Τεχνολογια - Επιστημη

Google Doodle: Τιμά τη Γαλλίδα φωτογράφο Claude Cahun

Με αφορμή τη συμπλήρωση 127 ετών από τη γέννησή της

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αφιερωμένο στη Γαλλίδα φωτογράφο Claude Cahun είναι το Google Doodle της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου καθώς συμπληρώνονται 127 χρόνια από τη γέννησή της.

Τη Γαλλίδα φωτογράφο Claude Cahun (Κλοντ Καέν) τιμά με το σημερινό της doodle η Google με αφορμή τη συμπλήρωση 127 χρόνων από τη γέννησή της, στη Νάντη ως Lucy Renee Mathilde Schwob.

Εγγονή του σημαντικού Γάλλου καλλιτέχνη David Leon Cahun και παιδί ιδιοκτήτη εφημερίδας, η Cahun ενηλικιώθηκε περιτριγυρισμένη από δημιουργικότητα. Στα 14 της, γνώρισε τη Marcel Moore (Μαρσέλ Μουρ, γεννημένη ως Suzanne Alberte Malherbe), ισόβια σύντροφό της και καλλιτεχνική της συνεργάτη. Αφού μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει λογοτεχνία το 1919, η Cahun ξύρισε το κεφάλι της και υιοθέτησε το διάσημο ουδέτερο ως προς το φύλο όνομά της ως εξέγερση ενάντια στην κοινωνική σύμβαση.

Η περσόνα που δημιούργησε η Claude Cahun

Είχε πολλές αναζητήσεις στη ζωή της ως προς την έμφυλη ταυτότητά της. Έτσι, δημιουργεί μια περσόνα, μέσω της οποίας διατυπώνει τις παραλλαγές πάνω στο φύλο: θηλυκό, αρσενικό, ανδρόγυνο. Η προσωπική σεξουαλική της αμφισημία καλλιεργείται συνειδητά και θέτει υπό αμφισβήτηση καθιερωμένες νόρμες και συμβάσεις. Το πορτρέτο της με τη Marcel Moore, το 1921, θα μπορούσε να διαβαστεί ως αλληγορία της σχέσης τους, μιας σχέσης με βαθιά εγγύτητα και κατανόηση μεταξύ δύο ισχυρών προσωπικοτήτων.

Η Claude συνδέθηκε με το Théâtre Esoterique με επικεφαλής τον Pierre-Albert Birot και είναι εμφανής η επιρροή της υποκριτικής τέχνης στο έργο της. Αν και η ίδια περιγράφεται ως μέλος των σουρεαλιστών, διαχωρίζεται γρήγορα από την ανδροκρατούμενη ομάδα τους. Άλλωστε στο κίνημα όχι μόνο συμμετείχαν ελάχιστες γυναίκες, αλλά είχαν και συγκεκριμένους ρόλους, αυτούς της  μούσας ή της femme fatale.  

Μετά από αρκετή εσωτερική αναζήτηση, το 1930 δημοσιεύει το αυτοβιογραφικό έργο «Aveux non Avenus» («Disavowed Confessions»), ένα βιβλίο ποιημάτων, φιλοσοφικών και πνευματικών διαλόγων και συλλογισμών. Το βιβλίο περιείχε και μια σειρά φωτομοντάζ που έγιναν σε συνεργασία με τη Suzanne ως Marcel Moore. Το 1932 οι θετές αδελφές και σύντροφοι προσχώρησαν στην Ένωση des Artistes et Ecrivains Revolutionnaires (επαναστατών καλλιτεχνών και συγγραφέων), η οποία ήταν υπό την αιγίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά το Μάιο του 1934 η Claude δημοσίευσε ένα σύντομο δοκίμιο με τίτλο «Les Paris sont Ouverts».

Το στίγμα της στους καλλιτέχνες

Πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου 1954, σε ηλικία 60 ετών. Το πιστοποιητικό θανάτου έγραφε «στεφανιαία και πνευμονική εμβολή». Η σύντροφός της Marcel Moore, με την οποία είχαν ζήσει μαζί 40 χρόνια, αυτοκτόνησε το 1972. Σε όλη της τη ζωή η Claude Cahun χρησιμοποίησε την ίδια της την εικόνα προκειμένου να διαλύσει τα κλισέ γύρω από την ιδέα της ταυτότητας.  Υπήρξε μια προσωπικότητα που αψήφησε τις σεξουαλικές, κοινωνικές και ηθικές συμβάσεις, προτείνοντας μια νεωτερικότητα που υπήρξε σημαντική επιρροή για πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις