Τεχνολογια - Επιστημη

For the Festivals: Λαρισαίοι έφτιαξαν εφαρμογή για τα πανηγύρια της χώρας

Το μόνο σίγουρο είναι πως έτσι δεν θα χάσουμε πανηγύρι για πανηγύρι φέτος!

Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

For the Festivals: Mια παρέα Λαρισαίων έφτιαξαν την απόλυτη εφαρμογή για να μη χάσεις πανηγύρι για πανηγύρι φέτος

Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς πανηγύρι δε γίνεται! Εάν είσαι Ηπειρώτης τα καλύτερα πανηγύρια γίνονται στα χωριά της Ηπείρου «στα σκέτα» όπως λένε, εάν είσαι Πόντιος στα προσφυγικά χωριά με λύρα και νταούλι, εάν είσαι Θρακιώτης σε κάποιο χωριό της Θράκης με γκάιντα, καβάλι και νταούλι, εάν είσαι νησιώτης σε κάποια στενή μικρή πλατεία του νησιού με βιολί και τυμπάκι, εάν είσαι κρητικός σε κάποιο χωριό με λύρα, βιολί και λαούτο. Για τον καθένα όμως, το πανηγύρι του χωριού του είναι το καλύτερο! Πώς θα τα ανακαλύψεις όμως αν δεν ξέρεις από επαρχία ή δεν σου πει κάποιος ντόπιος; Σε αυτό το πρόβλημα φέρνει λύση η εφαρμογή «forthefestivals» (σε ελέυθερη μετάφραση «για τα πανηγύρια»), η οποία χαρτογράφησε τα πανηγύρια και τα γλέντια  της χώρας.

Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα; «Πέρυσι το καλοκαίρι είχα πάει στην Νάξο για διακοπές και σαν λάτρης της παράδοσης αποφάσισα να ψάξω, να ρωτήσω ντόπιους που έχει κανένα καλό πανηγύρι για να πάμε να περάσουμε όμορφα με την παρέα μου και να δούμε πως γλεντάνε οι ντόπιοι. Ρώτησα αρκετούς αλλά δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο και κατόπιν εορτής έμαθα για πανηγύρι στην Κυνίδαρο αλλά ήταν πλέον αργά!» εξηγεί στην ΑΤΗΕΝS VOICE o Τάσος Γκουγκουλιάς, Head of Business του εγχειρήματος και συμπληρώνει «Γυρνώντας πίσω στην Λάρισα με φίλους πληροφορικάριους, τον Σάκη τον Τζικούλη και τον Γιώργο τον Γκενς, σε ένα τοπικό πανηγύρι στην Ανατολή Αγιάς πάνω στον χορό και στο τσίπουρο γεννήθηκε η ιδέα! Εκεί δόθηκε και το όνομα της εφαρμογής από έναν φίλο μας τον Δημήτρη τον Συντζάκη που φορούσε ένα μπλουζάκι με στάμπα “forthefestivals”.»

H εφαρμογή

Η εφαρμογή λειτουργεί πολύ εύκολα. Ξεκινάς με το log in που γίνεται είτε μέσω facebook είτε μέσω του gmail. Ουσιαστικά με 2-3 κλικ έχεις μπει μέσα στην εφαρμογή. Στην πρώτη οθόνη αντικρίζεις εκδηλώσεις. Εάν επιλέξεις να δώσεις πρόσβαση στο gps τότε οι εκδηλώσεις θα σου έρχονται από την πιο κοντινή σου έως την πιο μακρινή σου χιλιομετρικά, αλλιώς μετά ποια είναι πιο κοντά ημερολογιακά. Στην δεύτερη οθόνη θα βρεί κανείς την αναζήτηση όπου εκεί μπορεί να αναζητήσει μουσικούς, συλλόγους καθώς και τι εκδηλώσεις έχει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στην τρίτη οθόνη έχει τα «Αγαπημένα» με τις εκδηλώσεις που έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε. Στην τελευταία οθόνη βρίσκονται οι ρυθμίσεις, το προφίλ του χρήστη και οι όροι χρήσης!

Το βασικό όμως όπλο της εφαρμογής είναι η πρώτη οθόνη…. Εκεί που είναι όλες οι εκδηλώσεις. Πατώντας πάνω σε κάθε εκδήλωση μπορείς να μπεις μέσα και να δεις τα στοιχεία της, όπως ποιος είναι ο διοργανωτής και ποιοι μουσικοί θα την πλαισιώσουν. Φυσικά μπορείς να πατήσεις πάνω σε μουσικούς και διοργανωτές και να δεις το προφίλ τους και σε ποιες άλλες εκδηλώσεις συμμετέχουν.

