- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Οι έξι πόλεις που εξελίσσονται σε Silicon Valleys
O μύθος της Silicon Valley στη Βόρεια Καλιφόρνια χτίστηκε στη βεβαιότητα ότι, αν είχες μια λαμπρή ιδέα, μπορούσες να γίνεις πλούσιος και διάσημος στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως συνέβη στον Steve Jobs και στον Mark Zuckerberg.
Λάγκος, Ρεσίφε, Μπανγκαλόρ, Σεντζέν, Τελ-Αβίβ, Μεδεγίν συγκεντρώνουν όλο και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας και εξελίσσονται σε κόμβους hi-tech.
Η Κοιλάδα του Πυριτίου παραμένει το κέντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας: η κλίμακα της οικονομικής εξουσίας που κατέχουν οι επιχειρηματίες του ψηφιακού τομέα είναι πρωτοφανής στην ιστορία. Αλλά η Βόρεια Καλιφόρνια δεν φαίνεται ότι θα είναι για πάντα η κορυφή της υψηλής τεχνολογίας. Απομιμήσεις της ξεπηδούν σε πόλεις που πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν περίμενε ότι θα εξελιχθούν σε κόμβους hi-tech: το πλεονέκτημά τους είναι ότι προσφέρουν φτηνότερη εργατική δύναμη, φτηνότερα ταλέντα και δεξιότητες απ’ ό,τι η Καλιφόρνια.
Έτσι οι επενδυτές κοιτάνε πέρα από την ακτίνα των 80 χιλιομέτρων που ορίζει το νότιο τμήμα του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, όπου η Hewlett-Packard εγκαταστάθηκε ήδη από το 1939. Ο κόσμος δεν αρχίζει και τελειώνει στην περίφημη Sand Hill Road που διατρέχει το Πάλο Άλτο: έξι πόλεις, πολύ μακριά από το Πάλο Άλτο και το Μένλο Παρκ, καυχώνται σήμερα για τη δική τους Silicon Valley.
Την περασμένη εβδομάδα η Oracle Corp μετέφερε την έδρα της από την Καλιφόρνια στο Τέξας: η δεύτερη επιχείρηση λογισμικού στον κόσμο, που ιδρύθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1970, εδρεύει πλέον στο Όστιν. Όχι ότι το Όστιν είναι καινούργιο κέντρο τεχνολογίας: θεωρείται μία από το Top 10 των hi-tech αμερικανικών πόλεων και έχει το παρατσούκλι Silicon Hills. Η Hewlett Packard έφυγε από το Σαν Χοσέ και εγκαταστάθηκε στο Χιούστον, πράγμα που ο κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott, αξιοποίησε λέγοντας «μερικές πολιτείες διώχνουν τις επιχειρήσεις με υψηλούς φόρους και ρυθμίσεις που τους κάνουν τη ζωή δύσκολη, εμείς όμως προσφέρουμε κλίμα φιλικό στους επιχειρηματίες».
Το Facebook, η Apple, η Google και το μεγαλύτερο μέρος της Tesla θεωρούν ακόμα σπίτι τους την περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, η οποία έχει τις περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις από κάθε άλλη περιοχή των ΗΠΑ. Ωστόσο, παρατηρείται τάση δημιουργίας δορυφόρων στο Λάγκος (Νιγηρία), στη Ρεσίφε (Βραζιλία), στην Μπανγκαλόρ (Ινδία), στη Σεντζέν (Κίνα), στο Τελ-Αβίβ (Ισραήλ) και στην Μεδεγίν (Κολομβία).
Το Λάγκος, μια χαώδης αφρικανική μεγαλούπολη στην οποία συρρέουν 77 άνθρωποι την ώρα −πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αστυφιλίας στον κόσμο− εξελίσσεται σε κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Οι επιχειρηματίες εγκαθίστανται στη συνοικία Γιάμπα όπου βρίσκεται το τοπικό πανεπιστήμιο και το Yaba College of Technology: σήμερα οι άνθρωποι της ψηφιακής τεχνολογίας μιλάνε για την ανερχόμενη νιγηριανή «Yabacon Valley» που ίσως συμβάλλει να βγει το Λάγκος από την ακραία φτώχεια.
Η Ρεσίφε στην πολιτεία Περναμπούκο, με πληθυσμό στη μητροπολιτική περιοχή γύρω στα 3,5 εκατομμύρια, εξελίσσεται με κινητήρα την οργάνωση Porto Digital. Η Porto Digital προσελκύει επιχειρήσεις, στρατολογεί αριστούχους φοιτητές και προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις −περικοπές φόρων κατά 60%− στις καινούργιες επιχειρήσεις hi-tech.
Η πολυπληθής Μπανγκαλόρ (9 εκατομμύρια κάτοικοι) στο οροπέδιο Ντεκάν της νότιας Ινδίας διαθέτει σήμερα τεχνολογικό τομέα 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φιλοξενεί, μεταξύ άλλων 200 τεχνολογικών «μονόκερων», τη Flipkart, την Infosys, τη Wipro και την Ola (κάτι σαν την Uber). Όλες έχουν έδρα στη συνοικία Electronic City την οποία δημιούργησε πριν από 40 χρόνια ο Ram Krishna Baliga, πρώτος CEO της Electronics Development Corporation της πολιτείας Καρνάτακα.
Η κινεζική Σεντζέν είναι γνωστή ως πρωτεύουσα του hardware και της βιομηχανίας κουλτούρας της μίμησης. Οι επιχειρήσεις υλισμικού έκαναν τη Σεντζέν −η οποία δουλεύει έξι μέρες την εβδομάδα, δώδεκα ώρες την ημέρα− την πλουσιότερη πόλη της Κίνας. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 31.000 δολάρια ετησίως με ανοδική τάση, καθώς γύρω από τον κινεζικό κολοσσό Tencent συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ηλεκτρονικών εφαρμογών.
Το Τελ-Αβίβ διατηρεί στενές σχέσεις με τη Silicon Valley της Καλιφόρνιας. Στην περιοχή του Azrieli Center ξεφυτρώνουν επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, ενώ μερικοί γίγαντες όπως η Amazon, η Sapiens και η Habana Labs διατηρούν στο Τελ-Αβίν γραφεία και προσωπικό.
Τέλος, η Μεδεγίν, παρότι είχε τη φήμη κέντρου των κολομβιανών καρτέλ και υπήρξε σκηνικό σε τηλε-νοβέλες, φαίνεται να πετυχαίνει ένα καινούργιο branding. Tα τελευταία έξι χρόνια εγκαταστάθηκαν στην πόλη 379 τεχνολογικές εταιρείες δημιουργώντας 11.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Μεδεγίν είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κολομβίας μετά την Μπογκοτά και μεταξύ των προσόντων της είναι ο ανοιξιάτικος καιρός που διαρκεί λίγο-πολύ όλο τον χρόνο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.