Τεχνολογια - Επιστημη

Amie, το wearable Ελλήνων φοιτητών για τη σεξουαλική κακοποίηση

Ειδοποιεί σε περίπτωση ακούσιας αφαίρεσης ενδύματος

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
amie.jpg

Τρεις Έλληνες φοιτητές, οι Ιφιγένεια Βασιλάκη, Γιώργος Μπακάλης και Ράνια Βλάχου ανέπτυξαν μία wearable συσκευή ανίχνευσης ακούσιας αφαίρεσης ενδύματος.

Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί ένα από τα μείζονος σημασίας κοινωνικά ζητήματα της χώρας, με τα περιστατικά που έρχονται στο προσκήνιο να είναι μόνο ένα μέρος μίας νοσηρής πραγματικότητας.

Σε αυτή τη νοσηρή πραγματικότητα θέλησε να βάλει ένα τέλος - ή έστω να συμβάλει σε αυτό, μία ομάδα φοιτητών. Η Ιφιγένεια Βασιλάκη, ο Γιώργος Μπακάλης και η Ράνια Βλάχου κατασκεύασαν το Amie, το πρώτο wearable που επιτρέπει στον χρήστη να ορίσει την αφαίρεση ρούχων του ως εκούσια και να ενεργοποιήσει συναγερμό, ειδοποιώντας τις στενές επαφές του κινητού του.

Οι δημιουργοί του μίλησαν στην AthensVoice για το project τους, την ιδέα πίσω από αυτό καθώς και το επόμενο βήμα μετά τον εθνικό διαγωνισμό JA Start Up 2021 του Junior Achievement Greece, στον τελικό του οποίου διακρίθηκε.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Amie σαν project;

Το περασμένο διάστημα πληροφορηθήκαμε όλοι για μαρτυρίες δημοσίων προσώπων κατά καταξιωμένων μάλιστα ανθρώπων του χώρου του θεάματος και του αθλητισμού, για περιστατικά σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης. Τέτοιου είδους περιστατικά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταπνίγονται και να αγνοούνται, εξ ου και το κίνημα #metoo που κινητοποίησε όλο και περισσότερα άτομα όλων των φύλων να μοιραστούν αντίστοιχες εμπειρίες τους. Η θλιβερή πραγματικότητα υπέδειξε πως ο αριθμός των θυμάτων σεξουαλικής βίας αγγίζει συνταρακτικά υψηλά επίπεδα. Με όραμα την προσωρινή αντιμετώπιση της πλειονότητας των πιθανών περιστατικών σεξουαλικής βίας, θεωρήσαμε χρέος μας να ανταποκριθούμε στο βουβό κάλεσμα της κοινωνίας για βοήθεια, μεταφέροντας τον φόβο από το θύμα στον θύτη. Γεννήθηκε έτσι η ιδέα πίσω από το Amie (γαλλικά για τη λέξη «φίλη»), μια συσκευή-φίλο, ικανή να απομακρύνει τον φόβο από το άτομο που τη φορά, προσφέροντας του αυτοματοποιημένη προστασία και υποστήριξη.

Πώς θα λειτουργεί η συσκευή που θα φέρει πάνω του ο χρήστης;

Το Amie είναι μια έξυπνη IoT wearable συσκευή που λειτουργεί με ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι θα ενεργοποιούν συναγερμό σε περίπτωση κινδύνου. Συγκεκριμένα, ο χρήστης θα τοποθετεί τη συσκευή στο εσωτερικό κάποιου ρούχου, π.χ. παντελονιού, και μέσω της ειδικής εφαρμογής Amie θα μπορεί να ορίσει την κατάστασή του σε κατάσταση συναίνεσης ή μη συναίνεσης. Στη δεύτερη περίπτωση, όταν η συσκευή ανιχνεύσει τυχόν αφαίρεση του ρούχου θα αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση μέσω της εφαρμογής στο κινητό για παράδειγμα του ίδιου του χρήστη, με την οποία θα μπορεί να επιβεβαιώσει εάν η κίνηση έχει γίνει εκούσια εντός μερικών δευτερολέπτων. Σε περίπτωση που δεν παρασχεθεί σχετική επιβεβαίωση, ενεργοποιείται ηχητικός συναγερμός και ειδοποιούνται άμεσα οι επαφές έκτακτης ανάγκης του χρήστη, κοινοποιώντας παράλληλα την τοποθεσία του. Για μεγιστοποίηση της ασφάλειας, η συσκευή θα μπορεί να ενεργοποιηθεί και με φωνητική εντολή, αλλά και χειροκίνητα από το κινητό, ακόμα και αν ο χρήστης βρίσκεται σε κατάσταση «συναίνεσης».

