Τεχνολογια - Επιστημη

Ανακαλύφθηκε γιγάντιο άστρο που «αναβοσβήνει» - Η πιθανή εξήγηση

Τι εκτιμούν επιστήμονες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιγάντιο άστρο που φαίνεται να αυξομειώνει τη φωτεινότητα του
Γιγάντιο άστρο που φαίνεται να αυξομειώνει τη φωτεινότητα του © Amanda Smith

Γιγαντιαίο άστρο στο κέντρο του γαλαξία μας «αναβοσβήνει» - Ποια εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες - Η παρόμοια περίπτωση.

Ένα γιγαντιαίο άστρο που... αναβοσβήνει ανακάλυψε μία ομάδα αστρονόμων στο κέντρο του γαλαξία μας. Το άστρο βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 25.000 ετών φωτός από τη Γη και πήρε την ονομασία VVV-WIT-08. 

Οι επιστήμονες παρατήρησαν το άστρο να μειώνει για άγνωστο λόγο τη φωτεινότητά του περίπου κατά 97% και σχεδόν εξαφανίστηκε για λίγους μήνες από τον ουρανό, έπειτα επανήλθε το φως του. Μπορεί τα άστρα να μεταβάλλουν τη φωτεινότητά τους, όμως, το φαινόμενο που καταγράφηκε στο συγκεκριμένο άστρο είναι σπάνιο.  

Άστρο που «αναβοσβήνει»: Μία από τις εξηγήσεις των επιστημόνων

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Πολωνία και τη Χιλή, με επικεφαλής το δρα Λάι Σμιθ του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έκαναν την ανακάλυψη με τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society" της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας. Μάλιστα, μία από τις εκτιμήσεις που δίνουν είναι ότι το άστρο ανήκει σε μια νέα κατηγορία διπλών αστρικών συστημάτων, στα οποία υπάρχει ένα γιγάντιο άστρο 100 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο, το οποίο σκιάζεται κάθε λίγες δεκαετίες από ένα μέχρι στιγμής αόρατο και απροσδιόριστο σύντροφο. Έτσι το γιγάντιο άστρο υφίσταται περιοδική έκλειψη από το συνοδό του.

Μία ακόμη παρόμοια περίπτωση είναι αυτή του γιγάντιου άστρου Epsilon Aurigae, που εν μέρει σκιάζεται από ένα πελώριο δίσκο σκόνης κάθε 27 χρόνια, αλλά η φωτεινότητα του πέφτει το πολύ έως 50%. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε και το άστρο TYC 2505-672-1 που φαίνεται να αυξομειώνει τη φωτεινότητα του κάθε 69 χρόνια.

Οι αστρονόμοι εντόπισαν, επίσης, άλλα δύο εξίσου ιδιόμορφα γιγάντια άστρα, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση τους ότι πρόκειται για μια νέα κατηγορία άστρων που «αναβοσβήνουν» και τα οποία θέλουν περαιτέρω μελέτη. Το WIT στην ονομασία τους προκύπτει από τα αρχικά γράμματα των λέξεων "What is This" (Τι Είναι Αυτό), επειδή οι αστρονόμοι δεν έχουν ιδέα περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Θέα του Τέρατος της Σύγχρονης Γραφειοκρατίας
Η Θέα του Τέρατος της Σύγχρονης Γραφειοκρατίας

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γραφειοκρατικοποίηση του Κόσμου στη Νεοφιλελεύθερη Εποχή» της Beatrice Hibou που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Πλήθος (2024)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.