- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μια υγιής κοινωνία χρειάζεται έναν υγιή πλανήτη
O Πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, γράφει για τον Πλανητικό Υπολογιστή που τίθεται στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας
Ένας Πλανητικός Υπολογιστής στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας από τη Microsoft
Η φύση και τα δώρα που χαρίζει στους ανθρώπους είναι η βάση της οικονομίας μας, του πολιτισμού μας και της ανθρώπινης ύπαρξης στο σύνολό της. Η προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών γενεών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η δική μας πρόκληση.
Βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα σε κίνδυνο
Όπως και με τα ζητήματα του αποτυπώματος άνθρακα, πιστεύουμε ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει αναφορικά με τη βιοποικιλότητα πρέπει να βασίζεται στην επιστήμη και τα δεδομένα. Μία από τις πιο καταλυτικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα είναι η ανάπτυξη της Διακυβερνητικής Επιστημονικής και Πολιτικής Πλατφόρμας για την Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) από τα Ηνωμένα Έθνη, που καταγράφει την υγεία του πλανήτη και βάσει της οποίας εκδόθηκε πέρυσι η πρώτη Έκθεση για τη Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα. Δυστυχώς τα νέα ήταν άσχημα: Το ένα τέταρτο των ειδών του πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση.
Η προσέγγισή μας
H Microsoft ανακοινώνει τέσσερις αρχές για την επίτευξη των στόχων βιοποικιλότητας που έχει θέσει η εταιρεία, και είναι οι εξής:
- Αξιοποίηση τεχνολογίας και δεδομένων. Δεν μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που δεν κατανοούμε. Γι’ αυτό θα συγκεντρώσουμε περιβαλλοντικά δεδομένα από όλο τον κόσμο και θα τα αξιοποιήσουμε στο νέο μας Πλανητικό Υπολογιστή.
- Κινητοποίηση των συνεργατών και των πελατών μας σε όλο τον κόσμο. Θα χρησιμοποιήσουμε τον Πλανητικό Υπολογιστή για να τους βοηθήσουμε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που συνδέονται με το περιβάλλον.
- Προώθηση των θέσεών μας σε ζητήματα πολιτικών που έχουν σχέση με τα οικοσυστήματα. Θα υποστηρίζουμε και δρούμε στη δημόσια σφαίρα με πρωτοβουλίες για τα οικοσυστήματα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
- Υπεύθυνη διαχείριση του δικού μας αποτυπώματος. Θα είμαστε υπεύθυνοι για τον αντίκτυπο της δικής μας λειτουργίας στα οικοσυστήματα, προστατεύοντας μεγαλύτερη εδαφική έκταση από αυτή που χρησιμοποιούμε μέχρι το 2025.
Ο Πλανητικός Υπολογιστής
Δεν γνωρίζουμε αρκετά για τα είδη, τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα που είναι απαραίτητα για την υγεία και την ευημερία μας. Το να καταλάβουμε πού βρίσκονται τα δάση, οι καλλιέργειες και οι υδροβιότοποι του πλανήτη παραμένει ένα δυσεπίλυτο θέμα περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Η πρώτη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε με τη Διακυβερνητική Επιστημονική και Πολιτική Πλατφόρμα για την Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) των Ηνωμένων Εθνών το 2000, που χρειάστηκε περισσότερα από πέντε χρόνια και πάνω από 1.300 ειδικούς από όλο τον κόσμο για να αναπτυχθεί.
Η πιο πρόσφατη έκθεση της IPBES, που επεδίωκε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην επιστημονική τεκμηρίωση και την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών ήταν 1.700 σελίδες, περιείχε περισσότερες από 15.000 πηγές και εκδόθηκε 15 χρόνια μετά την πρώτη. Πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαθέσουμε τόσο χρόνο αφού οι περιβαλλοντικές προσκλήσεις κλιμακώνονται. Η καταγραφή της υγείας του πλανήτη θα πρέπει να γίνει μία συνεχής και ενσωματωμένη πρακτική που θα μας δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει σε χρόνο που να επιτρέπει τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάσαμε πριν από δύο χρόνια το πρόγραμμα AIfor Earth της Microsoft το οποίο δημιουργήθηκε για να προσφέρει επιπλέον δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης σε οικολόγους, περιβαλλοντολόγους και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο που εργάζονται για την προστασία του πλανήτη. Μέχρι σήμερα βοηθήσαμε σχεδόν 500 οργανώσεις σε 81 χώρες με καινοτόμες περιβαλλοντικές εφαρμογές.
Αν και η κοινότητα του AIfor Earth έκανε εξαιρετική δουλειά, καταλαβαίνουμε ότι χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα. Χρειαζόμαστε ένα νέο Πλανητικό Υπολογιστή, μία πλατφόρμα που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε τρισεκατομμύρια δεδομένων που θα έχουν συγκεντρωθεί από ανθρώπους και συσκευές στο διάστημα, τον ουρανό, το έδαφος και το νερό. Μία πλατφόρμα που θα επιτρέπει την αναζήτηση μέσω γεωγραφικής τοποθεσίας και όχι λημμάτων.
Οι οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος βασίζονται στις δικές τους τοπικές έρευνες, κάποια παγκόσμια πορίσματα για την άγρια ζωή και το κατάλληλο περιβάλλον. Ο Πλανητικός Υπολογιστής θα συνδυάζει πληροφορίες για τους τύπους εδαφών και οικοσυστημάτων με τα καλύτερα δεδομένα σχετικά με το πού ζουν αυτά τα είδη, επιτρέποντας στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα των βιολόγων να επωφεληθεί από τη χρήση τους.
Γι’ αυτό ανακοινώνουμε ότι μπαίνουμε πλέον σε μία νέα φάση του προγράμματος AIfor Earth που στοχεύει στην κατασκευή αυτού του Πλανητικού Υπολογιστή μέσω επενδύσεων υποδομών. Θα προσφέρουμε στην κοινότητα του AIfor Earth τη δυνατότητα πρόσβασης στις πιο σημαντικές βάσεις δεδομένων για το περιβάλλον και μία πλατφόρμα υπολογιστή που θα αναλύει αυτά τα δεδομένα. Θα επενδύσουμε επίσης σε επιμέρους τομείς που συνδέονται με το περιβάλλον όπως η καταγραφή ειδών, η χαρτογράφηση της κάλυψης της γης και η βελτιστοποίηση της χρήσης εδαφών. Ξεκινάμε με μία πρώτη συνεργασία με την Ομάδα Παρατήρησης της Γης του Δικτύου Παρατήρησης Βιοποικιλότητας (Group on Earth Observations Biodiversity Observation Network).
Ο Πλανητικός Υπολογιστής αποτελεί ένα περίπλοκο εγχείρημα και δεν αρκεί απλά να κατασκευαστεί. Θα πρέπει να μαθαίνουμε συνεχώς από τους συνεργάτες μας και να συμπράττουμε με τις οργανώσεις που πρέπει για να θέτουμε παγκόσμιους στόχους για το περιβάλλον. Έτσι, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την Esri, που είναι ηγέτιδα εταιρία σε λογισμικά γεωγραφικών δεδομένων με χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λύσεων καταγραφής για το περιβάλλον.
Η συνεργασία μας μαζί τους ξεκίνησε με το AIfor Earth καθότι μοιραζόμαστε το κοινό όραμα του να κάνουμε τα χωροταξικά δεδομένα και την ανάλυσή τους-δηλαδή τη συλλογή, παρουσίαση και διαχείριση πληροφοριών γύρω από τα οικοσυστήματα-προσβάσιμα. Μέσω συνεργασιών και δωρεών, η Esri έχει βοηθήσει οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Σε περιπτώσεις όπως η απώλεια δασικών εκτάσεων ή η καταπολέμηση της λαθροθηρίας των ελεφάντων, υπάρχουν οργανώσεις που βασίζονται στα εργαλεία και την τεχνογνωσία της για την προστασία των οικοσυστημάτων.
Υποστηρίζοντας του πελάτες μας
Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της προστασίας της βιοποικιλότητας με λύσεις τεχνολογίας. Κατασκευάζουμε τα εργαλεία που θα επιτρέψουν στους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο να καταλάβουν τα οικοσυστήματα γύρω τους, να καταγράψουν και να μελετήσουν την επίδραση του κλίματος και τις ανθρώπινης συμπεριφοράς και να προστατέψουν τη βιοποικιλότητα και εντέλει την ευημερία και τη ζωή της τοπικής κοινότητας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.
Για παράδειγμα στη Βόρεια Αυστραλία συνεργαζόμαστε ήδη με το Τμήμα Πρωτογενούς Τομέα και Πόρων (DPIR) χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη για να καταγράψουμε και να διαχειριστούμε τα θαλάσσια οικοσυστήματα μέσω της ανάλυσης βίντεο της περιοχής Darwin Harbour. Το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο σε όλους μέσω Git Hub ενώ έχει κατασκευαστεί με αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης σε Azure που έχουν αυτοματοποιήσει την απαιτητική εργασία της καταγραφής των τοπικών αποθεμάτων ψαριών αναγνωρίζοντας διαφορετικά τα είδη τους.
Η καταγραφή είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, ωστόσο η προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει και τοπική δράση. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με οργανισμούς όπως οι Wildlife Protection Solutions και Peace Parks, που χρησιμοποιούν απομακρυσμένες κάμερες για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας. Αμφότερες χρησιμοποιούν Azure και Microsoft AΙ για να επεξεργάζονται αποτελεσματικά φωτογραφίες και να υλοποιούν δράσεις σε προστατευμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο.
