- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Οι χειρόγραφες σημειώσεις ακονίζουν το μυαλό
Αποκαλυπτικά ευρήματα νέας έρευνας
Η χρήση των παραδοσιακών στιλό και του μολυβιού είναι προτιμότερη από τη δακτυλογράφηση σε υπολογιστή για την εγκεφαλική ευεξία σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας.
Βάσει των όσων δημοσιεύτηκαν στο έντυπο «Psychological Science» η χειρόγραφη «αποθήκευση» πληροφοριών μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται καλύτερη για την απομνημόνευση εννοιολογικών πληροφοριών, συγκριτικά με τη μέθοδο «δεξί κλικ, αποθήκευση ως» στον υπολογιστή.
«Τα νέα μας ευρήματα δείχνουν ότι ακόμα κι αν οι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούνται για ακαδημαϊκούς σκοπούς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις επιδόσεις», τονίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και επιστήμονας ψυχολόγος Παμ Μούλερ του Πανεπιστημίου Πρίνστον.
Ο Παμ Μούλερ ύστερα από προσωπική της εμπειρία ως πτυχιούχος βοηθός διδασκαλίας αποφάσισε να κάνει στροφή από το λάπτοπ σε μολύβι και στυλό και στη συνέχεια να διερευνήσει το θέμα.
«Ένιωσα σα να συγκράτησα πολύ περισσότερα από τη διάλεξη εκείνη τη μέρα», αναφέρει ο Μούλερ ο οποίος δούλευε δίπλα στον ερευνητή ψυχολογίας Ντάνιελ Όπενχαιμερ εκείνη την περίοδο. «Ο Ντάνι είπε ότι βίωσε μια παρόμοια εμπειρία σε μία συνάθροιση του τμήματος: κρατούσε σημειώσεις στο λάπτοπ, μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποίησε πως δεν είχε ιδέα για το τι έλεγε ο ομιλητής».
Οι δύο επιστήμονες πραγματοποίησαν μια σειρά μελετών. Στην πρώτη έρευνα, 65 φοιτητές παρακολούθησαν μία από τις πέντε ομιλίες TED με ενδιαφέρον θέμα χωρίς να έχουν γνώσεις επί του θέματος. Οι μαθητές παρακολούθησαν τις ομιλίες σε μικρές ομάδες και τους δόθηκαν λάπτοπ χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο ή notebooks και τους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν τη συνήθη στρατηγική τους για σημειώσεις.Οι φοιτητές στη συνέχεια ολοκλήρωσαν τρεις εργασίες, μία από αυτές είχε να κάνει με τη μνήμη. Μετά από 30 λεπτά έπρεπε να απαντήσουν πραγματολογικές ερωτήσεις καθώς και εννοιολογικές βασισμένες στη διάλεξη που είχαν παρακολουθήσει.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ενώ και οι δύο κατηγορίες μαθητών που κρατούσαν σημειώσεις με λάπτοπ ή με στυλό απέδωσαν εξίσου καλά στις ερωτήσεις πραγματολογικής φύσεως, οι σπουδαστές με σημειώσεις στο λάπτοπ απέδωσαν χειρότερα σε μεγάλο βαθμό στις εννοιολογικές.
Οι σημειώσεις από τους χρήστες φορητών υπολογιστών περιείχαν περισσότερες λέξεις και αυτολεξεί κάλυψη της διάλεξης σε σύγκριση με τις χειρόγραφες σημειώσεις. Ακόμα κι όταν απαγόρευσαν ρητά στους σπουδαστές να αποφύγουν την αυτολεξεί καταγραφή σημειώσεων, οι ερευνητές είδαν παρόμοια αποτελέσματα γεγονός που υποδηλώνει ότι κατά την πληκτρολόγηση είναι δύσκολο να αποφευχθεί.
«Σε τελική ανάλυση το μήνυμα της μελέτης είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι περισσότερο ενήμεροι ως προς τον τρόπο που κρατούν σημειώσεις τόσο από την άποψη του μέσου όσο και της στρατηγικής», λέει ο Μούλερ.
Δ.Α.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.