- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
DW: Έχει νόημα το μπλοκάρισμα λογαριασμών στο Twitter;
Αποδίδει ο αποκλεισμός ακροδεξιών πολιτικών προσώπων από ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης;
Twitter: Μετά το μπλοκάρισμα του Ντόναλντ Τραμπ, χρήστες από τη Γερμανία ζητούν τον αποκλεισμό του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD.
#AfDTwitterBanNow και #AfDRausAusTwitter (Έξω απ΄το Twitter το AfD) είναι δύo tweets που επιλέχθηκαν από τόσους χρήστες τις περασμένες μέρες που συμπεριλήφθηκαν στις τάσεις (trends) του Twitter. Mε αφορμή το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του προέδρου Τραμπ ακούγονται ολοένα και δυνατότερα φωνές στη Γερμανία με ζητούμενο έναν αποκλεισμό του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD από το Twitter.
Είναι γνωστό ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν καθοριστικά τόσο τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και την Εναλλακτική για τη Γερμανία να φθάσουν εδώ που βρίσκονται σήμερα. Μέχρι πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ ακολουθούνταν από 88 εκατομμύρια χρήστες. «Κερδισμένο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βγήκε και το AfD, ιδίως στα πρώτα βήματα της πορείας του κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2015», εξηγεί στη DW o επικοινωνιολόγος Γιόνας Κάιζερ.
Μέσα σε μια πενταετία το AfD καθιερώθηκε στο γερμανικό πολιτικό γίγνεσθαι. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Συχνά - πυκνά, μέλη του προκαλούν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη με τις ακραίες θέσεις και τις υποτιμητικές δηλώσεις σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων.
Σωστό το «μπλόκο» στον Τραμπ
Για πολλούς ειδικούς, όπως ο Γερμανός Γιόνας Κάιζερ, ορθώς το Twitter μπλοκάρισε το λογαριασμό του απερχόμενου προέδρου, μιας και κατά την εκτίμησή του ο κίνδυνος που εγκυμονούν για την Δημοκρατία οι αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με δήθεν νοθεία στις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου είναι μεγάλος.
Την ίδια στιγμή όμως η απόφαση του Twitter να αποκλείσει από ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας έναν εκλεγμένο πρόεδρο, είναι αδιαμφησβήτητα προβληματική. Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει την απόφαση η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία διαμήνυσε μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ ότι «το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης έχει καθοριστική σημασία». Παρόμοια άποψη εκφράζει στο Twitter και ο ρώσος αντικαθεστωτικός πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κάνει λόγο για «λογοκρισία» με συναισθηματικά και πολιτικά κίνητρα. Ο πολιτικός επικρίνει το γεγονός ότι δεν είναι σαφές ποιος και στη βάση ποιων κανόνων λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις και διερωτάται γιατί και άλλοι πολιτικοί, όπως πχ. ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποκλείονται από το Twitter.
Έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και την Κοινωνία των Πολιτών (IDZ) του περασμένου Δεκεμβρίου δείχνει ότι ο αποκλεισμός ακροδεξιών πολιτικών προσώπων από ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποδίδει διότι περιορίζεται δραστικά η πρόσβαση στο πλατύ κοινό και τους στερεί την προσοχή της κοινής γνώμης.
Ριζοσπαστικοποίηση σε εναλλακτικά μέσα δικτύωσης
Στην έκθεση δεν συμπεριλήφθηκε η Εναλλακτική για τη Γερμανία διότι όπως εξηγεί στην DW ο Μάικ Φίλιτς, ένας από τους συντάκτες της, είναι μάλλον απίθανο να αποκλειστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα από τα καθιερωμένα κόμματα. «Πόσο μάλλον που το AfD έχει πολλούς που το ακολουθούν στο Facebook και είναι κατά συνέπεια ιδιαίτερα προσεκτικό με τις αναρτήσεις του», εξηγεί ο γερμανός ειδικός.
Ο Γερμανός επικοινωνιολόγος Γιάνας Κάιζερ λέει ότι συχνά μετά το μπλοκάρισμα λογαριασμών τους στα καθιερωμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Aμερικανοί ακροδεξιοί ή ιδεολόγοι που διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας στρέφονται σε μικρότερες, ενδεχομένως και περιθωριακές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Dlive, στην οποία ανέβασαν βίντεο και άτομα που εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο. Θεωρεί ότι από τη στιγμή που στις εν λόγω εταιρίες ισχύουν χαλαροί κανόνες για το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν αποκλείεται ακροδεξιοί και οπαδοί ακραίων απόψεων να στραφούν αποκλειστικά εκεί και να ριζοσπαστικοποιθούν ακόμα περισσότερο.
Ο Μάικ Φίλιτς από το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Κοινωνία των Πολιτών δεν θεωρεί οπωσδήποτε αρνητικό ότι στο ίντερνετ υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για την πραγματικότητα. «Ούτε ή άλλως», λέει «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν υπάρχει πραγματική ανταλλαγή απόψεων» και προσθέτει: «Υπάρχουν ευτυχώς πολλοί τόποι όπου ανταλλάσσονται απόψεις, όπως οι εφημερίδες και η ραδιοφωνία. Τα ΜΜΕ οφείλουν να είναι ανοιχτά για όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές φωνές έτσι ώστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να επιστρέψουν κάποτε εκεί από όπου ξεκίνησαν: τόπος δικτύωσης φίλων και γνωστών».
Πηγή: DW
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.