Από εκεί λοιπόν που η ενημέρωση για ένα πανηγύρι ήταν μέχρι ώρας δύσκολη κι ο ενδιαφερόμενος μπορούσε να ενημερωθεί κυρίως από στόμα σε στόμα ή αν δει την αφίσα, μέσα από την εφαρμογή τα νέα άτομα μπορούν να έρθουν πιο κοντά στην παράδοση και να αυξηθεί και η επισκεψιμότητα στην εκάστοτε περιοχή. Όπως μας λέει ο Τάσος Γκουγκουλιάς, κυρίως οι νέοι αλλά και μεγαλύτεροι αγκαλιάζουν την εφαρμογή. «Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο, να προβάλλουμε το έργο των μουσικών, των συλλόγων και όσο είναι δυνατόν να τους εντάξουμε σε μία διαδικτυακή κοινότητα που θα αφορά την ελληνική παράδοση. Εάν μέσα από όλο αυτό το εγχείρημα βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στον να έρθουνε οι νέοι πιο κοντά στις παραδόσεις μας, να γεμίσουν τα χωριά κόσμο που βρήκε μια εκδήλωση, ένα γλέντι ή ένα πανηγύρι από την εφαρμογή, θα έχουμε πετύχει ένα μεγάλο κομμάτι των στόχων μας».

Οι περισσότερες τεχνολογικές καινοτομίες σαν αυτή, βασίστηκαν σε ιδέες ανθρώπων που αναζητούσαν να καλύψουν ορισμένα κενά στην αγορά ή να προσφέρουν καινοτόμες λύσεις σε υπάρχουσες προβληματικές καταστάσεις ενώ αν διαθέτουν και το στοιχείο του χιούμορ ακόμη καλύτερα! Είναι εύκολο όμως στην Ελλάδα του 2019 για ένα νέο άτομο να ασχολείται με την επιχειρηματικότητα και να καινοτομεί; Σύμφωνα με την ομάδα του For the Festivals με καλή διάθεση, θέληση και πολλή υπομονή όλα μπορούν να γίνουν! «Το καινοτομείν και το επιχειρείν σε ιδέες που τις πιστεύεις σου δίνει κουράγιο να συνεχίσεις. Η δημιουργικότητα εμάς σαν ομάδα μας τρέφει και μας βάζει να υπερπηδάμε κάθε εμπόδιο που βρίσκουμε μπροστά μας. Θα έπρεπε όμως να φτιάξουμε ένα φορολογικό και νομικό πλαίσιο για startups επιχειρήσεις που να ευνοεί και να δίνει κίνητρα στον καθένα να καινοτομήσει και να κάνει την ιδέα του πραγματικότητα».

Την εφαρμογή μπορεί να την κατεβάσει όποιος έχει κινητό με λογισμικό Αndroid από το Playstore, απλά πληκτρολογώντας «forthefestivals» ενώ για όσους έχουν iphone σε καιρό θα βγει η εφαρμογή στο AppStore. Σιγά σιγά έρχονται και άλλες αναβαθμίσεις που θα προσφέρουν περισσότερα εργαλεία στον χρήστη (π.χ. notifications για μια εκδήλωση που έχει επιλέξει να παραβρεθεί 1-2 μέρες νωρίτερα)

Το μεγάλο όνειρο όμως της ομάδας στο οποίο μάλιστα και στοχεύουν είναι η εφαρμογή κάποια στιγμή να γίνει ένα social network και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Πρώτα θέλουμε να το αγαπήσει ο κόσμος, να το αγκαλιάσουν οι μουσικοί και οι σύλλογοι και σιγά σιγά να προσθέσουμε πραγματάκια όπως livestreaming, να μπορεί να δει ο Έλληνας της ξενιτιάς το πανηγύρι του χωριού του, να προσθέσουμε folk festivals που γίνονται σε όλο τον κόσμο, από την Κορέα έως το Μεξικό, να φέρουμε σε επαφή όλα αυτά τα φεστιβάλ με ελληνικούς συλλόγους, να μπορεί ο Έλληνας μουσικός να ανεβάζει την δουλειά του στην εφαρμογή μας. Πολλοί στόχοι αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Η ομάδα του forthefestivals είναι: Γιώργος Γκενς-Head of mobile, Βασίλης Πάλλας - CTO, Αλέξανδρος Βασιλείου-Designer &tester, ΘανάσηςΤζικούλης- Project director, Τάσος Γκουγκουλιάς-Head of Business.