- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Google Health: Εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού με τεχνητή νοημοσύνη
Με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ειδικούς όπως δείχνουν οι πρώτες δοκιμές
Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης από το Google Health φέρεται να εντοπίζει καλύτερα τον καρκίνο του μαστού στις μαστογραφίες από ό,τι οι ειδικοί γιατροί.
Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (AI) φέρεται να εντοπίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον καρκίνο του μαστού στις μαστογραφίες από ό,τι οι ειδικοί ακτινολόγοι.
Δημοσίευμα στον βρετανικό Guardian αναφέρει ότι το σύστημα AI, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Google Health, εντόπισε καρκίνους που οι ακτινολόγοι παράβλεψαν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ανάλυση των μαστογραφιών μέσω της τεχνολογίας μείωσε το ενδεχόμενο λάθους τόσο στο θετικό αποτέλεσμα, κατά το οποίο διαγιγνώσκεται καρκίνος σε υγιή άτομα λανθασμένα, όσο και στο αρνητικό αποτέλεσμα, κατά το οποίο δεν εντοπίζεται ο καρκίνος ενός ασθενή. Το σύστημα μείωσε τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα κατά 5,7% στις Η.Π.Α., σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνουν πάνω από 28.000 μαστογραφίες που πραγματοποιήθηκαν εκεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είναι μια σημαντική απόδειξη το πώς μπορούν αυτές οι τεχνολογίες να βοηθήσουν αλλά και να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του Google Health στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ντόμινικ Κινγκ. «Η τεχνητή νοημοσύνης μας λέει: 'Πιστεύω ότι εδώ μπορεί να υπάρχει θέμα. Να το ελέγξουμε;'», πρόσθεσε.
Πέρυσι, η Google δημοσίευσε έρευνα που κατέδειξε πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξακριβώσει εάν ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, βοηθώντας τους παθολόγους να κάνουν πιο ακριβείς διαγνώσεις.
Η Google εκπαιδεύει επίσης την τεχνητή νοημοσύνη για να τη βοηθήσει να καθορίσει εάν ένας ασθενής είναι πιθανό να ζήσει ή να πεθάνει, εξετάζοντας και λαμβάνοντας υπόψη χιλιάδες δεδομένα προκειμένου να κάνει προβλέψεις για τα αποτελέσματα.
Ωστόσο, η εταιρεία διαπίστωσε ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά τη χρήση δεδομένων ασθενών. Το 2017, οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι η μονάδα τεχνητής νοημοσύνης της Alphabet, DeepMind, παραβίασε το νόμο περί προστασίας δεδομένων της Βρετανίας όταν εξέτασε μια εφαρμογή που αναλύει τα δημόσια ιατρικά αρχεία χωρίς να ενημερώνει τους ασθενείς για το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που τους αφορούν.
Τα αρχικά ευρήματα για τη μελέτη του καρκίνου του μαστού δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature. Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την DeepMind, καθώς και με το Cancer Research U.K. Imperial Center, το Πανεπιστήμιο Northwestern και το νοσοκομείο Royal Surrey County.