- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Lenovo: Βάζει Linux σε όλα τα μοντέλα υπολογιστών της
Η εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών σε όλον τον κόσμο
Η Lenovo βάζει Linux σε όλα τα μοντέλα υπολογιστών της - Προσφέρει το Red Hat Enterprise Linux καθώς και το Ubuntu LTS σε όλη τη γκάμα των workstation.
Σε μια σημαντική κίνηση προχωρά η Lenovo, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το Red Hat Enterprise Linux καθώς και το Ubuntu LTS σε όλη τη γκάμα των workstation προσωπικών υπολογιστών της με πλήρη πιστοποίηση και υποστήριξη.
Η Lenovo είναι η εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών (workstation και laptops) σε όλον τον κόσμο. Το μερίδιο της στις παγκόσμιες πωλήσεις PCs τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά πάνω από 20%, μπροστά από την Dell, την HP αλλά και την Apple.
Σύμφωνα με την Gartner, η κινέζικη εταιρεία είχε μερίδιο σχεδόν 25% σε πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο 2019, με 17.500 τεμάχια (συμπεριλαμβάνονται και φορητοί υπολογιστές). Και πως να μην είναι η κορυφαία σε πωλήσεις, άλλωστε; Η πολυεθνική Lenovo, με έδρα το Πεκίνο, αγόρασε το 2005 όλο το business κομμάτι προσωπικών υπολογιστών της IBM, ενώ το 2015 αγόρασε και τους Intel-based servers της «Γαλάζιας Κυρίας» (και την ίδια χρονιά πήρε και την Motorola από την Google και λίγο αργότερα τα laptops της Fujitsu).
Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για μια τεράστια εταιρεία που ανάμεσα σε άλλα κατασκευάζει και εμπορεύεται μάρκες-θρύλους όπως τα ThinkPad και ThinkStation, δηλαδή υπολογιστές που φημίζονται για την ποιότητα και την αντοχή τους στον χρόνο.
ThinkStation & ThinkPad P με προεγκατεστημένο Linux
Στην ανακοίνωση της η Lenovo λέει ότι από αυτόν τον μήνα (όχι κάποια στιγμή, αλλά τώρα!) θα πιστοποιήσει όλα τα μοντέλα ThinkStation (επιτραπέζιοι υπολογιστές) και ThinkPad P Series (workstation φορητοί υπολογιστές) τόσο για το Red Hat Enterprise Linux όσο και για το Ubuntu LTS. Αλλά δεν σταματά εκεί όμως. Σύμφωνα με τον Rob Herman, που είναι επικεφαλής στο Workstation & Client AI Group της εταιρείας:
Η Lenovo -εκτός από λιανική- είναι ο βασικός προμηθευτής επαγγελματικών υπολογιστών σε μεγάλες εταιρείες και δημόσιους/ιδιωτικούς οργανισμούς, τράπεζες κλπ. Και μπορούμε να υποθέσουμε ότι έπονται κι άλλες διανομές μιας και η Lenovo ηδη συνεργάζεται με την SUSE αλλά και το ίδιο το Debian.
Η είδηση γίνεται ακόμα καλύτερη όμως καθώς, όπως διευκρινίζει ο Rob Herman η Lenovo «θα στέλνει κώδικα για device drivers κατευθείαν στον πυρήνα Linux, ώστε να έχουμε σταθερότητα και συμβατότητα σε όλη τη διάρκεια ζωής του κάθε υπολογιστή». Δηλαδή κάθε οδηγός για κάθε τσιπάκι/συσκευή σε έναν υπολογιστή Lenovo θα μπαίνει στον πυρήνα Linux, οπότε θα υποστηρίζει και υπολογιστές από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή χρησιμοποιεί το ίδιο τσιπάκι/συσκευή σε κάποιο προϊόν του.
Και Fedora σε όλα τα ThinkPad
H ανακοίνωση της Lenovo έρχεται λίγες μέρες μετά την είδηση ότι η εταιρεία θα προσφέρει -σε πιλοτικό πρόγραμμα- το Fedora 32 στα όλα τα ThinkPad μέσα στο 2020. Ήδη η κοινότητα του Fedora (που υποστηρίζεται από την Red Hat και από μια άποψη είναι το testbed του Red Hat Enterprise Linux) συνεργάζεται με τη Lenovo για να υποστηρίζει τη συσκευή αναγνώρισης αποτυπωμάτων των ThinkPad. Και φυσικά ο κώδικας που θα προκύψει θα σταλεί κι αυτός upstream στον Linux Kernel ώστε να επωφεληθούν όλες οι διανομές Linux.
Και γιατί τα κάνει όλα αυτά τώρα η Lenovo;
«Περισσότεροι από 250 εκατ. καινούριοι υπολογιστές πωλούνται κάθε χρόνο και, σύμφωνα με τις αναλύσεις, το 2.87% των χρηστών, περίπου 7.2 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτούς τους υπολογιστές για να τρέξουν Linux. Κάποτε θεωρούσαμε ότι πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι του IT, αλλά πρόκειται για μια βάση χρηστών από επιστήμονες, προγραμματιστές, μηχανικούς εφαρμογών κλπ που αυξάνονται και αποκτούν σημαντικούς ρόλους σε πολλούς τομείς, και γίνονται απαραίτητοι για τις εταιρείες τους.
»Όλοι αυτοί αλλά και οι επαγγελματίες στα ΜΜΕ, στην ψυχαγωγία και στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι sysadmins, οι μηχανικοί σε τμήματα IT και οι data scientists θα έχουν πρόσβαση στην μεγαλύτερη συλλογή λογισμικού, εργαλείων προγραμματισμού και workflow της αγοράς». Αναφέρεται φυσικά στα repositories του Ubuntu/Debian και του Red Hat και συνεχίζει. «Με την πιστοποίηση όλων των ThinkStation και ThinkPad P, δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες όλων αυτών των χρηστών και βοηθάμε ώστε οι υπολογιστές τους να τους δίνουν την καλύτερη εμπειρία Linux, out of the box».
Πηγή: Linuxinsider
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.