Τα ηλεκτρονικά δεδομένα δεν χάνονται ποτέ. Σκέψου πριν στείλεις
Έχεις φανταστεί τι μπορεί να συμβεί με μια φωτογραφία σου;
Μέσω της νέας καμπάνιας του Kids@safety «Nudes will survive anything» η WIND θέλει να ενημερώσει και να αφυπνίσει παιδιά και γονείς
Όταν είμαστε παιδιά, όλα μας φαίνονται ένα παιχνίδι. Έχοντας αυτό το αθώο μυαλό, νομίζουμε ότι όλοι θέλουν το καλό μας και ότι κανείς δεν θέλει να μας βλάψει. Τι γίνεται ωστόσο όταν κάτι που ξεκινάει ως ένα αθώο παιχνίδι ανταλλαγής ακατάλληλων φωτογραφιών μέσω ίντερνετ, γίνεται ο εφιάλτης ενός παιδιού;
Δυστυχώς, πολλά παιδιά και έφηβοι βιώνουν αυτήν την πραγματικότητα πλέον. Ξεκινούν να ανταλλάζουν ακατάλληλες φωτογραφίες μεταξύ τους ως παιχνίδι, πιστεύοντας ότι είναι κάτι αθώο που δεν μπορεί να τους βλάψει κάπου. Οι προεκτάσεις όμως μιας πράξης που φαίνεται τόσο απλή και ενδεχομένως αθώα, μπορούν να είναι τουλάχιστον επιζήμιες για τη μετέπειτα ζωή του παιδιού αυτού.
Η αλήθεια είναι πως ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, που όλα λειτουργούν ηλεκτρονικά. Όσο εύκολο κι αν κάνει αυτό τη ζωή μας σε πολλές περιπτώσεις, η ελλιπής ενημέρωση μπορεί να μετατρέψει το ίντερνετ από μέσο έκφρασης, επικοινωνίας, και διευκόλυνσης, σε μέσο παρενόχλησης ή ακόμα και εκβιασμού. Οι νεότερες γενιές, που έχουν μεγαλώσει με την τεχνολογία και το ίντερνετ, δεν μπορούν ενδεχομένως να αντιληφθούν τους κινδύνους που παραμονεύουν εάν δεν μάθουν να διαχειρίζονται το ίντερνετ με προσοχή και λογική σκέψη.
Το θέμα που προκύπτει εδώ, λοιπόν, για ένα παιδί ή ένα έφηβο, είναι το πού σταματά το αθώο φλερτ μέσω του ίντερνετ, και το πού αρχίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι διάδοσης ακατάλληλων παιδικών φωτογραφιών. Μέσω πολλών εφαρμογών όπως το Snapchat, το Whatsapp ή το TikTok γίνεται όλο και πιο εύκολο αλλά και σύνηθες για τα παιδιά να στέλνουν φωτογραφίες ακατάλληλου περιεχομένου σε συμμαθητές τους, φίλους τους, ή ακόμα και αγνώστους.
Αγνοώντας, φυσικά, τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχει η πράξη τους αυτή στο μέλλον.
Τα παιδιά και οι έφηβοι ζουν σε έναν δικό τους κόσμο, σε έναν κόσμο όπου όλοι έχουν καλό σκοπό και όπου οι γονείς τους δεν τους καταλαβαίνουν. Πολλές φορές, λόγω της ελλιπούς επικοινωνίας και σύνδεσης μεταξύ των γονέων και των παιδιών, τα παιδιά απευθύνονται σε άλλους ενήλικες προκειμένου να αναπληρώσουν τα κενά τους. Ωστόσο, δεν αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα, δεν θέλουν όλοι οι ενήλικες πάντα το καλό τους.
Ένα παιδί που στέλνει μια ακατάλληλη φωτογραφία μέσω του ίντερνετ σε κάποιον φίλο του, δεν μπορεί να σκεφτεί ή να αντιληφθεί το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η φωτογραφία αυτή. Το παιδί ξεκινάει να στέλνει τις ακατάλληλες φωτογραφίες του ως ένα αθώο παιχνίδι, ωστόσο αγνοεί το γεγονός ότι το άτομο που την λαμβάνει μπορεί πλέον με μεγάλη ευκολία να αποθηκεύσει στο κινητό του την φωτογραφία αυτή και να την αναδημοσιεύσει σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα ακατάλληλου περιεχομένου στον κόσμο.
Αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι, κυρίως στην εφηβεία, τα παιδιά μας ανακαλύπτουν τη σεξουλικότητά τους και έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να νιώθουν ότι είναι μέρος ενός συνόλου. Επομένως, όταν τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν το sexting από την τρυφερή ηλικία των δώδεκα ετών, με ό,τι κι αν αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει, όχι μόνο τους φαίνεται φυσιολογικό το να ανταλλάζουν άσεμνες φωτογραφίες μεταξύ τους, αλλά εάν δεν το κάνουν, νιώθουν και εκτός του κοινωνικού τους συνόλου.
