Τεχνολογια - Επιστημη

Αναλυτική ανασκόπηση των «επιστημονικών» ισχυρισμών για την ανάπτυξη των εμβρύων και τις εκτρώσεις

Τα Ellinika Hoaxes απαντούν στη σελίδα “afistemenaziso.gr”

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1-6-1024x576.jpg

Τα Ellinika Hoaxes παρουσιάζουν τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς της σελίδας afistemenaziso.gr.

Σε απάντηση του άρθρου που δημοσιεύτηκε από τη σελίδα μας πριν μερικές ημέρες σχετικά με τους ισχυρισμούς για την εμβρυϊκή ανάπτυξη, η σελίδα “afistemenaziso.gr” προέβη στην δημοσίευση άρθρου στο οποίο παραθέτει τα ίδια επιχειρήματα με αναλυτική εξήγηση. Στο πλαίσιο της ανάλυσης του εν λόγω θέματος κρίναμε σκόπιμο να εξετάσουμε ξανά τα επιχειρήματα και τις πηγές της σελίδας, ένα προς ένα, ώστε να εξηγήσουμε γιατί οι ισχυρισμοί που παρουσιάζονται είναι κατ’ ελάχιστον παραπλανητικοί.

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ - ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο σχετικό άρθρο της σελίδας afistemenaziso.gr διαβάζουμε τα εξής:

«Με το παρόν θέλουμε να πληροφορήσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η αφίσα την οποία εμφάνισαν τα «ELLINIKA HOAXES» ΔΕΝ είναι η ίδια που αναρτήθηκε κατά τη διάρκεια της διαφημιστική μας καμπάνιας στο ΜΕΤΡΟ. Η αφίσα μας της καμπάνιας δεν έγραφε πουθενά την λέξη ΕΚΤΡΩΣΗ. Ανέφερε (όπως φαίνεται στη φωτογραφία της που παραθέτουμε παραπάνω) μόνο: «ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» και όχι «ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΚΤΡΩΣΕΩΝ», όπως έγραψαν αναληθώς τα «ELLINIKA HOAXES», σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Η αρχική εικόνα όπως εμφανίστηκε αφισοκολλημένη στο μετρό είναι η παρακάτω»!

Είναι όντως αλήθεια πως εκ παραδρομής χρησιμοποιήσαμε αρχικά την εικόνα της αφίσας όπως αυτή βρισκόταν στη σελίδα του afistemenaziso.gr και όχι όπως βρισκόταν στην αφίσα που αναρτήθηκε στο μετρό. Όταν αντιληφθήκαμε το λάθος κάναμε αμέσως διόρθωση στο αρχικό μας άρθρο η οποία αναφέρει τα εξής:

Διόρθωση 16/1/2020: Εκ παραδρομής χρησιμοποιήσαμε την εικόνα της αφίσας όπως εμφανίζεται στη σελίδα afistemenaziso.grΟι ισχυρισμοί όμως, είναι ακριβώς ίδιοι και στις δύο αφίσες. Η διαφορά μεταξύ των δύο αφισών βρίσκεται στο τέλος τους. Στην αφίσα που αναρτήθηκε στο μετρό απαλείφθηκε η φράση “ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΚΤΡΩΣΕΩΝ“, η οποία υπάρχει στην αφίσα που έχει αναρτήσει το εν λόγω κίνημα δημόσια στην ιστοσελίδα του.»

1-6-1024x576.webp

Όπως βλέπουμε, η μόνη διαφορά μεταξύ των δυο εικόνων είναι η φράση “και εναντίον των εκτρώσεων”, η οποία είναι και το κεντρικό μήνυμα του κινήματος, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, τόσο στα φυλλάδια όσο και στην αρθρογραφία τους. Μάλιστα στα άρθρα που δημοσιεύουν τονίζουν ότι “ἐπιβάλλεται νά καταργηθεῖ ἄμεσα ὁ νόμος καί νά ἀπα­γορευθοῦν ὅλες ἀνεξαιρέτως οἱ Ἐκτρώσεις.” Ακόμη και στην περίπτωση βιασμού της γυναίκας!

katagrafi2.jpg

Μάλιστα εντύπωση προκαλεί ότι σε φυλλάδιο με τίτλο «Πώς η αντισύλληψη μπορεί να οδηγήσει σε έκτρωση», χαρακτηρίζουν «εκτρωτικές» κάποιες μεθόδους αντισύλληψης που χρησιμοποιούν οι γυναίκες, όπως τα «αντισυλληπτικά χάπια», το «ενδομήτριο σπιράλ» και το «χάπι της επόμενης μέρας».

18g-selido_03-imerida-afiste-me-na-ziso-1024x743.jpg
 
 

Αναλυτική ανασκόπηση των “επιστημονικών” ισχυρισμών τους.

Το άρθρο της σελίδας συνεχίζει παραθέτοντας με τη σειρά όλους τους ισχυρισμούς με συνοδευτική ανάλυση.

1) ΓΙΑ ΧΤΥΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΝ 18η ΜΕΡΑ:

Το British Heart Foundation αναφέρει ότι από την 16η μέρα από την σύλληψη, χτυπάει η καρδιά:  Όποιος επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί την παρακάτω ιστοσελίδα: https://www.justthefacts.org/get-the-facts/babys-heartbeat/ προκειμένου να ακούσει και να δει τη λειτουργία των εμβρυϊκών καρδιακών κυττάρων από τη 18η μέρα από τη σύλληψη. Είναι γνωστό πως η ακρίβεια στην αντίληψη ενός βιολογικού φαινομένου σχετίζεται και με την τεχνολογία που είναι διαθέσιμη. Αυτό που χθές γινόταν αντιληπτό την 22η μέρα, σήμερα γίνεται αντιληπτό τη 18η. Παρακάτω παραθέτουμε σχετική Εικόνα από το επιστημονικό σύγγραμμα: Moore Keith L. – Persaud T.V.N., «Η ανθρώπινη διάπλαση. Εμβρυολογία Κλινικού προσανατολισμού» (8η έκδοση, 1η ελληνική, εκδ. Πασχαλίδη, Αθήνα 2009, κεφ. 4, σελ. 77), όπου περιγράφεται το «αρχέγονο καρδιαγγειακό σύστημα εμβρύου 21 περίπου ημερών», δηλ. μόλις 3 ημέρες από την 18η ημέρα.

a144881498ed20c1e0d25446fed1b09b827e131f-1024x768.jpg

Και το αντίστοιχο αγγλικό:


8304a8e91d259d3cc088a74534d67a7212f155da.jpg


 

Αρχικά το “British Heart Foundation” δεν είναι επίσημος επιστημονικός φορέας, αλλά φιλανθρωπικός οργανισμός, επομένως η επίκληση στα λεγόμενα ενός τέτοιου οργανισμού στο πλαίσιο του εν λόγω θέματος δεν έχει κανένα βάρος. Η εικόνα από το πανεπιστημιακό εγχειρίδιο εμβρυολογίας που παρατίθεται δε κάνει λόγο πουθενά για καρδιακό χτύπο, αλλά για τα αρχικά στάδια λειτουργίας του πρώιμου καρδιαγγειακού συστήματος του εμβρύου στο στάδιο των 21 ημερών. Ο προβληματικός ισχυρισμός ωστόσο δεν είναι το σύστημα που έχει σχηματιστεί, αλλά η φράση “στο αγέννητο παιδί από την 18η μέρα χτυπά η καρδία του”.

Παρότι μπορούμε να διακρίνουμε παλλόμενα κύτταρα σε έμβρυα από πολύ νωρίς, αυτή η ρυθμική κίνηση που εντοπίζουμε με τον υπέρηχο δεν είναι καρδιακός χτύπος γιατί τα έμβρυα δεν έχουν καρδιά σε αυτό το στάδιο. Η καρδιά ως όργανο με βαλβίδες κοιλίες και κόλπους σχηματίζεται περίπου στις 9 εβδομάδες. Αυτό που εντοπίζουμε λοιπόν στις 22-28 ημέρες είναι “πρώιμη καρδιακή δραστηριότητα” και η διαφορά με τον “καρδιακό χτύπο” είναι ουσιαστική καθώς η πρώιμη καρδιακή δραστηριότητα είναι απλώς επικοινωνία μεταξύ μιας ομάδας κυττάρων τα οποία αργότερα θα γίνουν καρδιακά κύτταρα.

Τα κύτταρα του οργανισμού μας προγραμματίζονται από πολύ νωρίς για να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Τα κύτταρα στα οποία αναφερόμαστε προγραμματίζονται για να έχουν ηλεκτρική δραστηριότητα η οποία εν τέλει θα ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό, δηλαδή θα στέλνει ένα σήμα το οποίο θα λέει στη καρδιά να συσταλεί, όταν θα έχει σχηματιστεί φυσικά το όργανο της καρδιάς. Αυτό που πιάνει λοιπόν ο υπέρηχος στα αρχικά στάδια ανάπτυξης του εμβρύου είναι αυτά τα κύτταρα τα οποία μαθαίνουν τι θα κάνουν αργότερα όταν θα έχει σχηματιστεί η καρδιά, δεν είναι το ίδιο το όργανο της καρδιάς το οποίο συστέλλεται και διαστέλλεται, επομένως η φράση “στο αγέννητο παιδί από την 18η μέρα χτυπά η καρδία του” είναι πλήρως παραπλανητική. [πηγή]

Είναι ενδιαφέρον μάλιστα πως η σελίδα την οποία επιστρατεύουν ως πηγή στο εν λόγω σημείο, μια σελίδα που τάσσεται κατά των εκτρώσεων με τον ίδιο τρόπο όπως το “afistemenaziso”, εμφανίζει το παρακάτω βίντεο μιλώντας για καρδιακή λειτουργία στις 18 ημέρες. Στο βίντεο φαίνεται εμφανώς αυτό που περιγράψαμε, δηλαδή κύτταρα με συγχρονισμένη δραστηριότητα τα οποία “μαθαίνουν” πως να ρυθμίζουν τους παλμούς της καρδιάς, όταν αυτή σχηματιστεί. [πηγή]

2) ΓΙΑ ΠΟΝΟ ΤΗ 10η ΕΒΔΟΜΑΔΑ:

Η ύπαρξη ολοκληρωμένου κυκλώματος πόνου, όπως παρουσιάζεται στον ώριμο νευρολογικά οργανισμό, από τον περιφερικό υποδοχέα, μέχρι το θάλαμο και από το θάλαμο έως το φλοιό, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί πρίν τις 21 εβδομάδες, πολύ περισσότερο στις 8 εβδομάδες, διότι προϋποθέτει πως το έμβρυο θα ελεγχθεί ιστολογικά και ηλεκτρομυογραφικά συγχρόνως, σε μία ηλικία όπου μόνο ως εκτρωθέν ή αποβληθέν μπορεί να γίνει αντικείμενο μελέτης. Αλλά υπάρχουν οι κάτωθι σοβαρές ενδείξεις:

https://lozierinstitute.org/qa-with-the-scholars-fetal-brain-development-and-pain-capability/

Οι υποδοχείς του πόνου διαπιστώνονται στο δέρμα του εμβρύου ήδη από την 9η εβδομάδα από τη σύλληψη, με βάση ιστολογικές μελέτες σε εκτρωθέντα έμβρυα. Το έμβρυο αντιδρά κλινικά στην άμβλωση με κινήσεις αποφυγής ήδη από τις 7,5 εβδομάδες, ενώ στις ενδομήτριες επεμβάσεις αποκατάστασης στις 16 εβδομάδες από τη σύλληψη, διαπιστώνεται απελευθέρωση σε κύμα ορμονών στρές. Αυτό υποδηλώνει την αγωνία του εμβρύου, και πολλοί ιατροί που ασχολούνται με την ενδομητρική ιατρική χορηγούν στο έμβρυο αναισθησία.Το έμβρυο παρουσιάζει κινητικότητα από την 5η εβδομάδα από τη σύλληψη, διαπιστωμένη με εξειδικευμένες τεχνικές, ενώ κατά την 7η εβδομάδα υπάρχουν ενδείξεις για το εάν θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Την 8η εβδομάδα ο εγκέφαλος είναι το 43% του βάρους του σώματος. Από την 11η εβδομάδα τεντώνεται, προσπαθεί να πιάσει, έχει λόξυγγα, αποστρέφεται τον έντονο θόρυβο. Ο ρυθμός εγκεφαλικής ανάπτυξης από την ηλικία της 6η εβδομάδας από τη σύλληψη και ως την 21η εβδομάδα είναι η δημιουργία 250.000 εγκεφαλικών  κυττάρων ανά λεπτό!

