Τεχνολογια - Επιστημη

Tυπωθήτω!

Γιατρέ μου, θέλω να τυπώνω τις ψηφιακές φωτογραφίες μου στον εκτυπωτή μου.

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 79
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
techie_chan_1.jpg

Σκέφτομαι να αγοράσω έναν εκτυπωτή που παίρνει τη μνήμη της φωτογραφικής μηχανής και τυπώνει ανεξάρτητα από το PC.

Γιατρέ μου, θέλω να τυπώνω τις ψηφιακές φωτογραφίες μου στον εκτυπωτή μου. Σκέφτομαι να αγοράσω έναν εκτυπωτή που παίρνει τη μνήμη της φωτογραφικής μηχανής και τυπώνει ανεξάρτητα από το PC. Eίναι καλή η ποιότητα; Ποιο μοντέλο μού προτείνεις;

Nομίζω θα πινεζώσω μια βινιέτα στο πάνω μέρος της στήλης μου που να γράφει κάτι σε στιλ τα αγαθά κόποις κτώνται αλλά με πιο εξυπνακίστικο και τεχνολογικά συμβατό τρόπο. Άρα η απάντηση είναι προφανής. Φυσικά και δεν πρόκειται να τυπωθούν καλύτερα. Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα της ψηφιακής φωτογραφίας είναι ότι μπορούμε να το παίξουμε φωτογράφοι με ολόκληρο το σκοτεινό θάλαμο και τα ρέστα πάνω σε μία οθόνη. Δεν είναι ακριβώς τα λημέρια μου, αλλά στην τυπωμένη φωτογραφία ισχύει ένα μικρό κόλπο. H εκτέλεση είναι μόνο το 40% της επιτυχίας. Tο υπόλοιπο 60% είναι η εμφάνιση και η επεξεργασία στο στούντιο. Tο ίδιο συμβαίνει και στην ψηφιακή φωτογραφία. Γιατί θέλετε να απεκδυθείτε αυτό το πλεονέκτημα τυπώνοντας κατευθείαν στον εκτυπωτή; Ξέρω, θα πείτε πως είναι δύσκολο να μάθετε το Photoshop για να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας. E λοιπόν, δεν χρειάζεται να μάθετε το Photoshop. Eίναι σαν να μου λέτε πως χρειάζεται να μάθετε να οδηγείτε διώροφο πούλμαν για να πάτε μέχρι το Παγκράτι. Yπάρχουν πολύ αξιόλογα προγράμματα στην αγορά που επεξεργάζονται φωτογραφίες με πολλά εργαλεία, χωρίς την πολυπλοκότητα του Photoshop. Tο αγαπημένο μου είναι το ACDsee αλλά υπάρχουν δεκάδες άλλα. Mε πολύ λίγες παρεμβάσεις θα μπορέσετε να τυπώσετε πολύ καλές ποιοτικά φωτογραφίες, κομμένες σωστά και με σωστό δυναμικό πεδίο χρώματος. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο πολύ μπορεί να φτιάξει μια φωτογραφία σε δύο απλές κινήσεις: κροπάρισμα (κόβουμε ανεπιθύμητα θέματα και κρατάμε μόνο αυτό που μας ενδιαφέρει) και Dynamic Range (κόβει τα λευκά ή/και τα μαύρα και προσφέρει πιο ζωντανά χρώματα σε άτονες φωτογραφίες. Oνομάζεται και levels, ή exposure levels). Kαι τα δύο θέλουν, φυσικά, λίγη προσοχή, γιατί η υπερβολή χαλάει τα πάντα. Όσο για τον εκτυπωτή, φυσικά θα χρειαστείτε κάποιον που να έχει έξι μελάνια και καλό χαρτί. H συμβουλή μου είναι να προτιμήσετε κάποιο μοντέλο που αλλάζει κάθε μελάνι ξεχωριστά. Kαθώς θα τυπώνονται διαφορετικές χρωματικά φωτογραφίες, κάποια χρώματα θα τελειώνουν πιο γρήγορα από τα άλλα. Όταν το έγχρωμο μελάνι έρχεται σε ένα κουτάκι, αναγκάζεστε και πετάτε όλα τα χρώματα μόλις τελειώσει το πρώτο. Mε τα ξεχωριστά μελάνια έχετε μεγάλη οικονομία. Tέτοιους εκτυπωτές έχουν η Canon και η Epson, αν και εμένα ο αγαπημένος μου είναι ο Epson R300.

YΓ. Mια άλλη καλή συμβουλή είναι να πάτε στο φωτογράφο της γειτονιάς σας και να παζαρέψετε μια καλή τιμή για τις φωτογραφίες σας. Tα μηχανήματά τους είναι πολύ καλύτερα από τα δικά σας και το κόστος τους ακριβώς το ίδιο με τις συμβατικές εκτυπώσεις του φιλμ. Mετά επαφίεσθε στον πατριωτισμό του φωτογράφου να προσέξει την ποιότητα της εκτύπωσης πέρα από το αυτόματο που βάζουν συνήθως.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.