- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ποια είναι τελικά η ηλικία του σύμπαντος;
Ένα νέο άρθρο δίνει τις πιο ακριβείς εκτιμήσεις ως τώρα
Τι υποστηρίζει νέα μελέτη για την ηλικία του σύμπαντος που φαίνεται να συμπίπτει με τα αποτελέσματα του δορυφόρου Planck.
Πόσο χρονών είναι το σύμπαν; Οι αστρονόμοι προσεγγίζουν μια όλο και πιο ακριβή εκτίμηση για την ηλικία του εδώ και δεκαετίες. Ένα νέο άρθρο που βασίζεται σε δεδομένα παρατήρησης δίνει τις πιο ακριβείς εκτιμήσεις ως τώρα: 13,77 δισεκατομμύρια χρόνια, με μια μικρή απόκλιση 40 εκατομμυρίων ετών.
Η έρευνα, «The Atacama Cosmology Telescope: a measurement of the Cosmic Microwave Background power spectra at 98 and 150 GHz» από Steve K. Choi et al, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, ανέλυσε τις παλαιότερες πηγές φωτός στο σύμπαν βάσει δεδομένων από το τηλεσκόπιο Atacama Cosmology (ACT) του Chilean National Science Foundation στη Χιλή. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τις ίδιες πηγές φωτός που προέρχονταν από τον δορυφόρο Planck του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency), ο οποίος συγκέντρωσε τις δικές του πληροφορίες σχετικά με τα κατάλοιπα από το Big Bang μεταξύ του 2009 και του 2013. Οι συγγραφείς δεσμεύτηκαν να δημοσιεύσουν όλα τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν και τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για τα συμπεράσματά τους.
Αυτή η μελέτη έρχεται εν μέσω μιας έντονης συζήτησης μεταξύ επιστημόνων σχετικά με την ηλικία του σύμπαντος, μεγάλο μέρος του οποίου παραμένει άλυτο. Πρώτον, υπάρχει το λεγόμενο άστρο «Μαθουσάλας» το οποίο φαινόταν να είναι περίπου 16 δισεκατομμυρίων ετών, κάτι το οποίο παρουσίαζε ένα πρόβλημα για τους επιστήμονες που εκείνη την εποχή πίστευαν ότι το Big Bang είχε συμβεί πριν από 12 έως 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Μέχρι το 2013 οι επιστήμονες είχαν αναθεωρήσει την ηλικία του σε 14,5 δισεκατομμύρια χρόνια, βασισμένοι σε νέα δεδομένα, τα οποία τοποθετούσαν το αστέρι στην ίδια περίπου ηλικία με το ίδιο το σύμπαν.
Τον Ιούλιο, οι επιστήμονες δημοσίευσαν ένα άρθρο, «Using the Baryonic Tully-Fisher Relation to Measure H» από James Schombert et al, στο περιοδικό Astronomical Journal, που υποδηλώνει ότι το σύμπαν θα μπορούσε πραγματικά να είναι τόσο «νέο» όσο 12,6 δισεκατομμυρίων ετών.
Τώρα, αυτή η νέα μελέτη φαίνεται να συμπίπτει με τα αποτελέσματα του δορυφόρου Planck, που είναι μια καλή είδηση όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης επιστημονικής συναίνεσης.
«Τώρα καταλήξαμε σε μια απάντηση όπου ο δορυφόρος Planck και το τηλεσκόπιο ACT συμφωνούν», δήλωσε στο Πανεπιστήμιο Cornell η Simone Aiola, μια ερευνήτρια από το Κέντρο Υπολογιστικής Αστροφυσικής του Flatiron Institute και πρώτος συγγραφέας σε ένα από τα δύο άρθρα. «Αυτό υποδεικνύει ότι οι δύσκολες αυτές μετρήσεις είναι αξιόπιστες.»
Το μοντέλο Big Bang, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Βέλγο φυσικό και αστρονόμο Georges Lemaître το 1927, προτείνει ότι το σύμπαν ήταν ένα εξαιρετικά πυκνό και καυτό σημείο στο διάστημα πριν επεκταθεί με την ταχύτητα του φωτός (και αρχικά, πιο γρήγορα). Υπάρχουν άφθονες ενδείξεις που δείχνουν αυτήν τη θεωρία.
Πιστεύεται ότι το ηλιακό μας σύστημα δημιουργήθηκε περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και από τις πιο γενναιόδωρες εκτιμήσεις, είναι πολύ νεότερο από το ήμισυ της ηλικίας του ίδιου του σύμπαντος.
Παρόλο που η χρήση της λέξης «bang» μπορεί να παραπέμπει σε μια έκρηξη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σύμπαν βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς επέκτασης. Το «bang» πιστεύεται ότι ήταν μια ξαφνική έκρηξη διαστολής, διπλασιάζοντας σε μέγεθος τουλάχιστον 90 φορές καθώς συνέχισε να αυξάνεται εκθετικά. Καθώς συνέβησαν αυτά, το σύμπαν εξέπεμπε σημαντικές ποσότητες φωτός και ακτινοβολίας μικροκυμάτων, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν στο σύμπαν σήμερα. Αυτό η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου είναι ορατή από τους ανιχνευτές μικροκυμάτων και ως εκ τούτου επιτρέπει στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τις πρώτες περιόδους στην ιστορία του σύμπαντός μας.
* Με στοιχεία από το Salon