους χρήστες του TikTok και του Snapchat άνω των 35 ετών, αλλά όχι στους νεότερους, ενώ το αντίστροφο ίσχυε στο Facebook, όπου ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος στους χρήστες κάτω των 35 ετών, αλλά όχι στους μεγαλύτερους.

«Η σχέση ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ψυχική υγεία έχει αποτελέσει θέμα έντονου διαλόγου», ανέφερε ο Πέρλις και επεσήμανε ότι δεν είναι σαφές, ούτε από τη νέα έρευνα, κατά πόσο όντως τα ίδια τα social media προκαλούν κατάθλιψη. Όπως είπε, «μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου για κατάθλιψη, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη κατάθλιψη, είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τα social media πράγματι συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;
Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;

Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.