Πλέον, για τα παιδιά και τους εφήβους, το να δημοσιεύουν κάθε πτυχή της ζωής τους στα social media και να προωθούν τα προσωπικά τους δεδομένα σε αγνώστους είναι μια καθημερινότητα, μια «φυσιολογική» ρουτίνα που τα ωθεί στο να δείχνουν cool και απελευθερωμένα στους συμμαθητές και τους φίλους τους.
Στην καλύτερη περίπτωση, όλη αυτή η προώθηση ακατάλληλων φωτογραφιών γίνεται οικειοθελώς από τα παιδιά, στο πνεύμα αυτού που τα ίδια αντιλαμβάνονται ως φλερτ. Στην χειρότερη περίπτωση όμως, τα παιδιά, όντας ενδεχομένως απομακρυσμένα από την οικογένειά τους και λαμβάνοντας τη στοργή που τους λείπει από άγνωστα ανήλικα άτομα, μπορεί να ωθηθούν στο να μοιραστούν άσεμνες φωτογραφίες με αγνώστους παρά τη θέλησή τους. Πέρα από το γεγονός ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης είναι καταστροφικές για την ψυχική υγεία ενός ανήλικου ατόμου, σε πολλές περιπτώσεις το παιδί εκβιάζεται από τον ενήλικα, ή οι ακατάλληλες φωτογραφίες του χρησιμοποιούνται σε ιστότοπους ακατάλληλου περιεχομένου.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο γνωρίζουμε. Και καλούμαστε όλοι να ενημερωθούμε, να ενημερώσουμε τα παιδιά μας, και να είμαστε δίπλα τους, συναισθηματικά κοντά τους σε κάθε τους στιγμή.
Μέσω της νέας καμπάνιας του Kids@safety «Nudes will survive anything» η WIND θέλει να ενημερώσει και να αφυπνίσει παιδιά και γονείς για την μεγάλη διάσταση που έχει πάρει το θέμα αυτό. Η ανταλλαγή ή η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με αισθησιακό περιεχόμενο, είναι επικίνδυνη και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο εκβιασμού. Τα ηλεκτρονικά δεδομένα δεν χάνονται ποτέ και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τον τελικό τους προορισμό.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τον μήνυσε για παραβιάσεις κατά την αγορά μετοχών της πρώην Twitter Inc
Στο στόχαστρο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
Έχει τις περισσότερες λήψεις στο App Store της Apple στις ΗΠΑ - Πώς λειτουργεί
Στόχος οι 30 εμφυτεύσεις σε ανθρώπους μέσα στο 2025
Νέα καθυστέρηση στην απόπειρα να ανταγωνιστεί την SpaceX του Έλον Μασκ
Παρατηρήθηκαν «ανωμαλίες» στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης
Έκτακτη συνάντηση των Ελεγκτών μετά την ανακοίνωση κατάργησης των ελέγχων
Μια συζήτηση με την Professor Aynne Kokas, κορυφαία ειδικό στις σινοαμερικανικές σχέσεις στα μέσα και την τεχνολογία
Οι Financial Times σχολιάζουν την προσπάθεια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να στήσει γέφυρα επικοινωνίας με τον Τραμπ και το δεξί του χέρι
Το 41% των εταιρειών παγκοσμίως σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό μέχρι το 2030
Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα λέει ο ισχυρός άνδρας της Meta Platforms
Γιατί οι κινήσεις του Ζούκερμπεργκ είναι πιο επικίνδυνες από κάθε άλλου επικεφαλής τεχνολογικού κολοσσού
Γιατί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «παραδόθηκε» στον Ντόναλντ Τραμπ - Δριμεία κριτική στην απόφαση
Έδειξε τον δρόμο ο Ζούκεμπεργκ με το «κόψιμο» του fact checking
Τι έδειξε έρευνα για τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας
Από τις 28 Απριλίου 2026, αυτό θα ισχύει και για τους φορητούς υπολογιστές
Η Meta θα ενσωματώσει τις λεγόμενες κοινοτικές σημειώσεις, όπως στην πλατφόρμα X του Ίλον Μασκ.
Aυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της OPEN AI Σαμ Άλτμαν
Παρόμοια συστήματα θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και σε άλλα ιατρικά περιβάλλοντα
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γραφειοκρατικοποίηση του Κόσμου στη Νεοφιλελεύθερη Εποχή» της Beatrice Hibou που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Πλήθος (2024)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.