- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
NASA: Το «Perseverance» προσεδαφίστηκε στον Άρη
Η πρώτη φωτογραφία από τον «Κόκκινο Πλανήτη» - Καρέ καρέ η ιστορική κάθοδος και βίντεο από τους πανηγυρισμούς
Το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» της αποστολής της NASA «Mars 2020» προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη και μπορείτε να το δείτε Live.
Ιστορικές στιγμές με το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» της αποστολής «Mars 2020» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).
To «Perseverance» ολοκλήρωσε με επιτυχία την κάθοδό του στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη και έστειλε σήμα πίσω στη Γη ότι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία για την τύχη της διαστημικής αποστολής που ξεκίνησε πριν από 7 μήνες.
«Η προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» αναφώνησε ο Σουάτι Μοχάν, υπεύθυνος για τον έλεγχο επιχειρήσεων στα κεντρικά της NASA, δίνοντας έτσι το σύνθημα για ξέφρενους πανηγυρισμούς στην αίθουσα που -σε σχέση με άλλες διαστημικές αποστολές- δεν ήταν τόσο γεμάτη λόγω της πανδημίας κορωνοϊού και των μέτρων κατά της διασποράς του ιού.
Αποστολή του «Perseverance» είναι να αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής στον πλανήτη Άρη και να τον μελετήσει γεωλογικά. Η NASA επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι το «Perseverance» μπήκε στην ατμόσφαιρα του Άρη και όλα πήγαν καλά στα λεγόμενα «7 λεπτά του τρόμου». Το αλεξίπτωτο άνοιξε κανονικά, οι προωθητήρες τέθηκαν σε λειτουργία και η διαδικασία επιβράδυνσης για την ομαλή προσεδάφιση στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.
Στις 10.55, ώρα Ελλάδας, το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» προσεδαφίστηκε στον Άρη, και συγκεκριμένα στον κρατήρα Jezero. Στα κεντρικά της NASA επιστήμονες και τεχνικοί ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Δείτε την πρώτη φωτογραφία που έστειλε το «Perseverance» πίσω στη Γη.
Στη συνέχεια έφθασε και μια δεύτερη από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, η οποία ελήφθη από την κάμερα στο πίσω μέρος του ρομποτικού ρόβερ.
Ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» - Προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη - Ποιος είναι ο «Πέρσι» που διαδέχεται το «Curiosity
Το εξάτροχο ρόβερ μεγέθους SUV (πατήστε εδώ για να το δείτε με λεπτομέρεια), γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ «Curiosity» που μελετά μέχρι σήμερα τον 'Αρη.
Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα.
Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει αρειανά δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά.
Η NASA κάλυψε λεπτό προς λεπτό τη διαδικασία μέχρι την προσεδάφιση του «Perseverance» στον πλανήτη Άρη, με εκατομμύρια ανθρώπους να παρακολουθούν τη live μετάδοση από τον υπολογιστή τους.
Στα social media είχαν αναρτηθεί νωρίτερα πλήθος βίντεο που έδειχναν πώς θα γίνει η προσεδάφιση, ενώ πολλά ήταν και τα gif.
Το «Perseverance» κατέβηκε μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν οΆρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.
Μια περιήγηση στον κρατήρα Jezero στον κόκκινο πλανήτη - Γιατί πάει εκεί το Perseverance
Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους ήχους από τον πλανήτη Άρη.
Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.
Δείτε εδώ τι θα κάνει το Ingenuity
Για να γίνουν όμως όλα αυτά έπρεπε να περάσουν τα λεγόμενα «7 λεπτά τρόμου», όπως τα λέει η NASA, μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι το ρόβερ, το οποίο έκανε ένα διαστημικό ταξίδι 7 μηνών και απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, προσεδαφίστηκε χωρίς προβλήματα στην επιφάνεια του 'Αρη, ενός προορισμού με κακή φήμη στη διαστημική ιστορία, καθώς ουκ ολίγες φορές -σχεδόν τις μισές- έχουν αποτύχει οι απόπειρες προσεδάφισης.
Το «Perseverance» είναι το πέμπτο ρόβερ που οι ΗΠΑ στέλνουν στον Άρη και είναι άκρως σημαντική αποστολή καθώς θα παίξει μεγάλο ρόλο για την αποστολή ανθρώπων στον Κόκκινο πλανήτη που σχεδιάζει η NASA.
Με στοιχεία από NASA / GUARDIAN / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θερμική του ασπίδα έχει σχεδιαστεί για ακραίες θερμοκρασίες 870-930 βαθμών Κελσίου
Βίντεο: «Ιστορία, επιστήμη και ενσυναίσθηση»
Σάρωσαν στα Social Media Awards 2024 σε πληθώρα κατηγοριών
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Chemistry»
Δωρεάν για 15 λεπτά ανά μήνα
Δύο από τους αστροναύτες της «περπάτησαν» στο διάστημα για εννιά ώρες
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για τη Σελήνη αλλά εκεί θέλει να φτάσει και η Ινδία
Υπογράφεται το μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Αστεροσκοπίου στις Αψηλές με τοποθέτηση και τηλεσκοπίου
Η νέα επικεφαλής θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής ΕΜΕΑ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια κρίσιμη εποχή
Η κυβέρνηση στρέφει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της στην προστασία από τον ψηφιακό εθισμό
Το Αστεροσχολείο Υπάτης φέρνει τους μαθητές σε επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας και ταξιδεύει τον ανυποψίαστο επισκέπτη στα όρια του Σύμπαντος
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.