Οποιοσδήποτε κλινικός ιατρός γνωρίζει, πως η ανάπτυξη της κινητικότητας πορεύεται μαζί και κατ’ αναλογία με την ανάπτυξη της αισθητικότητας. Η κινητικότητα στην 8η εβδομάδα από τη σύλληψη δεν είναι τέλεια, είναι αδρή και χονδροειδής, οπότε με βάση την κοινή ιατρική εμπειρία τέτοια αναμένεται να είναι και η αισθητικότητα. Χαρακτηρίζεται περισσότερο ως αντανακλαστική αποφυγή του πόνου. Και η αντανακλαστική αντίδραση, όμως, όταν πρόκειται για πόνο είναι μία απολύτως σεβαστή αντίδραση. https://www.lifenews.com/2013/05/23/expert-tells-congress-unborn-babies-can-feel-pain-starting-at-8-weeks/ (κατάθεση της Καθηγήτριας Νευροβιολογίας και Ανατομίας Maureen Condic στο Αμερικάνικο Κογκρέσο, το 2012).

Η αδυναμία του εμβρύου να διαπιστώσει και να εκφράσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πόνου του (εντόπιση, χαρακτήρες), όπως συμβαίνει με την ανάπτυξη της πλήρους συνδεσμολογίας και δυνατοτήτων θαλάμου‒φλοιού, δεν σημαίνει με κανένα τρόπο πως ο πόνος του είναι αμελητέος. Τον πόνο αυτό τον σεβόμαστε και δεν τον προκαλούμε, όπως κάνουμε και με τον ασαφή πόνο που βιώνουν τα άτομα με βαρειά εγκεφαλικά ή κακώσεις ή αυτά που είναι σε κώμα.

Τέλος, η μία από τις πηγές των «ELLINIKA HOAXES», το JAMA, αναφέρει τον εξής απαράδεκτο συλλογισμό του ερευνητή: «Επειδή η αντίληψη του πόνου πιθανότατα δεν λειτουργεί πριν από το τρίτο τρίμηνο, οι συζητήσεις για τον εμβρυϊκό πόνο για τις αμβλώσεις που εκτελούνται πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου πρέπει να είναι μη υποχρεωτικές» («Because pain perception probably does not function before the third trimester, discussions of fetal pain for abortions performed before the end of the second trimester should be noncompulsory», βλ. https://archive.is/cGjRH#selection-3147.0-3147.192). Τα επιστημονικά ευρήματα, όμως, αλλάζουν καθημερινά εντυπωσιακά, με την ανακάλυψη νέων διαγνωστικών μεθόδων και δεδομένων. Κι ευτυχώς, που οι σοβαρές επιστημονικές συζητήσεις συνεχίζονται, και αυτό, σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, είναι υποχρεωτικό!

Σε αυτό το σημείο η παράθεση πηγών από τη σελίδα afistemenaziso.gr είναι καθαρά άρθρα ιστοσελίδων και όχι επιστημονικές μελέτες. Η μόνη μελέτη που παραθέτουν είναι η μετα-ανάλυση που χρησιμοποιήσαμε στο αρχικό μας άρθρο και ο λόγος που την αναφέρουν είναι γιατί διαφωνούν με τα συμπεράσματα όπως φαίνεται στο τμήμα που παραθέσαμε αυτούσιο από το άρθρο τους.

Το πρόβλημα με το ζήτημα του πόνου είναι ότι η αποτίμηση του είναι υποκειμενική. Παρότι υπάρχουν εδραιωμένες κλίμακες πόνου, αυτές βασίζονται στην εμπειρία του ίδιου του ασθενή ενώ είναι σαφές πως διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται διαφορετικά επίπεδα πόνου από το ίδιο ακριβώς ερέθισμα. Ωστόσο το πρόβλημα στη περίπτωση που εξετάζουμε δεν είναι η υποκειμενικότητα του πόνου, αλλά κατά πόσο το εκάστοτε έμβρυο έχει αναπτύξει τα απαραίτητα συστήματα για να μπορεί να αντιληφθεί πόνο.

Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το τσίμπημα με μια καρφίτσα πρέπει να διαθέτουμε υποδοχείς πόνου στο χέρι οι οποίοι θα καταγράψουν το τσίμπημα. Από εκεί το ερέθισμα ταξιδεύει στη σπονδυλική στήλη και από εκεί στον εγκέφαλο, συγκεκριμένα σε ένα μικρό κομμάτι του εγκεφαλικού φλοιού (dorsal posterior insula). [πηγή]

Ο λόγος για τον οποίο τα μέχρι τώρα δεδομένα μας λένε πως τα έμβρυα δεν έχουν τη δυνατότητα να αισθανθούν πόνο τουλάχιστον πριν τους τρεις μήνες είναι επειδή δεν έχουν αναπτύξει όλα τα συστήματα και τις συνδέσεις που είναι απαραίτητα για την καταγραφή, την μεταφορά και την επεξεργασία των σημάτων πόνου. Όπως αναφέρει η μετα-ανάλυση που παραθέσαμε στο αρχικό μας άρθρο οι υποδοχείς ερεθισμάτων στο δέρμα σχηματίζονται μεταξύ 7.5 και 15 εβδομάδων της κύησης, τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη τα οποία θα προωθήσουν το σήμα στον εγκέφαλο σχηματίζονται περίπου στις 19 εβδομάδες και η επέκταση των νεύρων από τη σπονδυλική στήλη προς το σημείο του εγκεφάλου που επεξεργάζεται αυτά τα ερεθίσματα λαμβάνει χώρα μεταξύ της 23ης και 24ης εβδομάδας. [πηγή 1][πηγή 2]

Υπάρχουν διακυμάνσεις φυσικά αλλά τα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα μέχρι στιγμής δε δείχνουν σε καμία περίπτωση ότι το έμβρυο μπορεί να αισθανθεί πόνο πριν τους τρεις μήνες.

3) ΓΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΝ 42η ΗΜΕΡΑ:

Ο ισχυρισμός δεν είναι ψευδής, καθώς και τα «ELLHNIKA HOAXES» επιβεβαιώνουν: Βλ. σχετική μελέτη: https://n.neurology.org/content/5/5/362 Η αφίσα μας αναφέρει ότι «ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα» και όχι ότι έχουμε κανονική εγκεφαλική λειτουργία, όπως σχολιάζουν τα «ELLHNIKA HOAXES» . Βεβαίως πρέπει εδώ να αναφέρουμε πως η πλήρης ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου δεν γίνεται παρά μόνο πολύ αργότερα ίσως και μετά την εφηβεία,  (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3621648/) Εξάλλου παρατηρείται πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όπως και πολλά άλλα όργανα, παρουσιάζει σημεία γήρανσης (και φυσικά εν μέρει ανάπλασης) μετά τα 30 έτη, αυτό όμως με κανένα τρόπο δε σημαίνει πως η ατελής εγκεφαλική λειτουργία λόγω νεότητος ή γήρανσης αποτελεί λόγο υποτίμησης της ανθρώπινης φύσης και προσωπικότητας.

Η αναφορά του αρχικού μας άρθρου σε “κανονική εγκεφαλική λειτουργία” έγινε ώστε να καταστεί σαφές ότι μιλάμε για πρώιμη λειτουργία του νευρικού συστήματος η οποία δίνει αυτά τα σήματα, δε πρόκειται για λειτουργικό εγκέφαλο όπως μπορεί να τον φαντάζεται ο αναγνώστης. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η μόνη αναφορά σε ύπαρξη εγκεφαλικών κυμάτων στις 42 ημέρες της κύησης βρίσκεται στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology το 1955 με τίτλο “Electroencephalography of the Fetus” και την οποία χρησιμοποιεί η σελίδα afistemenaziso.gr ως πηγή. [πηγή]

image-13-683x1024.webp
 

Η μελέτη εξέτασε 2 περιπτώσεις γυναικών των οποίων τα έμβρυα χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές αφού αφαιρέθηκαν από την μήτρα και εξετάστηκαν με χρήση αισθητήρων την πιθανή ύπαρξη ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο τους. Το ένα βρέφος είχε ηλικία 77 ημερών και το άλλο 45. Όλες οι υπόλοιπες αναφορές στη βιβλιογραφία δείχνουν εντοπισμό αχνών σημάτων από τον 3ο μήνα, δηλαδή από τις 84 ημέρες και μετά. Μια μελέτη με 2 δείγματα από το 1955 δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη αρχή για να εδραιώσουμε τις 42 ημέρες ως την βέβαιη αρχή εμφάνισης εγκεφαλικών κυμάτων. Ωστόσο αναφέραμε στο αρχικό μας άρθρο πως ο ισχυρισμός έχει μια δόση αλήθειας γιατί η μελέτη υπάρχει όντως και δεν έχει διαψευσθεί μέχρι σήμερα.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.