- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Έλον Μασκ: Μαϊμού παίζει βιντεοπαιχνίδι μέσω του νου της
Mε ασύρματα εγκεφαλικά τσιπάκια (βίντεο)
Το τρίλεπτο βίντεο της εταιρείας του Έλον Μάσκ δείχνει μία μαϊμού, με ένα τσιπάκι σε κάθε πλευρά του εγκεφάλου της, να παίζει το παιχνίδι "Mind Pong"
Η εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ (Tesla και Space X) έδωσε μια ακόμη γεύση από τα έως τώρα πειράματα της, παρουσιάζοντας μια μαϊμού, η οποία, έχοντας στο κεφάλι της δύο ασύρματα εγκεφαλικά εμφυτεύματα, φαίνεται να παίζει ένα βιντεοπαιχνίδι σε μια οθόνη απλώς με το νου της.
Το τρίλεπτο βίντεο δείχνει ένα αρσενικό μακάκο, με ένα τσιπάκι σε κάθε πλευρά του εγκεφάλου του, να παίζει το παιχνίδι "Mind Pong", χωρίς κανένα χειριστήριο, ελέγχοντας τις κινήσεις του παιχνιδιού απλώς με το να σκέπτεται ότι κουνάει το χέρι του πάνω ή κάτω.
Όπως έγραψε περιχαρής ο Μασκ στο Twitter, «το πρώτο προϊόν της Neuralink θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιεί ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο με το νου του πιο γρήγορα και από κάποιον που χρησιμοποιεί τα δάχτυλα του». Επόμενες εκδόσεις του προϊόντος, κατά τον πάντα υπεραισιόδοξο Μασκ, θα επιτρέψουν σε παραπληγικούς να περπατήσουν ξανά, ενώ τόνισε ότι τα εμφυτεύματα φορτίζονται ασύρματα, «με αποτέλεσμα κάποιος να δείχνει και να νιώθει τελείως φυσιολογικός».
Η συσκευή της Neuralink καταγράφει και αποκωδικοποιεί ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας περισσότερα από 2.000 ηλεκτρόδια που υπάρχουν στο τσιπ που είναι εμφυτευμένο στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου και επιτρέπουν το συντονισμό των κινήσεων μετά από νοητική εντολή. Αυτό μπορεί μελλοντικά να επιτρέψει σε κάποιον να κάνει χρήση υπολογιστή, τηλεφώνου ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής μόνο με τη σκέψη του.
Οι ερευνητές της εταιρείας ανέφεραν ότι «η αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και κλινικά αποτελεσματικό σύστημα διεπαφής ανθρώπου-εγκεφάλου που να είναι ασύρματο και πλήρως εμφυτεύσιμο. Ο πρώτος μας στόχος είναι να δώσουμε στους ανθρώπους με παράλυση ξανά την ψηφιακή ελευθερία τους, ώστε να επικοινωνούν εύκολα μέσω κειμένου, να ασκούν την περιέργεια τους στο διαδίκτυο, να εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσω της φωτογραφίας και της τέχνης και, ναι, να παίζουν βιντεοπαχνίδια». Σε επόμενο στάδιο, το σύστημα «θα μπορούσε επίσης δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για να αποκαταστήσει τη σωματική κινητικότητα», μέσω εγκεφαλικών σημάτων που θα ενεργοποιούν τα νεύρα και τους μυς στο σώμα. Μέχρι όμως αυτό το προχωρημένο επίπεδο, το σύστημα θα χρειασθεί περαιτέρω βελτίωση.
Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ιδρύθηκε το 2016 και στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογίας ασύρματων εγκεφαλικών εμφυτευμάτων για νευρολογικές παθήσεις (άνοια, Αλτσχάιμερ κ.α.) και παραλυσίες (π.χ. λόγω τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη) με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC. Πέρυσι τον Αύγουστο ο Μασκ είχε παρουσιάσει ένα χοίρο με ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα και τα νέα πειράματα με μαϊμούδες αποτελούν ένα βήμα περαιτέρω, προτού η τεχνολογία δοκιμασθεί σε ανθρώπους.
'Αλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής τεχνολογίας νευρωνικών διεπαφών 'Αντριου Τζάκσον του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, χαρακτήρισαν εντυπωσιακό το βίντεο, αλλά ζήτησαν να δουν περισσότερα στοιχεία και κάποια σχετική επιστημονική δημοσίευση. Όπως πάντως είπε ο Τζάκσον, το γεγονός και μόνο ότι δεν φαίνονται σύρματα να βγαίνουν από το κεφάλι της μαϊμούς και τα εγκεφαλικά σήματα στέλνονται ασύρματα, «είναι σίγουρα κάτι καινούριο και καινοτομικό».
Η Neuralink διαβεβαίωσε ότι τα πειραματόζωα της τυγχάνουν καλής μεταχείρισης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων ζώων το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Από τα Robotaxi της Tesla στο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX
Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες
Έρευνα αποκάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης
Πόσο ασφαλές είναι το εγχείρημα;
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίζει ζωή από το 1970
Ο πύραυλος κατάφερε να προσγειωθεί πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.