- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο Έλον Μασκ θέλει να «χακάρει» το ανθρώπινο μυαλό
Αποκαλύπτει τα σχέδια του για τη NeuraLink και ζητά την άδεια των ρυθμιστικών αρχών για να προχωρήσει
Ο Έλον Μασκ έσπασε τη σιωπή του. Μιλά για τη Neuralink και ζητά από τις αρχές άδεια για να αρχίσει τις δοκιμές στον άνθρωπο.
H NeuraLink είναι η startup που ίδρυσε το 2017 ο Έλον Μασκ, η οποία αναζητά τρόπους σύνδεσης του εγκεφάλου μας με έναν υπολογιστή. Αυτή η εταιρεία υπέβαλε αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για να αρχίσει να δοκιμάζει το μηχάνημά της πάνω στον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο εφευρέτη, μηχανικό και επενδυτή το σύστημα που έχει αναπτύξει η NeuraLink έχει δοκιμαστεί πάνω σε μια μαϊμού, η οποία ήταν σε θέση να ελέγξει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με το μυαλό της.
Η Neuralink ανακοίνωσε ότι το σύστημα που έχει αναπτύξει είναι ένα ρομπότ «τύπου ραπτομηχανής», το οποίο θα εμφυτεύεται «νήματα» στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Εξηγεί ότι αυτό το σύστημα θα είναι ικανό να διαβάζει, να γράφει και να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και δεδομένων.
Στόχος της εταιρείας είναι να εστιάσει σε ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές νευρολογικές παθήσεις. Ωστόσο, μελλοντικά ο Μασκ οραματίζεται ένα μέλλον αρμονικής «συμβίωσης» με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς «αυτό είναι απαραίτητο».
«Οι περισσότεροι δεν το συνειδητοποιούν, αλλά μπορούμε να λύσουμε αυτό το θέμα με ένα chip», δήλωσε ο Μασκ σε εκδήλωση της Neuralink μιλώντας για μερικές από τις διαταραχές του εγκεφάλου που η εταιρεία ελπίζει να αντιμετωπίσει.
Το σύστημα που έχει αναπτύξει η εταιρεία του Μασκ αποτελείται από ένα μικροσκοπικό ρομποτικό εξάρτημα με περισσότερα από 3.000 ηλεκτρόδια πάνω σε εύκαμπτα νήματα - πιο λεπτά από μια τρίχα μαλλιών - που μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα 1.000 νευρώνων. Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ότι μπορεί να στοχεύει σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου καθιστώντας τις χειρουργικές επεμβάσεις πιο ασφαλείς από ό,τι σήμερα.
Επιστήμονες της Neuralink δήλωσαν στους New York Times ότι η εταιρεία έχει ακόμα «πολύ δρόμο» μέχρι να μπορεί έστω να πλησιάσει σε μια εμπορική υπηρεσία. Ωστόσο, ο συνιδρυτής και πρόεδρος Μαξ Χόντακ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι η τεχνολογία θα μπορούσε σύντομα να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Είπε μάλιστα ότι ελπίζει να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους από το επόμενο έτος, σε συνεργασία με νευροχειρούργους από το Stanford και άλλους οργανισμούς.
«Δεν είναι ότι ξαφνικά θα έχουμε στα χέρια μας αυτό το απίστευτο νευρολογικό νήμα που θα καταλάβει το μυαλό των ανθρώπων», είπε ο Έλον Μασκ. «Αυτό θα πάρει πολλά χρόνια».
Δείτε την παρουσίαση του Neuralink από τον Έλον Μασκ:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκτακτη συνάντηση των Ελεγκτών μετά την ανακοίνωση κατάργησης των ελέγχων
Μια συζήτηση με την Professor Aynne Kokas, κορυφαία ειδικό στις σινοαμερικανικές σχέσεις στα μέσα και την τεχνολογία
Οι Financial Times σχολιάζουν την προσπάθεια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να στήσει γέφυρα επικοινωνίας με τον Τραμπ και το δεξί του χέρι
Το 41% των εταιρειών παγκοσμίως σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό μέχρι το 2030
Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα λέει ο ισχυρός άνδρας της Meta Platforms
Γιατί οι κινήσεις του Ζούκερμπεργκ είναι πιο επικίνδυνες από κάθε άλλου επικεφαλής τεχνολογικού κολοσσού
Γιατί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «παραδόθηκε» στον Ντόναλντ Τραμπ - Δριμεία κριτική στην απόφαση
Έδειξε τον δρόμο ο Ζούκεμπεργκ με το «κόψιμο» του fact checking
Τι έδειξε έρευνα για τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας
Από τις 28 Απριλίου 2026, αυτό θα ισχύει και για τους φορητούς υπολογιστές
Η Meta θα ενσωματώσει τις λεγόμενες κοινοτικές σημειώσεις, όπως στην πλατφόρμα X του Ίλον Μασκ.
Aυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της OPEN AI Σαμ Άλτμαν
Παρόμοια συστήματα θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και σε άλλα ιατρικά περιβάλλοντα
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γραφειοκρατικοποίηση του Κόσμου στη Νεοφιλελεύθερη Εποχή» της Beatrice Hibou που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Πλήθος (2024)
Τα γεγονότα που αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με το περιοδικό Nature
Σε μια εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν, η διάδοση και η επικοινωνία της Αστρονομίας προς το ευρύ κοινό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία
Ο Χίντον που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Φυσικής, έχει πολλές φορές επισημάνει τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης
Διαστημικοί περίπατοι, ιδιωτικές αποστολές και ένα ρεκόρ παραμονής σε τροχιά 1.110 ημερών
Η πιο κοντινή προσέγγιση στον Ήλιο είναι γεγονός - Τι ερευνούσε
Οι θύρες φόρτισης USB Type-C πρόκειται να γίνουν το πρότυπο για όλα τα gadget
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.