- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ
Νέο τεστ αίματος προβλέπει την ασθένεια με 87% ακρίβεια
Περισσότερα από 1.000 άτομα συμμετείχαν σε έρευνα, η οποία εντόπισε ομάδα πρωτεϊνών στο αίμα που προβλέπει τα πρώτα στάδια της άνοιας με ακρίβεια 87%. Τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στην ιατρική επιθεώρηση Αλτσχάιμερ & Άνοια και θα χρησιμοποιηθούν σε νέες δοκιμές για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της άνοιας. Οι ειδικοί, ωστόσο, εφιστούν την προσοχή ότι η νέα αιματολογική εξέταση δεν είναι ακόμα έτοιμη για κλινική χρήση.
Ερευνητές από εννέα χώρες (περιλαμβανομένης και της νευρολόγου-ψυχιάτρου Μάγδας Τσολάκη, η οποία είναι καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ), με επικεφαλής τον καθηγητή Σάιμον Λαβστόουν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.148 ανθρώπους, 452 υγιείς, 220 με ήπια γνωστική διαταραχή και 476 με νόσο Αλτσχάιμερ.
Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος αποκάλυψε δέκα πρωτεΐνες που αποτελούν δείκτες για το κατά πόσο ένας άνθρωπος με ήπια γνωστική διαταραχή, ο οποίος έχει αρχίσει να έχει προβλήματα μνήμης, θα εμφανίσει τελικά νόσο Αλτσχάιμερ τους προσεχείς 12 μήνες. Εκτιμάται ότι περίπου το 60% των ανθρώπων με ήπια γνωστική διαταραχή, τελικά θα εμφανίσει νόσο Αλτσχάιμερ.
Μέχρι πρόσφατα οι έρευνες για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από το 2002 έως το 2012 το 99,6% των δοκιμών για την πρόληψη ή τη θεραπεία της νόσου είχαν αποτύχει. Οι γιατροί αποδίδουν αυτήν την αποτυχία στο γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς ξεκινούν τη θεραπεία με μεγάλη καθυστέρηση σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, όταν πια οι εγκεφαλικές βλάβες είναι μη αναστρέψιμες, με συνέπεια τα φάρμακα να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Τα πρώτα αισθητά συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται περίπου μια δεκαετία μετά το αρχικό στάδιο.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από ποτέ ότι η εν λόγω αιματολογική εξέταση μπορεί να είναι έτοιμη για ευρεία κλινική χρήση ίσως την προσεχή διετία με κόστος 120 έως 370 ευρώ. Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και άνοια υπολογίζονται σήμερα σε 44 εκατομμύρια, παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να φθάσει τα 135 εκατομμύρια το 2050.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.