- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής του ΠΑΜΑΚ: Ρομπότ από 300 μαθητές
Ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από όλη τη Βόρεια Ελλάδα
Τα δικά τους ρομπότ δημιούργησαν περίπου 300 μαθήτριες και μαθητές στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής του Πειραματικού Γυμνασίου του ΠΑΜΑΚ.
Με τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο επίκεντρο, περίπου 300 μαθήτριες και μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, δημιούργησαν και προγραμμάτισαν χτες, μέσα σε λίγες ώρες, τα δικά τους ρομποτικά συστήματα και σύνολα, από το ρομποτικό μπαστούνι για μη βλέποντα παιδιά μέχρι τις αυτόματες σκάλες για άτομα με αναπηρία, που μετατρέπονται αυτόματα σε ράμπα, και από τους «έξυπνους» ενεργειακά αυτόνομους κάδους απορριμμάτων μέχρι τις εφαρμογές «έξυπνου» νοσοκομείου.
Τα παιδιά, που είχαν στη διάθεσή τους τέσσερις ώρες για να δημιουργήσουν και να προγραμματίσουν τη ρομποτική τους δημιουργία, χωρίς προπονητές, συμμετείχαν στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώθηκε χτες από το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, τους συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕΚΕΣ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, σε συνεργασία με τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Χαρίτωνα Πολάτογλου και του ΠΑΜΑΚ, Βασίλειο Δαγδιλέλη και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν και τα παιδιά του ειδικού σχολείου Κιλκίς (ΕΕΕΕΚ) και του νηπιαγωγείου Νεοχωρούδας.
Συνολικά συμμετείχαν 49 ομάδες από δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. από περιοχές όπως Δράμα, Βόλος, Προσοτσάνη, Κρηνίδες, Πολύγυρος Χαλκιδικής, Μουδανιά, Σέρρες, Κιλκίς, Τρίκαλα Ημαθίας, Αλεξάνδρεια, Άγιος Αθανάσιος, Λητή, Διαβατά, Θερμαϊκός, Καλαμαριά, Εύοσμος, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Δήμος Θεσσαλονίκης, Ευκαρπία και Συκιές. Στην τελετή έναρξης παρουσιάστηκε θέατρο σκιών, με θέμα: «Ο Καραγκιόζης πάει ρομποτική….» από τον μαθητή – καραγκιοζοπαίχτη, απόφοιτο του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κώστα Ξηραδάκη, ενώ τα παιδιά του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Κιλκίς παρουσίασαν το χορευτικό δρώμενο σε ρυθμό "ΟΜΑΛ" με στίχους από το μεταφρασμένο στην ποντιακή διάλεκτο "Χρυσόμαλλο Δέρας" με τίτλο "Χρυσόμαλλο ποστ".
Στο φεστιβάλ παραβρέθηκαν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπσης, ο διευθυντής του ΝΟΕΣΙΣ, Θανάσης Κοντονικολάου και εκ μέρους του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Μιχάλης Βουλγαρίδης οι οποίοι και απεύθυναν χαιρετισμό. Η διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου του ΠΑΜΑΚ, Ελένη Μούζουρα, ευχαρίστησε τους 150 εθελόντριες και εθελοντές και τους χορηγούς για τη συμβολή τους στην επιτυχία της διοργάνωσης. Ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών και επαίνων σε όλες τις ομάδες που έλαβαν μέρος στο εκθεσιακό μέρος, με δημιουργίες που αφορούσαν ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ιδέες για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση της ζωής ανθρώπων με αναπηρίες, τη διάσωση ναυαγών.
Ακολούθησε η επίδειξη του έργου τους στην κριτική επιτροπή η οποία τους έθεσε ερωτήσεις, μπροστά στο κοινό, με συνολικό χρόνο τα πέντε λεπτά για παρουσίαση και απάντηση στις ερωτήσεις. Σε όλες τις ομάδες απονεμήθηκαν αναμνηστικά και έπαινοι για τα σχολεία τους, καθώς -σύμφωνα με τους διοργανωτές ο στόχος είναι η παροχή ευκαιριών για αυτενέργεια και δημιουργία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.