Τεχνολογια - Επιστημη

Τέλος εποχής - Χωρίς υποστήριξη πια τα Windows 7

Η Microsoft τραβά την πρίζα στο ακόμα δημοφιλές λειτουργικό των PCs

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Microsoft σταματά από σήμερα την τεχνική υποστήριξη των (ακόμη δημοφιλών) Windows 7.

Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε και οι ουκ ολίγοι φανατικοί των Windows 7 θα υποχρεωθούν να αναβαθμίσουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή τους, καθώς από σήμερα η Microsoft, όπως είχε ανακοινώσει προ καιρού, σταματά πλέον την τεχνική υποστήριξη αυτής της παλαιότερης -αλλά ακόμη δημοφιλούς- έκδοσης των Windows.

Οι χρήστες των Windows 7 δεν θα έχουν πλέον κρίσιμες αναβαθμίσεις ασφαλείας και το μηχάνημα τους δεν θα είναι ασφαλές σε κυβερνο-επιθέσεις και άλλες απειλές. Τα Windows 7 είχαν κυκλοφορήσει το 2009 και σήμερα, παρόλο που έχουν μεσολαβήσει τα Windows 8 (2012), Windows 8.1 (2013) και Windows 10 (2015), σχεδόν ένας στους τέσσερις χρήστες Windows διεθνώς εξακολουθεί να έχει την έκδοση 7, σύμφωνα με την εταιρεία StatCounter.

Μετά τη διακοπή της τεχνικής υποστήριξης, αν κάποιος χάκερ βρει ένα νέο κενό ασφαλείας στα Windows 7, η Microsoft δεν θα σπεύσει να το «κλείσει». Αυτό σημαίνει ότι οι υπολογιστές με Windows 7 θα συνεχίσουν μεν να λειτουργούν, αλλά θα είναι πιθανότερο να μολυνθούν με κακόβουλο λογισμικό. Ο κίνδυνος δεν υπάρχει για όσα μηχανήματα με Windows 7 δεν είναι διασυνδεμένα ποτέ στο διαδίκτυο (πράγμα σπάνιο). 

Η Microsoft κάλεσε τους χρήστες να εγκαταστήσουν τα νέα Windows 10, τα οποία όμως δεν διατίθενται πια δωρεάν (εκτός και κανείς αγοράσει ένα νέο υπολογιστή με προεγκατεστημένα τα Windows 10). Επίσης είναι πιθανό το νέο λειτουργικό σύστημα να μην «τρέξει» ομαλά σε παλαιό υπολογιστή. Οι ελάχιστες απαιτήσεις για τα Windows 10 είναι επεξεργαστής 1GHz, μνήμη 1 GB και αποθηκευτικός χώρος 16GB.

Μερικές εταιρείες χρησιμοποιούν εφαρμογές που «δουλεύουν» μόνο σε περιβάλλον Windows 7. Ειδικά γι' αυτές τις επαγγελματικές εκδόσεις των Windows 7 (Professional και Enterprise), θα μπορεί κανείς να έχει συνέχιση της υποστήριξης έως το 2023, αλλά με ετήσια πληρωμή 25 έως 200 δολάρια ανά συσκευή, σύμφωνα με το BBC.