- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μαθητικός υπολογιστής 1800 κυβικών
Αυτό είναι ένα προεκλογικό Τέκι και δεν ακούω κιχ.
Αυτό είναι ένα προεκλογικό Τέκι και δεν ακούω κιχ. Στις εκλογές του 2007 είχαμε το γνωστό τριχίλιαρο προς τους πυρόπληκτους. Σε αυτές του 2009 επειδή έχουμε κρίση και κάνουμε εκπτώσεις, είπαμε να δώσουμε στους μαθητές της Α’ γυμνασίου από ένα κουπόνι των 450 ευρώ προκειμένου να αγοράσουν μαθητικό υπολογιστή.
Πριν περάσουμε στην ουσία, να σχολιάσουμε την κατά 85% μείωση της προεκλογικής παροχής. Φυσικά ένας πολίτης θα μπορούσε να είχε συνδυάσει αυτή την προσφορά με την αλλαγή κλιματιστικού που θα του πρόσφερε επιπλέον 100-200 ευρώ. Για να μην προσθέσω την προεκλογική προσφορά των φτηνών αυτοκινήτων που θα μπορούσε να ανεβάσει το συνολικό κέρδος σε πάνω από 5.000 ευρώ. Φυσικά για να χτυπήσει ο συμπολίτης μας γκανιάν θα έπρεπε να αγοράσει μια «μπέμπα» 2.000 κυβικών, να αλλάξει κάνα δυο κλιματιστικά και ταυτόχρονα το παιδί του να πάει φέτος στην Α’ γυμνασίου.
Διότι το κουπόνι για την αγορά μαθητικού υπολογιστή αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ακριβώς όπως και το μέτρο της μείωσης των τελών ταξινόμησης στα αυτοκίνητα. Λίγο ως προεκλογική παροχή, λίγο ως μέτρο τόνωσης της αγοράς με πολύ αρπακόλα, καθώς οι μαθητικοί υπολογιστές που διαφημίστηκαν θα έχουν τόση σχέση με την εκπαίδευση όση είχαν οι ακριβές τζιπούρες των 3.000 κυβικών με την καταπολέμηση του νέφους.
Οι προδιαγραφές του υπολογιστή που ανακοινώθηκαν βγήκαν τόσο στο πόδι που φωτογραφίζουν πρακτικά τα μικρά netbook που κυκλοφορούν εδώ και δύο χρόνια. Απόδειξη μάλιστα της έλλειψης στρατηγικής είναι η υποχρεωτική συνύπαρξη στον ίδιο υπολογιστή τόσο των Windows XP όσο και μίας Linux διανομής, λες και τα παιδιά αλλάζουν λειτουργικό κάθε Δευτ., Τετ., Παρ. Τη βδομάδα που είναι απογευματινοί. Η καραγκιοζιά συνεχίζεται με το εκπαιδευτικό software που θα προμηθεύσει το παιδαγωγικό ινστιτούτο που τη στιγμή της ανακοίνωσης δεν υπήρχε διαθέσιμο. Κι επειδή όλο αυτό ανακοινώθηκε ως πυροτέχνημα, μέσα στις προδιαγραφές του υπολογιστή ζητήθηκε να έχει αυτονομία τουλάχιστον 5,5 ωρών. Δηλαδή αντί να βάλουν 5 πολύπριζα σε κάθε τάξη, ζητάνε μια μεγαλύτερη και ακριβότερη μπαταρία που τυπικά να κρατά καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων. Φυσικά ανάλογα με τη χρήση, ο υπολογιστής θα μένει από μπαταρία πολύ πριν τελειώσουν τα μαθήματα, αλλά αυτό δεν δείχνει να απασχολεί κανέναν, καθώς όλες οι προδιαγραφές βγήκαν με γνώμονα το πώς να είμαστε τυπικά εντάξει.
Κοστολογικά τώρα, ο υπολογιστή που αναφέρουν στις προδιαγραφές κοστίζει γύρω στα 300-340 ευρώ, εάν βάλετε και το επιπλέον software κ.λπ., κ.λπ., μπορείτε να είστε σίγουροι πως τα καταστήματα υπολογιστών θα κάνουν μια γερή μπάζα βγάζοντας 50-70 ευρώ το κομμάτι, που για τα δεδομένα της αγοράς δεν είναι καθόλου άσχημα.
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες
Και τώρα ας πάμε στο εκπαιδευτικό μέρος της υπόθεσης. Φαντάζομαι δεν χρειάζεται να έχεις παιδαγωγική εμπειρία για να θεωρείς πως ακόμα πιο σημαντικό από την ψηφιακή τάξη είναι να έχεις έναν αναλογικό καθηγητή που να κάνει μάθημα. Και με τα σχολεία να λειτουργούν τα τελευταία χρόνια με ωρομίσθιους και αναπληρωτές, η προοπτική να τελειώσεις τη χρονιά με τον ίδιο καθηγητή καθίσταται σχεδόν ουτοπική. Στο πλαίσιο αυτό μπορώ να κάνω την ασφαλή πρόβλεψη πως ο μαθητικός υπολογιστής θα καλλιεργήσει απλά μια νέα γενιά facebook. Σας βάζω στοίχημα μάλιστα πως μαζί με τους μαθητικούς υπολογιστές θα αυξηθούν σημαντικά και οι πωλήσεις mobile internet από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Διότι, τελικά,- και στους μαθητικούς υπολογιστές έχουμε την κοινωνία που μας αξίζει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.