Τεχνολογια - Επιστημη

Ιαπωνία: Αναπτύσσει ξύλινους δορυφόρους για το διάστημα

Για να περιορίσει τα «διαστημικά σκουπίδια»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δορυφόρος
Δορυφόρος © UNSPLASH/NASA

Η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στο διάστημα ξύλινους δορυφόρους προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα «διαστημικά σκουπίδια».

Ξύλινους δορυφόρους θέλει να στείλει στο διάστημα η Ιαπωνία στη θέση των κανονικών, προκειμένου να περιορίσει την ζημιά από τα «διαστημικά σκουπίδια» που παράγονται συνεχώς.

Έτσι, το πανεπιστήμιο του Κιότο της Ιαπωνίας και η ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία Sumitomo Forestry που ασχολείται με την ξυλεία, συνεργάζονται για να βρουν έως το 2023 μια πιθανή λύση για το πρόβλημα με τις εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια των λεγόμενων «διαστημικών σκουπιδιών»

«Ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι όλοι οι δορυφόροι που εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης καίνε και δημιουργούν μικροσκοπικά σωματίδια αλουμινίου που θα παραμένουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια», δήλωσε στο δίκτυο BBC ο Τακάο Ντόι, Ιάπωνας αστροναύτης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κιότο.

Ο Ντόι, ο οποίος έγινε ο πρώτος που έριξε μπούμερανγκ στο διάστημα το 2018, επεσήμανε ότι τα σκουπίδια που προκύπτουν από τους πλέον άχρηστους δορυφόρους «τελικά» επηρεάζουν το περιβάλλον του πλανήτη μας.

Το πανεπιστήμιο και η εταιρεία δασικών προϊόντων συνεργάζονται λοιπόν για την ανάπτυξη του πρώτου δορυφόρου στον κόσμο, που θα είναι κατασκευασμένος από ξύλινα υλικά, εξαιρετικά ανθεκτικό στις μεταβολές της θερμοκρασίας και στο ηλιακό φως.

Ένας εκπρόσωπος της Sumitomo Forestry δήλωσε στο BBC πως, η συνεργασία πρόκειται να ξεκινήσει δοκιμάζοντας ξύλινα υλικά σε ακραία γήινα περιβάλλοντα. Η εταιρεία, μέλος του επιχειρηματικού ομίλου Sumitomo, δήλωσε ότι οι ξύλινοι δορυφόροι θα καίγονται εντελώς κατά την επιστροφή τους στη Γη, χωρίς να απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα ή να αφήνουν να πέφτουν συντρίμμια στο έδαφος.

Η Sumitomo Forestry αρνήθηκε να αποκαλύψει τον τύπο ξύλου που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των δορυφόρων, λέγοντας ότι είναι «μυστικό έρευνας και ανάπτυξης».

«Το επόμενο στάδιο θα είναι η ανάπτυξη του μηχανικού μοντέλου του δορυφόρου και μετά θα κατασκευάσουμε το μοντέλο πτήσης», δήλωσε ο Ντόι. Η Sumitomo Forestry έχει στόχο να χρησιμοποιήσει 100% ανανεώσιμη ενέργεια για τις δραστηριότητές της έως το 2040.

Σύμφωνα με τη NASA, πάνω από 500.000 κομμάτια από συντρίμμια, ή «διαστημικά σκουπίδια», περιστρέφονται σε τροχιά γύρω από τη Γη μας με ταχύτητες έως και 17.500 μιλίων την ώρα. Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, αυτά τα αντικείμενα ταξιδεύουν συνήθως με υψηλές ταχύτητες «αρκετά γρήγορα ώστε ένα σχετικά μικρό κομμάτι να μπορεί να καταστρέψει έναν δορυφόρο ή ένα διαστημικό σκάφος», συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.