- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η αγορά υπολογιστών είναι εδώ και καιρό ένα μπάχαλο. Οι εισαγωγείς φέρνουν κάποια από τα μοντέλα που κυκλοφορούν και μάλιστα σε περιορισμένες ποσότητες, ενώ αγνοούν εντελώς άλλα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η αγορά να είναι πλημμυρισμένη από ένα μοντέλο για λίγο καιρό, ενώ μετά να εξαφανίζεται και να εμφανίζεται ένα άλλο, ελαφρά διαφορετικό. Τα υπόλοιπα μοντέλα έρχονται ως ανεξάρτητες εισαγωγές (σε ακόμα πιο ακριβές τιμές) ή ως «προσφορές» στο φυλλάδιο κάποιου πολυκαταστήματος.
Για να είμαστε ειλικρινείς, μέσα στην προσπάθειά τους να μπερδέψουν το καταναλωτικό κοινό μήπως και πουλήσουν τίποτα παραπάνω, οι ξένες εταιρείες παρουσιάζουν 3 και 4 φορές το χρόνο διάφορους υποτιθέμενα «καινούργιους» υπολογιστές. Έτσι τον Δεκέμβρη βγαίνει ο υπολογιστής Μπίτσι 1, τον Απρίλη ο υπολογιστής Μπίτσι σε σομόν απόχρωση με άλλη οθόνη, το καλοκαίρι δίνουν τον υπολογιστή μπίτσι ασορτί με μια τσάντα Sex and the City και τον Σεπτέμβρη βγαίνει ακριβώς το ίδιο μοντέλο με μεγαλύτερη μπαταρία και 2 χιλιοστά πιο λεπτό, σε χρυσή επαγγελματική έκδοση.
Είναι στραβό λοιπόν το κλίμα, το έφαγε και ο ελληνικός γάιδαρος. Ας πιάσουμε την αγαπημένη μου κατηγορία netbook. Από τον Δεκέμβρη έχουν ανακοινωθεί τα netbook με την «καινούργια» πλατφόρμα Ν450. Μη φανταστείτε τίποτα δραματικό, ο ίδιος Atom επεξεργαστής είναι σε πιο μικρή συσκευασία, και κυρίως με ένα μοντέρνο chipset, κι όχι το 6ετίας που μας πούλαγαν τόσα χρόνια. Τον Φλεβάρη σάς γκρίνιαζα πως εμείς στο Ελλάντα ακόμα να τα δούμε. Ε, σχεδόν τα ίδια ισχύουν και σήμερα. Υπάρχουν ελάχιστα μοντέλα που κυκλοφορούν με N450, 6 μήνες μετά την κυκλοφορία του. Μάλιστα κάποιοι έξυπνοι τα έχουν βάλει στα μαγαζιά τους από τον Μάη με την ένδειξη προσεχώς και στο τηλέφωνο σου λένε για τέλος Ιουνίου.
Θα μου πεις, ρε φίλε, εδώ δεν έχουμε ξεστοκάρει ακόμα εκείνους τους μαθητικούς υπολογιστές του προηγούμενου Σεπτέμβρη, σιγά μη φέρουμε καινούργιο πράγμα. Κι εδώ θα αναδείξουμε μια πραγματικότητα που κρύβεται επιμελώς. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο δείκτη κλίματος και πωλήσεων που διαθέτει η πηγή μου (ας τον ονομάσουμε δείκτη MG), ο τζίρος στους υπολογιστές το 2009 έπεσε περίπου κατά 20% σε σχέση με το 2008. Κι αυτό το νούμερο θα ήταν αρκετά μεγαλύτερο εάν δεν υπήρχε και εκείνο το πατιρντί με τους μαθητικούς υπολογιστές, που –όπως είχαμε πει– ήταν ένα γλύκισμα υψηλών περιθωρίων κέρδους. Ο ίδιος δείκτης στο τετράμηνο Ιαν.-Απρ. 2010 (πριν δηλαδή η κυβέρνηση παλέψει και κερδίσει τη μάχη υπαγωγής στο ΔΝΤ) κατέγραφε επιπλέον πτώση 20% σε σχέση με το 2009. Στη μετά χρεοκοπίας εποχή η πτώση φτάνει το 50%, αν και είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε σαφή συμπεράσματα.
Τι θα σημάνει αυτό; Ακόμα περισσότερες ελλείψεις, ακόμα υψηλότερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και συγκέντρωση του τζίρου στους έξυπνους μεγάλους (διότι έχουμε δει πολλούς χαζούς μεγάλους να κλείνουν την τελευταία δεκαετία). Φυσικά θα επιβιώσουν και διάφοροι μικροί που προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες και αξιοπιστία στους πελάτες τους, αλλά ως καταναλωτές μην περιμένετε άσπρη μέρα.
Η πολύφερνη χίμαιρα του «ανταγωνισμού» για μια ακόμα φορά στη χώρα μας θα είναι απούσα. Και ο τομέας των υπολογιστών ήταν από τα τελευταία προπύργια που υπήρχε έστω και ένα ίχνος αυτού του φαντασιακού κατασκευάσματος που ονομάζουμε «ελεύθερη αγορά». Αλλά φαντάζομαι το ΔΝΤ θα φροντίσει και γι’ αυτό :)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.