Η Ιφιγένεια Βασιλάκη, ο Γιώργος Μπακάλης και η Ράνια Βλάχου
Η Ιφιγένεια Βασιλάκη, ο Γιώργος Μπακάλης και η Ράνια Βλάχου

Πόσο σημαντική είναι η δημιουργία ενός τέτοιου wearable τη σημερινή εποχή και πώς μπορεί να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία;

Όταν μιλάμε για ένα τόσο σοβαρό και, ταυτόχρονα, λεπτό κοινωνικό ζήτημα, θεωρούμε δεδομένη τη σημασία να υπάρξει μια πρόταση η οποία θα μπορεί να προσφέρει την ασφάλεια στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη μέσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ευτυχώς, η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε αποτελεσματικές λύσεις σε αυτό και σε άλλα παρόμοια θέματα που σχετίζονται με την κακοποίηση, την προστασία, την ασφάλεια γενικότερα.

Όπως αναφέραμε, στοχεύουμε η Amie να δώσει την προσωρινή λύση στο πρόβλημα, αφού ένα τέτοιο κοινωνικό ζήτημα θα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του για να το πατάξουμε οριστικά. Μέσα, όμως, από την κοινωνική δράση και του επιχειρηματικού κόσμου, πολύ περισσότερο μίας εταιρείας που να εστιάζει στο κοινωνικό πρόβλημα καθεαυτό, ευελπιστούμε ότι, εκτός από το σκέλος της ασφάλειας, θα βοηθήσουμε στο να ακουστούν οι φωνές που μέχρι τώρα φιμώνονται. Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε και άλλη κοινωνική δράση, με το να είμαστε, πέρα από μια startup, και ένα community.

Ποια ήταν η εμπειρία σας από το JA Greece; Τι αποκομίσατε από τη διοργάνωση;

Η ιδέα μας διακρίθηκε στον τελικό του εθνικού διαγωνισμού JA Start Up 2021 του Junior Achievement Greece, γεγονός που αποτέλεσε κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου αλλά και της τεχνικής υλοποίησης του Amie. Είχαμε τη δυνατότητα να λάβουμε εποικοδομητικό feedback από καταξιωμένους ειδήμονες του χώρου και αποκτήσαμε την ώθηση που χρειαζόμασταν για να αποφασίσουμε να κάνουμε το Amie από ιδέα, πράξη.

Ποια είναι η επόμενη μέρα μετά το JA; Πώς σκοπεύετε να το προωθήσετε το project σας;

Η ομάδα εργάζεται σκληρά με σκοπό να δημιουργήσει το τελικό προϊόν, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνιστώσες του προβλήματος και προσπαθώντας να τις αντιμετωπίσουμε μία προς μία. Παράλληλα, προχωράμε προς την τελειοποίηση του Business Plan μας, ώστε να αναζητήσουμε τους κατάλληλους χρηματοδότες για το έργο μας και να κατορθώσουμε να βγούμε στην αγορά εντός του 2022.

Προς μεγάλη μας ικανοποίηση, φαίνεται πως το project μας αποκτά σταδιακά κάποια ακροαματικότητα και δίνεται στο πρόβλημα η προσοχή που του αξίζει. Για αυτό, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο. Αναπτύσσουμε δράση και μέσα από τα social media της Amie, μέσω της σελίδας μας στο Facebook (https://facebook.com/amie.est.2022) και στο Instagram (https://www.instagram.com/amie.2022/ ή @amie.2022), όπου ανανεώνουμε συνεχώς το υλικό μας για να ενημερώσουμε το κοινό για την προσπάθειά μας και να το ευαισθητοποιήσουμε σχολιάζοντας κοινωνικά ζητήματα συγγενή με το project μας. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.