Τεχνολογια - Επιστημη

Στη Μπάρμπαρα Χέπγουορθ αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

Η σπουδαία γλύπτρια με την ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στη Μπάρμπαρα Χέπγουορθ αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google
Η Μπάρμπαρα Χέπγουορθ © Google

Στην Αγλλίδα γλύπτρια Μπάρμπαρα Χέπγουορθ, η οποία θεωρείται κορυφαία του μοντερνισμού, είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

Την σπουδαία Βρετανίδα καλλιτέχνιδα και γλύπτρια, Μπάρμπαρα Χέπγουορθ τιμά η Google με το σημερινό της doodle.

Η Μπάρμπαρα Χέπγουορθ γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1903 στη Βρετανία. Η μικρή Μπάρμπαρα έδειξε από νωρίς το ταλέντο της στις τέχνες και ήδη σε ηλικία 12 ετών ήταν κάτοχος αρκετών μουσικών βραβείων. Σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Τέχνης του Λίντς και στη συνέχεια κέρδισε μια ακόμα υποτροφία για να σπουδάσει στο Royal College of Art του Λονδίνου.

Η τρίτη υποτροφία που κέρδισε την έστειλε για σπουδές στη Φλωρεντία. Εκεί έμαθε από τον Giovanni Ardini πώς να σκαλίζει το μάρμαρο. Εκεί αναπτύχθηκε και ο μεγάλος έρωτας με τον επίσης γλύπτη John Skeaping με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο.

Η Χέπγουορθ ήταν η πρώτη που χάραξε τις τρυπημένες φιγούρες που είναι χαρακτηριστικές τόσο του δικού της έργου όσο και, αργότερα, του Χένρι Μουρ. Οι δυο τους θα ηγούνταν της πορείας προς τον μοντερνισμό στη γλυπτική.

Τα επόμενα χρόνια η Χέπγουορθ άρχισε να γίνεται ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της γλυπτικής και επηρέασε με το έργο της πολλές καλλιτεχνικές κινήσεις που γεννήθηκαν εκείνα τα χρόνια.

Το 1950 έργα της εκτέθηκαν στο βρετανικό περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας. Μετά από τον χωρισμό της από τον δεύτερο άνδρα της η Χέπγουορθ σταμάτησε να δουλεύει με την πέτρα και το ξύλο και ξεκίνησε να δημιουργεί έργα από χαλκό και πηλό. Παράλληλα, προς το τέλος της καριέρας της πειραματίστηκε και με τη λιθογραφία.

Η Μπάρμπαρα Χέπγουορθ βρήκε φρικτό θάνατο στις 20 Μαΐου 1975, σε ηλικία 72 ετών, όταν ξέσπασε φωτιά στο στούντιό της.

Η αγάπη της για την Ελλάδα

Ένα ακόμα στοιχείο που είναι ενδιαφέρον, ήταν η αγάπη της για την Ελλάδα, την οποία αποφάσισε να επισκεφθεί μετά από τον τραγικό χαμό του γιου της Πολ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα το 1953.

Η επίσκεψη της πρωτοπόρου γλύπτριας στην Ελλάδα, λόγω του θαυμασμού της για τον ελληνικό πολιτισμό, μετατράπηκε σε μια εκτεταμένη διαμονή στη χώρα, με αποτέλεσμα πολλά από τα έργα της να έχουν επηρεαστεί και εμπνευστεί από την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό της αγάπης της Χέπγουορθ για την Ελλάδα, είναι πως σε επιστολές της προς τον σύζυγό της, Μπεν Νίκολσον έγραφε «Μακάρι να ήσουν εδώ [...] Μοιάζει λάθος να τα βλέπω χωρίς εσένα, γιατί κάθε φορά που τα κοιτάζω σκέφτομαι με ποιον τρόπο θα τα έβλεπες εσύ». 

Ένα ακόμα παράδειγμα της αγάπη της για τη χώρα μας, είναι το γεγονός πως η Χέπγουορθ εξέδωσε μια συλλογή με σημειώσεις της, τις οποίες είχε κρατήσει κατά την παραμονή της στην Ελλάδα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.