- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Πρωτοποριακή πλατφόρμα για παρακολούθηση του κορωνοϊού από το ΕΜΠ
Real time η χαρτογράφηση της εξέλιξης της πανδημίας
Νέα διαδικτυακή πλατφόρμα χαρτογράφησης της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού (Web-GIS) από το ΕΜΠ. Παρακολουθήστε live την εξάπλωση της πανδημίας.
Μια διαδικτυακή πλατφόρμα πολυμεταβλητής παρακολούθησης, ανάλυσης και χαρτογράφησης της γεωγραφικής κατανομής και της διαχρονικής εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού (Web-GIS) δημιούργησε η ερευνητική ομάδα GeoCHOROS του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, «σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες, είναι η μόνη που δίνει πραγματική εικόνα για το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος, σε κάθε χώρα και παγκοσμίως και διευκολύνει τον επισκέπτη στο να κάνει συγκρίσεις, ακόμα και εκτιμήσεις για την εξέλιξή της».
Έτσι, για παράδειγμα, εκτός από τον αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και ανακάμψεων, μπορεί να απεικονισθεί ο ρυθμός εξέλιξης της νόσου για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, συνολικά την τελευταία ημέρα, την τελευταία εβδομάδα ή τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μπορούν να υπολογιστούν ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων επί του πληθυσμού ή σε σχέση με την πληθυσμιακή πυκνότητα κάθε χώρας και πολλά άλλα.
«Ο λόγος που αναπτύξαμε αυτή την πλατφόρμα είναι γιατί αυτό είναι ένα φαινόμενο που το αξιολογούν οι πολίτες με βάση 3-4 βασικά δεδομένα- πόσα είναι τα κρούσματα, πόσοι είναι οι θάνατοι και πόσοι είναι αυτοί που ανέκαμψαν. Αλλά αυτά τα νούμερα θέλουν να σταθμιστούν με βάση τη χώρα στην οποία αναφέρονται», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ Γεώργιος Φώτιος.
«Σου δίνει (η πλατφόρμα) τη δυνατότητα να δεις τα κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό, τους θανάτους σε σχέση με τα κρούσματα, τα κρούσματα σε σχέση με την πληθυσμιακή πυκνότητα ή πού υπάρχουν, για παράδειγμα, περισσότεροι ηλικιωμένοι. Παράλληλα με αυτό, σου δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνεις πώς εξελίσσεται αυτή η πανδημία ανά χώρα. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να δει ποιος είναι ο αριθμός εξάπλωσης και εξέλιξης της ασθένειας σε κάθε χώρα», σημειώνει ο κ. Φώτιος, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα "εργαλείο" που απευθύνεται από τον απλό πολίτη έως όλους όσοι θέλουν να ασχοληθούν σε μεγαλύτερο βάθος μ' αυτό.
Για τη δημιουργία της πλατφόρμας, όπως λένε οι δημιουργοί της, χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνολογίες και έχει δοθεί έμφαση στη φιλικότητα προς τον χρήστη, στον οποίο παρέχονται δυνατότητες διαμόρφωσης χαρτών, γραφημάτων και πινάκων, που απαντούν σε ερωτήματα που τον απασχολούν και με τον τρόπο που εκείνος επιλέγει.
Στην ερευνητική ομάδα που σχεδιάζει, υλοποιεί και διαχειρίζεται τη διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα, συμμετέχουν επίσης οι Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Άλκηστη Δαλκαβούκη και οι δύο υποψήφιοι διδάκτορες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
«Είναι εντυπωσιακή η αποδοχή της πλατφόρμα Σε μόλις δύο ημέρες έχουμε λάβει πολλά μηνύματα κυρίως από ερευνητές», αναφέρει ο κ. Φώτιος για την πλατφόρμα χαρτογράφησης της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού (Web-GIS) από το ΕΜΠ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.