Κλιμακώνοντας τις πολιτικές μας παρεμβάσεις
Οι κυβερνήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταγραφή και διαχείριση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, καθώς καταγράφουν και διαχειρίζονται τεράστιο όγκο δεδομένων που είναι απαραίτητα για την περιβαλλοντική επιστήμη. Παράλληλα τους ανήκουν μεγάλες εκτάσεις δημόσιας γης ενώ επιπλέον, σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές για τους φυσικούς πόρους και τα οικοσυστήματα. Θα χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας για να πάρουμε θέση σε τέσσερα πολιτικά ζητήματα που θα βοηθήσουν την παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων:
1. Εθνικές Μελέτες Οικοσυστημάτων. Αυτές επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να κατανοήσουν τι συμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον μίας χώρας και τι δράσεις χρειάζονται για την προστασία των οικοσυστημάτων. Αυτές οι αξιολογήσεις στις οποίες εμπλέκονται επιστήμονες, φορείς τοπικοί και εθνικοί, πανεπιστήμια και ΜΚΟ εξετάζουν τις αλλαγές σε νερό, έδαφος και άλλα οικοσυστήματα και αναπτύσσουν σενάρια για τις δυνητικές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις
2. Υποδομές που επιταχύνουν τη μέτρηση και καταγραφή των οικοσυστημάτων. Οι κυβερνήσεις παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών για την καταγραφή των οικοσυστημάτων τα δεδομένα των οποίων είναι διαθέσιμα στο κοινό. Χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και τις ενισχυμένες δυνατότητες των υπολογιστών τέτοια δεδομένα συλλέγονται και διατίθενται μέσω αισθητήρων εδάφους, δορυφόρων, σταθμών στην ατμόσφαιρα που δίνουν πιο ακριβείς πληροφορίες για την υγεία των οικοσυστημάτων σε πραγματικό χρόνο. Επιπροσθέτως, οι κυβερνήσεις μπορούν να διευρύνουν τις ευρυζωνικές συνδέσεις σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
3. Διατήρηση των εδαφών και των υδάτινων πόρων. Μία σημαντική παράμετρος της βιωσιμότητας είναι η χρηματοδότηση για την απόκτηση και διαχείριση δημόσιας γης και υδάτινων πόρων. Οι κυβερνήσεις δημιουργούν Εθνικούς Δρυμούς, έχουν αρμοδιότητα την προστασία ευαίσθητων περιβαλλοντικών οικοσυστημάτων και υδροβιότοπων, δημιουργούν καταφύγια άγριας ζωής και συντηρούν πολιτιστικά μνημεία.
4. Δημόσιες και ιδιωτικές συνέργειες. Οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν επενδύσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις ή άτομα ή τον ιδιωτικό τομέα για την προστασία και τη διατήρηση σημαντικών οικοσυστημάτων. Η ΕΕ προτείνει ένα νέο ιδιωτικό-δημόσιο μοντέλο που βασίζεται σε ερευνητικά δεδομένα για να περιορίσει την απώλεια βιοποικιλότητας. Τέτοιο είναι το πρόγραμμα BiodivERsA, που προγραμματίζει και διαχειρίζεται την πανευρωπαϊκή έρευνα για τη Βιοποικιλότητα.
Είναι καίριας σημασίας για τις χώρες να εργαστούν ομαδικά για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη διαχείριση των οικοσυστημάτων. Έχουμε δει πρόοδο από τη Σύνοδο της Γης στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το 1992, όπου ανακοινώθηκε η Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα.
Υπεύθυνη διαχείριση του δικού μας αποτυπώματος
Μέρος της προσπάθειάς μας για τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα είναι η υπευθυνότητα σχετικά με το δικό μας σχετικά μικρό εδαφικό αποτύπωμα. Η Microsoft λειτουργεί σε 11,000 στρέμματα σε όλο τον πλανήτη, δηλαδή όσο περίπου τρία τέταρτα της έκτασης του Μανχάταν. Σήμερα δεσμευόμαστε να προστατεύουμε περισσότερη έκταση από αυτή πουχρησιμοποιούμε μέχριτο 2025.
Όπως κάνουμε και με την πρωτοβουλία για το αποτύπωμα άνθρακα, θα κεφαλαιοποιήσουμε την ενέργεια και το ταλέντο των ανθρώπων μας προσκαλώντας τους σε εθελοντικές δράσεις που εστιάζουν στη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Εκτός από το Ετήσιο One Week Hackathon, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξαν πάνω από 100 περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες το 2019, οι υπάλληλοί μας μπορούν να γίνουν επιστήμονες μέσω iNaturalist bioblitz με τον στόχο τηςπροσθήκης 100.000 νέων παρατηρήσεων στο iNaturalist για τα οικοσυστήματα όπου δραστηριοποιείται η Microsoft ή σε ερευνητικά projects του Zooniverse με το στόχο 100.000 σχολιασμών που θα βοηθήσουν διεθνείς πρωτοβουλίες.
Το συλλογικό μας όραμα
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Παθήσεων στις ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και το φυσικό περιβάλλον συνδέονται. Ο κορωνοϊός όπως και οι ιοί SARS και MERS καταδεικνύουν ότι δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτή τη σύνδεση. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της φύσης, περιορίζοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο στις δραστηριότητές μας. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό. Ήλθε η ώρα να επισπεύσουμε την προσπάθειά μας.
*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο https://blogs.microsoft.com/blog/2020/04/15/a-healthy-society-requires-a-healthy-planet/